Tiistai 22.1.2019

Jopa 83 % suomalaisista tyytyväisiä nykyisiin sote-palveluihin – ”Vastuullisten poliitikkojen ajettava reformia silti”

Jaa artikkeli:
  • Kuva: Alma Media
    Kuva
    Alma-tutkimuksesta selviää, että suomalaisten selvä enemmistö on tyytyväisiä sote-palveluihin, myös enemmistö niistä, jotka olivat palveluita käyttäneet viimeisen vuoden aikana.
|

Suomen julkiset terveydenhuoltopalvelut eivät ole kansalaisten mielestä retuperällä. Tyytyväisyys palveluihin on laajaa, ilmenee tänään julkaistusta Alma-tutkimuksesta.

Menneen vuoden aikana julkisia palveluja käyttäneistä suomalaisista 27 prosenttia on erittäin tyytyväisiä ja 56 prosenttia tyytyväisiä saamiinsa palveluihin. Kaikkiaan tyytyväisiä on siis 83 prosenttia vastaajista.

THL:n ylijohtajan Marina Erholan mukaan kansalaisten tyytyväisyys julkisiin terveydenhuoltopalveluihin ei yllätä. Vastaavia tuloksia on saatu muissakin selvityksissä. Uhkakuvat palvelujen akuutista kriisiytymisestä eivät ole aiheellisia.

Samalla on tärkeä pitää kokonaiskuva mielessä. Kipukohtia löytyy muun muassa perusterveydenhuollossa. Alueelliset erot ja eri väestöryhmien erot palvelujen saatavuudessa ja laadussa ovat lisäksi suuria ja niiden kysyntä tulee kasvamaan.

– Suomen väestö ikääntyy hyvin nopeasti ja huoltosuhde heikkenee. Vaikka tällä hetkellä oltaisiin tyytyväisiä palveluihin, muutospaineet ovat kovat. Ne haastavat vastuullisia poliitikkoja ja virkamiehiä ajamaan reformikokonaisuutta eteenpäin.

Sotea pohtineessa asiantuntijaryhmässä istuvan Erholan mielestä uudistus tarvitaan. Uudistamisvelka on suuri ja palveluja koskeva eriarvoistumisongelma kasvaa.

– On paljon asiantuntijoita ja kriitikoita, jotka visioivat omia ideaalimallejaan. Pyrin itse katsomaan asiaa pragmaattisesti. Vaihtoehtoina ovat tällä hetkellä joko nykytilanne tai pitkään valmisteltu uudistus.

Soten valmistelu on jo näkynyt julkisten palvelujen kehittämisessä.

– Eri palvelujen yhteensovittamisessa on tehty jo paljon työtä. Olemme kulkeneet osin siihen suuntaan, mihin reformi osoittaa.

Lue lisää Alma-tutkimuksesta:

Alma-tutkimus: Hallitukselle karu sote-luku – suomalaiset tai edes kokoomuslaiset eivät kannata

Alma-analyysi: Veret seisauttava tutkimustulos – Mitä hallitukselle jää jäljelle?

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Johansson

Niin. Miksi nyt rummutetaan täysremonttin puolesta, jos SOTE kerran ei ole edes rikki? Itse olen sitä mieltä, että säätämällä se saadaan pidettyä hyvin toimivana vielä vuosikymmenet.

Suuria mullistuksia kaipaavat poliitikot taitavat olla vailla poliittisia hyvin palkattuja suojatyöpaikkoja joko itselleen tai lähisukulaisilleen. Muuta syytä en uudistukselle keksi.

Hannu Rautomäki

Kokoomuksen Jan Vapaavuori on oikeassa.
Toimivaa järjestelmää ei kannata romuttaa, vaan korjata sen epäkohdat.
Eikä etenkään altistaa sitä markkinavoimille yksityistämällä verovaroin maksettavat palvelut, jolloin lopputulokseksi myöhemmin saadaan kuitenkin palvelujen kallistuminen.

Markku Koivisto

Mikäpä siinä, kai se noinkin menee kunhan saadaan kokonaisuuden kannalta lisää maksajia. Siis "tuottavia" suhteessa lisää "kuluttaviin" verrattuna. Nykyisellään vain "kuluttavien" osuuden kasvu on taattu. Olisi kiinnostavaa kuulla, mitkä ja paljonko on noita korjattavia epäkohtia. Eikä yksistään sosiaali- ja terveydenhoidossa vaan myös siellä rahoittavalla puolella, josta koko hoito lopulta on kiinni.
Yksituumaisuutta Suomessa on kai turha toivoa, ennenkuin koko maa on kurkkuaan myöten "irtovirtsassa".