Sunnuntai 16.6.2019

Alma-tutkimus: Hallitukselle karu sote-luku – suomalaiset tai edes kokoomuslaiset eivät kannata

Luotu: 
8.6.2018 07:17
Päivitetty: 
8.6.2018 07:29
  • Kuva: Alma Media
    Kuva
    Suomalaisista vain 18 prosenttia näyttää nyt vihreää valoa sotelle, ilmenee Alma Median kyselytutkimuksesta. Hallituspuolue kokoomuksen äänestäjissäkin kannattajia on vain 28 prosenttia.
|

Faktakulma

Alma-tutkimus

Kyselytutkimuksen teki Alman lehtien tilauksesta Tietoykkönen.

Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten mielipidettä hallituksen sote-uudistuksesta ja tyytyväisyyttä julkisiin terveyspalveluihin.

Tutkimusaineisto on kerätty puhelinhaastatteluilla ja web- kyselynä 18.5.–4.6.2018.

Haastatteluja tehtiin yhteensä 3 600 kappaletta, 300 haastattelua kustakin vaalipiiristä. Vastaajat ovat 18 vuotta täyttäneitä suomalaisia.

Aineisto painotettiin vastaamaan Manner-Suomen väestöä suku- puolen, iän ja vaalipiirin suhteen.

Suomalaisista vain 18 prosenttia näyttää nyt vihreää valoa sotelle, käy ilmi Alma Median kyselystä. Tulos heijastelee laajaa julkista kritiikkiä, tutkijat sanovat.

Suomalaisten kannatus hallituksen sote- ja maakuntauudistukselle on laihaa, kertoo uusi Alma-tutkimus. Alle viidennes vastaajista on sitä mieltä, että eduskunnan tulisi hyväksyä sote-uudistus. Vastustajia on yli kaksi kertaa enemmän. Kolmasosa kansalaisista on epätietoisuuden vallassa.

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajaa Markku Jokisipilää luvut eivät juuri yllätä.

- Lakipaketin valmistelu ja sisältö on toistuvasti kyseenalaistettu. Perustuslakivaliokunnan huomiot ovat vaikuttaneet ihmisiin. Uudistusta kannattavat asiantuntijanäkemykset ovat harvassa.

Ajatuspaja e2:n tutkijan Ville Pitkäsen mukaan tuloksissa näkyy vahvasti se, että sote on vaikea asia.

- Kyseessä on erittäin monimutkainen uudistuspaketti, jonka yksityiskohdista on ollut poikkeuksellisen vaikeaa pysyä perillä. Lisäksi ennusteet sen vaikutuksista ovat vaihtelevia.

Merkittävintä vääntöä on käyty valinnanvapauden vaikutuksista palvelujen kustannuksiin ja yhdenvertaiseen saatavuuteen. Valinnanvapauden toimivuutta selvittäviä pilottihankkeita on yhä kesken tai alkamatta.

Uudistuksen tavoitteena on hillitä kustannusten kasvua kolmella miljardilla eurolla vuoteen 2030 mennessä.

Säästöt ovat kuitenkin merkittävä kysymysmerkki. Talouspolitiikan arviointineuvosto piti valtiosihteeri Martti Hetemäen muutaman viikon takaisen muistion laskelmia 4,6 miljardin euron säästövaikutuksista epäuskottavina.

Hallituksen kiipeli: Omatkaan eivät innostu

Hallituksen hankalaa tilannetta kuvaa se, ettei uudistus innosta edes omien joukossa. Kokoomuksen ja sinisten äänestäjissä on enemmän uudistuksen vastustajia kuin kannattajia. Kokoomuslaisista vain 28 prosenttia kannattaa hallituksen soten hyväksymistä. Vastustajia kokoomuslaisissa on 41 prosenttia.

Numerot eivät ole kokoomuksen osalta yllättäviä, kun otetaan huomioon Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren johtama avoin kapina maakuntamallia vastaan. Uudistusta vastustava kansanedustaja Hjallis Harkimo on jättänyt koko puolueen.

Keskusta on ainoa puolue, jossa uudistus saa tukea. Tässäkin painaa eniten maakuntauudistus, tarkemmin sen kannatus.

- Hallituspuolueet ovat todenneet, ettei uudistus ole täydellinen. Monikaan taho ei tunnu seisovan uudistuksen takana sataprosenttisesti, Pitkänen summaa.

Lue myös: Alma-analyysi: Veret seisauttava tutkimustulos – Mitä hallitukselle jää jäljelle?

Ongelmana on se, että uudistusta vastustetaan eri syistä. Sote ja maakuntamalli naitettiin keskenään syksyllä 2015 tehdyssä lehmänkaupassa. Kokoomus sai valinnanvapautensa ja keskusta maakunnat.

Valinnanvapauslain toteutuminen ja toimeenpano on siksi suuri kysymys. Perustuslakivaliokunnan lausunnoista tehtyjen tulkintojen mukaan valinnanvapauden toteutuminen voi lykkääntyä vuosilla.

- Jos kokoomus tulee siihen tulokseen, että sovitun kytkykaupan toista puolta ei tule, vaikka keskusta saa oman maakuntamallinsa, uudistus voi kaatua, Jokisipilä sanoo.

Kytky on osaltaan hankaloittanut uudistustarpeen vakuuttavaa perustelua.

Sote-valiokunta työskentelee nyt saadakseen lakiesitykseen perustuslakivaliokunnan viime viikolla edellyttämät korjaukset. Näyttää vahvasti siltä, että äänestys venyy syksyyn. Mikäli valinnanvapausmallista tehdään vielä EU-notifikaatio, äänestystä ei välttämättä ehditä pitää tämän vaalikauden aikana.

Sote- ja maakuntauudistuksen tuki alkaa olla kipurajoilla. Eduskunnasta löytyy jaa-ääniä 101, enemmistö on äärimmäisen tiukka.

Soten kariutuminen olisi ratkaiseva arvovaltatappio, joka todennäköisesti kaataisi hallituksen. Toisaalta uudistuksen läpivienti voisi kostautua hallituspuolueille ensi kevään vaaleissa kriittisen yleisen mielipiteen vuoksi.

Lue lisää: Jopa 83 % suomalaisista tyytyväisiä nykyisiin sote-palveluihin – ”Vastuullisten poliitikkojen ajettava reformia silti”

Faktakulma

Alma-tutkimus

Kyselytutkimuksen teki Alman lehtien tilauksesta Tietoykkönen.

Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten mielipidettä hallituksen sote-uudistuksesta ja tyytyväisyyttä julkisiin terveyspalveluihin.

Tutkimusaineisto on kerätty puhelinhaastatteluilla ja web- kyselynä 18.5.–4.6.2018.

Haastatteluja tehtiin yhteensä 3 600 kappaletta, 300 haastattelua kustakin vaalipiiristä. Vastaajat ovat 18 vuotta täyttäneitä suomalaisia.

Aineisto painotettiin vastaamaan Manner-Suomen väestöä suku- puolen, iän ja vaalipiirin suhteen.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ralf Karlsson

No se mitä se vuorenvarmasti tuo mukanaan on ylimitoitettu määrä maakuntia joissa kolmas hallintotaso joka ei varmasti vähennä kustannuksia. Kansa osaa lukea mitä asiantuntijat kertovat ja eroavat näin edukseen hallituksesta ja hallituspuolueista.

Rauno Ruusunen

Tilanne on jännittävä.Kunnat on myyneet terveyskeskuksiaan.Jos sote kaatuu,mikä on todennäköistä.Miten hoidetaan lain mukaisesti,julkinen terveydenhuolto ? Soten mukana,kaatuu myös ylimitoitettu maakunta hallinto.Mikä on säästöä.

Seppo Simonen

Aivan kuten Pentti Westerholm sanoo ja tuntuu 4/5 osaa haluaa sen että mieluusti maksavat julkisen monopolin aiheuttamaa taantumusveroa kun viivan takana olisi monipuoliset paremmat palvelut tarjolla. Mieluummin kuollaan hoitojonoihin ja jonotetaan lääkärille pääsyä.0
Olisiko myös median masimoiman yksipuolisen hallituksen vastainen toiminta tehnyt tehtävänsä.

Ralf Karlsson

Ei kyllä se on hallituspuolueet jotka ovat täysin vastoin maan parhaita asiantuntijoita, ajaessaan omia intressejään, ovat aiheuttaneet kansan keskuudessa herätystä ja ymmärrystä ettei tuosta kyhäelmästä tule mitään keskustan ja apupuolueiden johdolla.

Kai Häppölä

Sote on varsin haasteellinen kohde tehdä mielipiteen mittausta! Sellaisia kuitenkin tehdään kuten tässä on tehty ilmaisemaan demokratian näkökulmaa. Miksi siis vaikeaa? Siksi, että hallitus on epäonnistunut vääntämään rautalangasta käsitystä siitä, miten heidän ratkaisunsa vaikuttavat kansalaisten arkeen käytännössä. Sitä ei helpota se, että käytännössä puoluepolitiikka rikkoo mahdollisuudet muodostaa kokonaiskuva. Politiikka ei näytä pystyvän synnyttämään rakentavaa keskustelua, vaan toteutuu hallitus - oppositio asetelma joka on mustavalkoinen!
Mennään lähes itsenäisyyden alussa luoduilla demokratiakäsityksillä ja käytänteillä ikään kuin demokratia ei voisi kehittyä. Nykyinen ratkaisu sanelee ylhäältä alaspäin miten uudistutaan. Voisi ymmärtää, että pyramidin kääntäminen kärjelleen, jossa siis kansalaiset alueellisesti voisivat asuinsijoiltaan helpommin hahmottaa jo kuntaverkon tasolla, mitä pystytään hoitamaan ja hallinnoimaan ihmistä lähellä ja mihin tarvitaan jo rahoituksellisesti kalliimpia ja suurempia aluekokonaisuuksia joihin kuntarahoitus ei riitä luomaan taloudellisia puitteita, vaan tarvitaan leveämmät hartiat. Tarvitaanko kaikkialle vahva poliittinen läsnäolo itse hallinnoinnissa? Olisiko aika ymmärtää missä asiantuntijaosaamiselle annetaan toimivaltaa ja tyydytään ohjauksen keinoin valvomaan toteutumisia ja rahan käyttöä. Kaikkea ei tarvitse pukea jäykän huonosti taipuvan ja muuttuvan lainsäädännön kirjaimen tasolle. Miksi emme huoli maailmalta parhaita käytänteitä (Hollanti, UK,+++) ja pyri saamaan Suomi mallimaaksi, joka voi näyttää onnistumisia jakaa muillekin. Palveluvienti kasvaa, samoin sitä vahvistavat lukuiset apit, jotka ovat digimaailmaa erilaisten alustojen suomin mahdollisuuksin tarjoavat vientiä. Ympäristötavoitteemme hiilijalanjälkineen suitsevat globaalia tavaranvientiä ja logistiikkaa. Rakennemuutokset ja globaali kilpailu ovat hävittämässä osaamista ja siirtämässä sitä halvemman kustannuksen alueille. Ympäristövaikutukset taas kannustaisivat paikallisen osaamisen säilyttämistä. Mahdollisuuksista kannattaa pitää kiinni.

Harri Tapani

" ikään kuin demokratia ei voisi kehittyä. "

Voisi se "kehittyä", varsinkin huonompaan suuntaan, jopa vähetä kuten nykyisin on tapahtunut monien sitä edes huomaamatta ja tajuamatta, esimerkin omaisesti aiemmin uutisoidusta:

YK:n entinen pääsihteeri Boutros Boutros-Ghali on jo aikoja sitten todennut jopa hieman humorilla, että politiikoila on hieman outoja käsityksiä vallastaan ja vaikutusmahdollisuuksistaan: "Talous on saanut yliotteen politiikasta. Ylikansalliset markkinavoimat toimivat demokraattisen kontrollin yläpuolella. Poliitikot eivät enää voi päättää keskeisistä asioista itse, sanoi Boutros-Ghali."

https://www.uusisuomi.fi/comment/756175#comment-756175

Ja vielä lyhesti takavuosilta lievähköä globalisaatiokritiikkiä:

"poliittisesta valvonnasta irronnut pääomien internationaali suistaa raiteiltaan kokonaiset valtiot ja niiden yhteiskuntajärjestykset. Näin yksi 1900-luvun suurimmista saavutuksista, tasa-arvoiset mahdollisuudet ja perusturvallisuuden taannut hyvinvointivaltio tulisi tiensä päähän.

Kehityksen pyörä on kirjoittajien mielestä kääntymässä taaksepäin. Kun aikanaan kapitalismi kesytettiin demokratialla, niin jatkossa demokratia väistyy kapitalismin raaimpien muotojen tieltä.

Poliittinen valta alistuu maailmanlaajuisesti toimivien suuryhtiöiden edessä..."

http://w3.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_1998/6.maaliskuu/GLOBE998.HTM

Tilalle tullee ns. "eliitin demokratia" tai matalan/alhaisen intensiteetin demokratia. Ehkä jopa oligarkia, ellei jo olekin. Taloussanomien mukaan rahaeliitti on melko estotta Yhdysvalloissa liputtanut jopa Kiinan mallin puolesta, eli että demokratia joutaa mennä, pääasia on että raha ratkaisee...Otsikolla:

"Markkinatalous toimii
ilman demokratiaa"

" Amerikkalaiset rahapiirit osoittavat jo julkeata ihailua kiinalaista päätöksentekojärjestelmää kohtaan, koska pääomalle on herttaisen yhdentekevää, ovatko hallituksen edustajat kommunisteja vai demokraatteja. Pääasia on se, että raha saa ratkaista."

https://www.uusisuomi.fi/comment/786360#comment-786360

Juha Hämäläinen

Soten pakonomainen ajaminen varoituksista ja selkeistä virheistä sekä riskeistä huolimatta on outoa. Se herättää uskottavuusongelman. Miksi tätä mainostoimiston keksimällä valinnanvapaus-vieheellä yritetään muiluttaa läpi. Kukaan ei puhu miten yksityisten palveluiden hinnat pysyvät kurissa eli miten kunkin hoitobudjetti riittää vuosien mittaan, kun yksityiset nostavat veloituksiaan minkä ne aina tekevät eikä sitä mikään estä.

Soten selkeä motiivi on siirtää pakostakin eri syistä nousevien kulujen lastia kullekin itselleen ja näin saadaan jäädytettyä verovaroin maksettavan hoidon kustannukset. Tätä ei kerrota suoraan.

Ihmisten täytyy tietää seuraukset, että he voivat säästää rahaa hoitoihinsa ja ottaa lisävakuutuksia ajoissa kuten muualla maailmalla on tehtävä. Me tiedämme, että valtion kistu on tyhjä ja entinen peli ei jatku eikä verotusta voi kiristää ilman seurauksia. Miksei olla siis rehellisiä vaan sen sijaan tehdään sijoittajille palvelus eli luovutetaan vastikkeetta merkittävä asiakaskanta niille ja maksetaan pääosa hoidoista riskittömästi verovaroista.

Pentti Westerholm

Niin ei Jan Vapaavuorella varmasti ole ollut ongelmia lääkäriin pääsystä.Uudistusta ei tehdäkään hänen kaltaisiaan varten.Perustana on ollut pienituloisten ja vähävaraisten ihmisten nostaminen lääkärille pääsyssä tasavertaiseen asemaan.Näyttää siltä,että suurelle osalle ihmisiä tämä ei sovikkaan.Näin se kansa eriarvoistuu aivan omasta tahdostaan.

Tapio Mäkeläinen

Eikös sekä edellisen että nykyisen hallituksen ja Ek aikana ole ollut siitä asiasta yhtä mieltä että nykymalli on tiensä päässä.
Se valinnanvapaus on nyt puettu wihervasemmiston neulomaan Frankensteinin viittaan. Tämä yksityinen sektori nyt meillä on eikä anaalioppositiomaisella jalanpolkemisella pois lähde.Jos Sote kaatuu se on kuin lottovoitto heille.

Pitkän linjan kokkarina ja eläköityneenä hr/ työmarkkinaukkona en käsitä miten puolue meni kepun miinaan maakunta-asiassa. Kyllä se yhä niin on että ennen kuin kaikki on sovittu niin mitään ei ole sovittu.
Sote taitaa olla Olkiluoto 3: kin vaikeampi yhtälö suomalaiselle osaamiselle.