Maanantai 18.2.2019

Alexander Stubb: Jos presidentti tukisi Nato-jäsenyyttä suomalaisten mielipiteet kääntyisivät

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.6.2018 14:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
|

Jos Suomen tasavallan presidentti ilmoittaisi kannattavansa Natoa, suomalaisten Nato-kanta muuttuisi yhdessä yössä. Näin uskoo Euroopan investointipankin varapääjohtaja, kokoomuksen entinen puheenjohtaja Alexander Stubb.

Stubb on Suomen Nato-jäsenyyden kannattaja. Hänen mielestään Suomen olisi pitänyt liittyä Natoon vuonna 1995 samalla kuin Suomi liittyi Euroopan unioniin.

–Nato on osa meidän läntistä identiteettiä, osa meidän DNA:ta. Ja olen ihan varma, että jo silloin se olisi lisännyt meidän turvallisuutta, Stubb sanoo toimittajille kokoomuksen puoluekokouksessa Turussa.

–Toivottavasti kokoomus pystyy käymään aktiivista keskustelua Natosta. Paljon riippuu tietysti mielipidemittauksista ja paljon riippuu tasavallan presidentin näkökulmasta. Olen vahvasti sitä mieltä, että jos tasavallan presidentti ilmoittaisi vaikkapa huomenna, että hän on päätynyt siihen johtopäätökseen, että Nato-jäsenyys on Suomen turvallisuuden kannalta hyvä asia, niin silloin myös mielipiteet tässä maassa muuttuisivat.

–Mutta sen [Naton] aika ei näytä olevan nyt.

Stubbin saapumiseen sisältyi jännite. Edellisessä puoluekokouksessa kaksi vuotta sitten Petteri Orpo syrjäytti hänet puolueen puheenjohtajana. Tämän jälkeen Stubb jätti eduskunnan ja Suomen poliittiset näyttämöt siirtyen Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi.

Kulunutta kahta vuotta Stubb kuvaa ”pelkäksi vapaudeksi” puheenjohtajakauden vastuun jälkeen. Toimittajalauman kohtaaminen Turun puoluekokouksessa palautti selvästi vanhat ajat mieleen.

–Tässä on kuulkaas nyt vähän sellainen déjà vu -fiilis. En tiedä, onko minulla ollut tätä ikävä vai ei. Teitä on aika paljon, Stubb vitsaili hänet ympäröineille toimittajille.

–Petteri on ollut minusta oikein hyvä puheenjohtaja. Paljon parempi kuin minä, hän sanoo.

Takaisin Suomen politiikkaan hän ei mieli.

–Sanoisin, että kotimaan politiikka on varmasti nähty.

Mutta samalla Stubb vihjaa, että eurooppalaisen politiikan näyttämöt – ja vieläpä komission huippupaikat – voisivat häntä kiinnostaa. Eri arvioissa Stubbin on väläytelty sopivan jopa kokoomuksen eurooppalaisen kattopuolueen EPP:n kärkiehdokkaaksi. Kärkiehdokas on euroryhmän ehdokas komission puheenjohtajaksi.

Stubb itse ei halua mahdollisesta ehdokkuudestaan sanoa mitään vielä. Hän haluaa kuulla, mitä Suomen nykyinen komissaari Jyrki Katainen (kok.) on oman ratkaisunsa tehnyt.

Omaa eurovaaliehdokkuuttaan Stubb pohti näin:

–Ei ole mitään sellaisia ajatuksia näköpiirissä. Ellei sitten lähdetä komissaarin paikkaa lunastamaan EU-vaalien kautta. Siitä olen paljon puhunut, että kun me haemme demokraattista oikeutusta Euroopan unionille, niin jokaisen joka pyrkii komissaariksi olisi hyvä olla ehdolla eurovaaleissa, Stubb sanoo.

–Mutta tätä ei kannata miettiä ennen kuin Jyrki [Katainen] on tehnyt päätöksensä, Stubb jatkaa.

Katainen on ilmoittanut tekevänsä päätöksensä ennen kesälomia. Stubb sanoo keskustelleensa asiasta myös Kataisen kanssa, mutta keskustelujen tarkempaa sisältöä hän ei halua avata.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Kajanto

Niinistö piiloutuu kansan selän taakse sanoessaan, että suomalaiset eivät kannata Natoa, ja minä olen suomalainen.
Tökeröä tekstiä presidentiltä. Eikö Naton kannattajat ole sitten suomalaisia?
Sitäpaitsi Niinistö hyvin tietää, että kansalla ei ole tarpeeksi tietoa ja asiantuntemusta Natosta.
Hän tietää senkin, että olemme jo käytännössä Natossa erlaisin sopimuksin ja kalustomme on täysin Nato- yhteensopivaa. Lisäksi hän on aatemaailmalltaan kokoomuslainen, joka puolueena liputtaa Nato- jäsenyyden puolesta.
Herääkin kysymys, miksi hän oikeasti vastustaa.

Mitä kytköksiä hänellä on Putinin Venäjään?

Esa Kangasluoma

Stubb on niitä miehiä, jotka eivät tiedä mitä eroa on 10%:lla ja 90%:lla. Laskutaito on vain yksi taito, mutta sen puute valtion päättävässä asemassa olevalla on vakava asia. Eikös tämä samainen heppu väittänyt, että me tienataan "maahanmuutolla"? No ainakaan Suomi ja suomalinen rahvas ei tienaa "maahanmuuton" takia, vaan maksaa enemmän veroja, kun samalla hyvinvointiyhteiskunta ajetaan alas. En luottaisi Stubbiin tässä Nato-asiassakaan. Presidentti Niinistö voi kääntää takkinsa Natosta, mutta suomalaisten ei tarvitse kuitenkaan olla yhtä tyhmiä ja seurata häntä kuin lampaat teuraalle vietäessä.