Torstai 17.1.2019

Presidentti Niinistö: Sipilä ei välttämättä saisi uusia vaaleja – ”Se on virheellinen käsitys”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.6.2018 13:42
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Presidentti Sauli Niinistö huomautti keskiviikkona, että hallituksen kaatuminen ei automaattisesti johtaisi uusiin vaaleihin.
|

Hallituksen sote-uudistuksen kaatumisesta ei välttämättä seuraisi uusia vaaleja, tasavallan presidentti Sauli Niinistö huomautti keskiviikkona.

Niinistöltä kysyttiin Politiikan toimittajat ry:n lounaalla, miten asiat etenisivät, mikäli pääministeri Juha Sipilä (kesk.) jättäisi hallituksen eronpyynnön presidentille. Sipilä itse ilmoitti taannoin, että jos sote-uudistus kaatuu, kaatuu myös hallitus, mikä johtaisi uusiin vaaleihin. Tämä Sipilän ”plan B” ei kuitenkaan olisi välttämätön seuraus hallituksen kaatumisesta, Niinistö sanoi.

– Se, että hallituksen eronpyyntö johtaisi automaattisesti uusiin vaaleihin, on virheellinen käsitys. Silloin minun tulisi ehdottomasti [ensin] tietää, mikä on eduskuntapuolueiden kanta: onko jonkinlaisia jatkamisen edellytyksiä jollakin kokoonpanolla. Se tulisi selvittää, Niinistö lausui.

Jos Sipilä siis päättäisi kaataa hallituksen, selvittäisi presidentti ensin, voisiko eduskuntapuolueista syntyä uusi hallitus jollain uudella kokoonpanolla. Jos tämä ei onnistuisi, presidentti tekisi pääministerin perustellusta esityksestä ja eduskuntaa kuultuaan hajotuspäätöksen, mistä 50–75 päivän sisällä pitäisi järjestää uudet vaalit, kertoi eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä Uudelle Suomelle taannoin.

Lue lisää:

Juha Sipilä: Jos sote kaatuu, Plan B on uudet vaalit

”Soten kaataminen olisi hyppy pimeään” – Tutkija: Näin asiat etenisivät, jos Juha Sipilä hajottaisi hallituksen

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari-Jukka Annala

Miksi? 83 % suomalaisista on tyytyväisiä julkiseen terveydenhuoltoon. Onko toimiva järjestelmä myllättävä, vaikka siitä saisi vähän viilaamalla vielä paremman? Tutkittu asia on myös se, että Suomen nykyinen malli on kustannustehokas Euroopan mittakaavassa. Juuri siinä viiteryhmässä, mihin pitääkin verrata.

Marja-Terttu Peltovuoma

Tää hallituksen toiminta on yhtä sotkua. Pääminiserilin uhoa jatkuvasti hallituksenk kaadosta..onks tää jo 3 vai 4.s kerta kun Sipilä uhkaa hallituksen kaatumista. No annetaan kaatua jospa Sipilä sitten uhoaa opposition kaatumista kun siellä istuu..Sipilä on kun pikkulapsi joka ei saa tahtoaan läpi. Aikuistu.