Keskiviikko 22.5.2019

Kai Mykkänen turvapaikanhakijoille kaavaillusta säilytyskeskuksesta: ”Vaikea toteuttaa”

Luotu: 
7.6.2018 16:46
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Sisäministeri Kai Mykkänen.
|

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) arvioi, että Euroopan unionin ulkopuolinen turvapaikanhakijaleiri tai niin sanottu karkotuskeskus on vaikea toteuttaa niin, että ihmisoikeuksia kunnioitettaisiin.

–EU:n ulkopuolella olevia palautuskeskuksia on vaikea toteuttaa niin, että ihmisoikeuksia kunnioitettaisiin meidän edellyttämällämme tavalla, hän totesi eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

–Mielestäni pitäisi siirtyä järjestelmään, jossa otetaan suoraan pakolaisleireiltä haavoittuvammassa asemassa olevia ihmisiä, Mykkänen jatkoi.

EU:n ulkopuolisen leirin ideana on vähentää Euroopan houkuttelevuutta ja turvapaikanhakijoiden määrää EU-alueella siirtämällä ainakin hylätyn päätöksen saaneet turvapaikanhakijat leirille unionin ulkopuolelle. He olisivat leirillä kunnes karkotus pantaisiin toimeen. 

Eurooppalaisissa keskusteluissa ovat uutistoimisto Reutersin mukaan olleet mukana ainakin Saksa, Hollanti ja hyvin maahanmuuttokriittisen oikeistohallituksen johtama Itävalta. Sekä Tanska, jonka pääministeri Lars Lokke Rasmussen keskusteluista tanskalaismedialle kertoi.

Mykkänen korosti, että kyseessä on suunnitelma, eikä asiasta ole tehty vielä konkreettisia ehdotuksia tai päätöksiä.

–Mitään ehdotusta ei ole tehty, ei (EU:n oikeus-ja sisäasioiden) neuvostossa eikä kahdenvälisesti. Kyse on suunnitelmasta. Tällä hetkellä voi vain nähdä, että se on vaikea toteuttaa. Samaan aikaan on olemassa objektiivinen haaste, että palautuksia on erittäin vaikea toteuttaa. Lähden itse siitä, että jos henkilö lainvoimaisen kielteisen päätöksen saa, se tarkoittaa sitä, että Euroopasta täytyy poistua. Muuten meidän turvapaikkajärjestelmä romahtaa.

Mykkänen painotti, että jonkinlainen yhteinen eurooppalainen ratkaisu tarvitaan.

–Eurooppalainen ratkaisu tarvitaan joka tapauksessa ja sen päälle seuraavassa vaiheessa tarvitaan ratkaisu, jossa rajan yli tuleva turvapaikanhaku voidaan korvata järjestelmällä, jossa hakijat otetaan suoraan pakolaisleireiltä.

Lars Lokke Rasmussenin mukaan pilottihanke voisi toimia pohjana uudelle eurooppalaiselle turvapaikkajärjestelmälle. Nyt puheissa oleva EU:n ulkopuolinen leiri ei sijaitsi Afrikassa, kuten aiemmin on esitetty, vaan Euroopassa, mutta unionin alueen ulkopuolella.

Tarkoituksena on vähentää turvapaikanhakijoiden määrää Euroopassa ja ylipäätään karistaa Euroopan houkuttelevuutta turvapaikanhaun kohteena. Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat eivät enää voisi jäädä hakemuksen kohdemaahan esimerkiksi valitusprosessien turvin vaan heidät toimitettaisiin leirille.

– Suoraan sanottuna: se [uusi keskus] sijaitsisi maassa, joka ei ole siirtolaisten tai ihmissalakuljettajien lempikohteita, Rasmussen sanoi.

Lue myös: Turvapaikanhakijoille puuhataan suurta säilytyskeskusta EU:n ulkopuolelle – mukana useita maita, idealle tukea Suomestakin

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Herra Mykkänen ei ole vieläkään havainnut, että kansainvälinen pakolaissopimus on solmittu aikana, jolloin nykyisistä kansainvaelluksista ei ollut aavistustakaan. Eipä silti, ei sitä havainnut sisäministeri Risikko eikä sisäministeri Orpokaan. Puhumattaan nyt sen kyläkutsun esittäneestä pääministeristämme...

Jaakko Karki

Sisäministeri Mykkänen, se seikka että EU:n ulkopuolella olevia palautuskeskuksia on vaikea toteuttaa ei suinkaan voi missään tapauksessa tarkoittaa sitä että niiden toteutukseen ei ryhdytä nyt vielä hyvän sään aikana. Vaikeita asioita on toteutettu halki maailman sivun, jos on tahtoa niin kyllä keinoja löytyy. Näyttää niitä keinoja löytyvän nyt Tanskalaisille, Ruotsalaisille, Norjalaisille, Saksalaisille, Itävaltalaisille, jne, miksi nyt sitten mukamas ei suomalaisille!
Tekosyitä aina löytyy, "if you want to be a dog, you will find a stick". Ihmisoikeuksia voidaan kunnioittaa mutta niitä ei pidä kenekään käyttää väärin elintasoturismiin ja muuhun mitä tapahtui paljon vuonna 2015 ja sen jälkeen. Myös kantasuomalaisten ihmis- ja muita oikeuksia, mukaanlukien oikeuksia olla tulematta törkeästi hyväksikäytetyksi, tulee heidän Sisäministerinsä, Mykkäsen, kunnioittaa!
Jos et osaa tai halua ryhtyä nyt toimenpiteisiin tässä asiassa, silloin miestä pitää vaihtaa, mieluummin nyt heti kuin vasta ensi vaaleissa.

Harri Pehrsson

Voisiko Venäjältä kysyä vuokralle entisiä gulag-turvaleirejä ?

Pikku remontilla saisi turvallisia ja viihtyisiä paikkoja, jossa on terveellistä puuhailla.

Raiteiden päässä on suuria leirejä, joten siirtyminenkään turvaan ei olisi kallista.

Risto Nikander

Juuri tulin Irlannista ja paljon puhuttiin tästäkin asiasta. Sinne ei päästetä ketään ilman passin tarkastusta. Saari auttaa laittomien tulijoiden hallinnassa. Ottavat pieni lapsisia perheitä pakolaisleireiltä. Yksin tulevat seikkailija nuoret miehet ovat täysin pannassa. Ihan niinkuin Kanadassa. Moraali kohdallaan näissä maissa. Ja järki tallella.
Mykkänen aikoo tehdä Kataiset. Silloin ei Suomen veroeuroista välitetä eikä suomalaisten turvallisuudesta.

Juha Kivioja

Älä sotke natseja tähän. Madagadkar olisi ollut parempi kuin ihmisten tuhoaminen kaasulla. Kukaan ei halua muuta kuin estää holtittoman elintasoseikkailijoiden vyöryn. Eu rikkoo omia sääntöjään salliessaan ilman dokumentteja matkaavien ihmisten liikkua rajojen yli.

Claus Deckman

Mykkänen tarinoi seipäistä, kun nämä muut maat ovat keskittyneet itse aitaan.
"–Mielestäni pitäisi siirtyä järjestelmään, jossa otetaan suoraan pakolaisleireiltä haavoittuvammassa asemassa olevia ihmisiä, Mykkänen jatkoi."
Säilytyskeskus ja palautuskeskus on tarkoitus perustaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille, eikä tässä haavoittumisesta ole kysymys. On suorastaan naurettavan helppo toteuttaa. Edes itse EU:n Juncker ei ole hanketta vastaan, mutta Mykkäselle ei kävisi mikään. Eivät tosin Mykkäseltä asiaa kysele. Miten kaveri on näin epäloogisena päässyt ministeriksi?

Juha Kivioja

Suomella ei ole varaa eikä enemmistö kansalaisista halua nuoria muslimimiehiä tänne elätettäväksi. Tanskan malli on hyvä. Jos suomi ei kiristä ehtoja, seuraa tänne ennennäkemätön vyöry elintasopakolaisia, rikollisia jne "rikastuttamaan" kulttuuria ja viemään viimeisenkin hyvinvoinnin maastamme. Mykkänen voisi vihdoin toimia eikä olla munaton kuten aikaisemmat sisäministerit.

Harri Ikonen

Olisi mukava tietää, millainen vihervasuri painostusryhmä on kokoomuksen ja keskustan riveissä, kun mitään järkevää turvapaikkapolitiikkaa ei uskalleta harjoittaa, vikka puoli eurooppaa olisi esim. näiden leirien takana?

Jaakko Karki

Mykkänen ei ole sovelias ministeriksi. Eikö Kokoomuksesta todellakaan löydy pätevämpiä miehiä johtamaan sisäministeriötä?
Mionisterin tehtävänä on mm. johtaa ja olla vastuussa miniteriönsä toimialasta. Jos ei osaa tai ei halua, niin pitää astua sivuun ja muutoin korvata paremmalla miehellä. Suomi ja Sisäministeriö eivät todellakaan tarvitse mitään "emmähaluu" mykkäsiä.