Maanantai 20.5.2019

Alma-kysely: Kokoomuksen puoluekokouksessa joka viides on ”sote-kapinallinen”

  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kokoomuksen puoluekokouksen äänivaltaisista osallistujista 21 prosenttia vastustaa sote- ja maakuntauudistusta.
|

Kokoomuksen puoluekokousväki kannattaa laajalti Juha Sipilän hallituksen sote- ja maakuntauudistusta. Silti merkittävä osa – 21 prosenttia – vastustaa uudistusta.

Alma Median lehdet Uusi Suomi, Talouselämä, Aamulehti ja Iltalehti kysyivät kokoomuksen puoluekokouksen äänivaltaisilta edustajilta, pitääkö sote- ja maakuntauudistus viedä eteenpäin hallituksen suunnitelmien mukaan vai pitääkö ne hylätä

Kyselyyn vastasi kaikkiaan 210 kokoomuslaista. Heistä 72 prosenttia kannatti uudistusta ja 7 prosenttia ei osannut kertoa tässä vaiheessa kantaansa.

Äänivaltuutettuja puoluekokousedustajia oli paikalla kyselyhetkellä noin 650.

Moni sote-uudistuksen kannattaja kuitenkin korosti vastatessaan, että mallissa on puutteita. Vastausten kommenteissa korostettiin, että sote- ja etenkin maakuntauudistus jättävät paljon toivomisen varaa. ”Ikäviä kompromisseja joutuu tekemään”, oli tyypillinen vastaus.

Soteen kielteisesti suhtautuvien vastauksien joukoista kuului huoli maakuntauudistuksesta.

–Jos ne [sote- ja maakuntauudistus] yhtenä pakettina pitää hyväksyä, niin sitten uudistus pitäisi hylätä, eräs puoluekokousedustaja kommentoi.

Vapaavuori: ”Ihmiset ovat hämmentyneitä”

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kommentoi kyselyn tuloksia tuoreeltaan.

–Tällaiset kyllä/ei vastaukset ovat isoissa uudistuksissa aina hirveän vaikeita, enkä usko, että kukaan sinänsä haluaisi hylätä koko uudistusta kaikilta osin. En myöskään minä, Vapaavuori sanoo.

–Periaatteellisella tasolla haluttaisiin viedä uudistuksia eteenpäin, mutta ei kuitenkaan siinä muodossa, kuten nyt tapahtuu. Ihmiset ovat hämmentyneitä.

Vapaavuoren mukaan Juha Sipilän (kesk) hallitus on ajautunut sote- ja maakuntauudistuksen kanssa aikataululliseen umpikujaan, jossa tarvittavia muutoksia ei ole enää mahdollista tehdä.

–Uskoisin, että suurin osa, minä mukaan luettuna, ajattelee niin, että jotain uudistuksia pitäisi tehdä, mutta niiden pitäisi olla olennaisesti erilaisia kuin nyt. Nyt se ei ole aikataulusyistä se enää mahdollista.

Puoluekokouksen isäntäkaupungin Turun kaupunginjohtaja, kokoomuksen entinen puoluesihteeri Minna Arve piikitteli puoluekokouksessa pitämässään tervehdyspuheessaan Vapaavuorta, joka on äänekkäästi vastustanut sote- ja maakuntauudistuksia.

–Sotesta päättää eduskunta, eivät kaupunginjohtajat, Arve sanoo.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo-Juha Pietikäinen

Juha Sipilä puhui minusta tänään epäviisaastgi ja lyhytnäköisesti monestakin syystä:

1) jos eduskunta hyväksyy sote -lakipaketin, sen täytäntöönpano on seuraavan hallituksen vastuulla. Vaalien jälkeisessä hallituksessa ei kannatuslukujen perusteella nykyisten hallituspuolueitten yhteinen kannatus riitä enemmistöhallituksen muodostamiseeen.

2) hyökkääminen toistuvasti eilisen lisäksi tänään Suomen pääkaupungin kaupunginjohtajaa vastaan on sekin perin lyhytnäköisesti ja toi esiin
Kekkosajan puhetyylin. (samalla hyökkäys kokoomusta vastaan)

3) yksikään asiantuntija ei ole puoltanut 18 maakunnan perustamista,
vaan kannattanut määräksi 5-12 määrää. Jo seuraavalla vaalikaudella on jokseenkin varmaa, että 18 maakunnan määrä joudutaan vähentämään.

Seppo Simonen

Mitä ihmettä Seppo-Juha nyt kummailee sotesta kalkkiviivoilla huomaat varmasti minkälaisessa myllytyksessä hallitus tekee tuloksellista työtä.
Vapaavuorelaiset hengenheimolaisineen tyllyttävät hallitusta aamusta iltaan. Jos nyt sanotaan mitä olisi pitänyt ja pitänyt tehdä niin kyllä sanomista piisaisi.

Seppo-Juha Pietikäinen

Pysytäänpä asiassa.

Nykyiset hallituspuolueet eivät saa -ainakaan nykyisten tutkimusten mukaan-
enemmistöä vaaleissa. Siksi on epäviisaasti haukkua kaikki muut, jotka eivät ole samaa mieltä Sipilän kanssa.

Fakta on myös se, että 18 maakuntaa on liian paljon, puoletkin riittäisi. Esitettyjen 18 maakunnan selviytymisen Sipilä kaataa ja siirtää seuraavan halllituksen vastuulle.
Olen ollut johdinmukainen, että minulla on ymmärrystä maakuntahallinnolle, muttei 18 maakunnan määrälle.

Suomen pääministeri pitäisi toimia sovittelijana pääkaupungin päättäjien kanssa kuin haukkua heitä. En muista juuri nyt pääministeriä, joka olisi haukkunut
pääkapungin johtavan virkamiehen.

Arto Lähteelä

Maakuntahallinnon uudistus rapauttaa kansanvaltaa.
Suurin osa kansalaisista ei ymmärrä mihin uusia vaaleilla valittuja maakunnan päättäjiä tarvitaan.
En minäkään ymmärrä?
Kunnallidemokratia edustaa Suomessa vakaata kansanvaltaa.
Siinä on eri kokoisia yhteisöjä. Hyvä niin.
Kuntayhtymä malli ja suuret kaupungit on perinteinen ja hyvä hallinnon malli.
Uudet Himmelit vain täällä veron maksajille.

Seppo Simonen

"Maakuntahallinto rapauttaa kansanvaltaa" mutta kun kansan valta (demokratia) juuri tulee maakunta uudistuksella käyttöön.Tähän saakka ELY ja TE keskuksia hallinnoi virkanaiset/miehet nyt tulee polittinen päätäntä hallinto käyttöö myös sinne puhumattakaan muuta sote hallintoa.

Mikael Nygård

Alma-kyselyssä neljä viidestä olivat sotea vastaan. Vain vaivaiset 18% olivat soten kannalla. Ymmärtääkseni tässä arvioitiin sitea sen viimeisimmässä muodossaan.

Jos minä olisin sote-vaikuttaja kysyisin itseltäni "Millä mandaatilla toimin".