Keskiviikko 19.6.2019

Petteri Orpo sote-kyselyn murskaluvuista: ”Niin hirveä hässäkkä – en ihmettele yhtään”

Luotu: 
8.6.2018 16:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Petteri Orpon mukaan sote-kyselyn tylyt lukemat eivät tarkoita sitä, että uudistuksesta tulisi luopua.
|

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo, ettei sote-uudistuksen surkea kansansuosio hämmästytä häntä lainkaan. Uudet lukemat eivät kuitenkaan hänestä tarkoita sitä, että uudistuksesta tulisi luopua. 

Perjantaina julkaistun Alma-kyselyn mukaan suomalaisista uudistusta kannattaa vain 18 prosenttia. Kokoomuksenkin kannattajien parissa nykyistä sote-uudistusta tukee runsas neljännes, eli 28 prosenttia. 

Lue tarkemmin: Alma-tutkimus: Hallitukselle karu sote-luku – suomalaiset tai edes kokoomuslaiset eivät kannata

–Minä en ihmettele sitä yhtään, koska tämä on ollut niin hirveää hässäkkää viimeiset viikot ja kuukaudet, Orpo sanoo Uudelle Suomelle Turussa, missä alkoi kokoomuksen puoluekokous. 

Viime viikolla perustuslakivaliokunta vaati hallituksen esitykseen soten valinnanvapaudesta uusia muutoksia ja täsmennyksiä. Aiemmin eduskunnassa oppositiopuolueet ryöpyttivät kovasti sote-uudistuksen säästöjä koskevia laskelmia. Näitä arvioita pidettiin epäuskottavina. 

–Kun tätä on tehty niin kauan ja nyt on ollut kaikkia näitä vaiheita, opposition kritiikki on tosi rajua, niin ymmärrän, että ihmiset nyt epäilevät, että mahtaako tästä mitään tulla, Orpo toteaa. 

Uudistuksesta ei Orpon mukaan kuitenkaan tule perääntyä siksi, että kansan tuki uudistukselle nyt näyttää huojuvan. 

–Ei päätöksentekoa voi perustaa mielipidemittauksiin. Ne täytyy ottaa vakavasti, mutta nyt oleellisempaa kuin tämä on, että hallitus ja eduskunta tekevät rauhassa työtä eteenpäin ja pureutuvat esille nostettuihin muutostarpeisiin, Orpo toteaa. 

–Minun fokukseni täytyy olla siinä sisällössä eikä niinkään kaikessa poliittisessa kiehunnassa siinä ympärillä. Jos valmisteluprosessi ei sitten tuota hyvää lopputulosta, niin sitten on miettimisen paikka, hän jatkaa. 

Orpo painottaa, että alkuperäisistä tavoitteista, kuten kustannusten kasvun hillitsemisestä, ei olla joustamassa. Hänestä perustuslakivaliokunnan kriittisistä huomioista huolimatta uudistus on yhä toteutettavissa. 

–Siitä on rakennettavissa polku, joka toteuttaa kaksi keskeisintä tavoitetta: säästöt ja hyvän soten sisältäen valinnanvapauden, Orpo sanoo painottaen, että säästötavoite on edelleen kolme miljardia euroa. 

Orpo uskoo soten kannatuslukujen kääntyvän sitten, kun sote-uudistus valmistuu. 

–Kun juttelen niin sanottujen tavallisten ihmisten kanssa, niin eniten ollaan kyllästyneitä siihen, ettei saada valmista! 

Sote-uudistus on hallinnut julkisuutta ja politiikan uutisointia viimeiset viikot. Orpon mukaan kokoomuksen puoluekokouksesta ei kuitenkaan ole tulossa ”sote-kokousta”, vaan kokoomuslaisia kiinnostavat muut kokouksen asiat. Silti Orpo astuu perjantaina lavalle Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) kanssa, joka on jyrkkä sote- ja maakuntauudistuksen vastustaja. 

–Isoin asia on se, että kokoomus menee eteenpäin ja katsoo tuleviin vaaleihin. Sote on kuitenkin tässä maailmassa ja tälle puolueelle kuitenkin vain yksi ratkottava asia. Se ratkotaan ja uskon, että väki täällä luottaa, että puoluejohto ja eduskuntaryhmä tekee järkeviä ratkaisuja eduskunnassa. En usko, että sote tätä kokousta hallitsee sillä tavalla kuin joku voisi kuvitella, Orpo toteaa. 

Puoluekokouksessa käsitellään muun muassa kokoomuksen mallia sosiaaliturvan uudistamiseksi ja lauantaina puolue hyväksyy myös uuden periaateohjelmansa. Lisäsävyä puoluekokoustunnelmaan tuo sekin, että kokoomus täyttää tänä vuonna 100 vuotta.

Lue myös: 

Kokoomuslainen matkalla puoluekokoukseen: ”Voisi olla fiksuinta todeta, että sotesta ei tule valmista nyt”

Hallitukselle kylmää vettä niskaan – näissä tunnelmissa Sipilä ja Orpo saavat jatkokaudet

Taas uusi hämmennys sotesta – Petteri Orpo: ”Yhtään euroa ei lähetetä, ennen kuin lait on hyväksytty tässä talossa”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Koivisto

Huoltosuhteen enenevä vinoutuminen on tässä kalabaliikissa jäänyt kaikenlaisen älämölön jalkoihin pahanpäiväisesti. Taattua on, että "aktiivisen" ja "passiivisen" väestön suhde varmuudella kääntyy "passiivisen" suuntaan, eikä sitä korjaa onnistuneinkaan maahanmuutto. Voitte kysyä väestötieteen asiantuntijoilta, jotka ovat tähän asti olleet tarpeettoman hiljaa.

Kalevi Salonen

Kommenttisi on tuttua puolitotuuksien käyttämistä perusteluina. Huoltosuhde on oikeasti vinoutunut, mutta se ei tarkoita, että pitäisi toteuttaa hallituksen sote-uudistus. Siinähän menot todistetusti vain lisääntyisivät. Oikeita säästöjä tuottavia vaihtoehtoja on, mutta niistä hallitus ei ole tietävinään.

Miksi muuten kriittiset ja perustellut kannanotot ovat mielestäsi kalabaliikkia? Vastaavalla perusteella hallituksen esitys on kalabaliikkia.

Seppo Saari

Ei tässä ole kyse mielipidemittauksista, vaan yleisemmällä tasolla puoluejohtajien todellisuudentajusta, integriteetistä ja ymmärryksestä: Niihin ei monilla tahoilla löydy luottamusta eikä kunnioitustakaan.

Eikä sote ole ainut tällainen politiikan pulma-alue. Suurelta osalta itse generoitujen ongelmien on annettu kasvaa jo koko EU:n laajuisiksi.

Kalevi Salonen

"Orpo painottaa, että alkuperäisistä tavoitteista, kuten kustannusten kasvun hillitsemisestä, ei olla joustamassa."

Hölmö väite, koska on selvää, ettei hallituksen uudistus ole toteuttamassa ainuttakaan sille asetettua tavoitetta (yksityistäminen ja maakuntauudistus eivät kuulu terveydenhuoltoon).

"Siitä on rakennettavissa polku, joka toteuttaa kaksi keskeisintä tavoitetta: säästöt ja hyvän soten sisältäen valinnanvapauden".
Säästöt ovat puhdasta palturia. Todennäköisempiä ovat noin 5 mrd €/v lisämenot. Esimerkiksi Hetemäen mainitsemat 4 mrd € säästöt voitaisiin toteuttaa jopa paljon tehokkaammin nykyisen terveydenhuollon puitteissa, koska hallituksen sote-uudistuksen monimutkaisuus lisää rajusti ohjelmointi- ja ylläpitokuluja.