Lauantai 23.2.2019

Petteri Orpo: Jarrulla usein ay-liikkeen käsi – heitän teille haasteen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.6.2018 14:36
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
|

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo haastaa ammattiuudistusliikkeet esittämään ”ratkaisuja”.

Puoluekokouksessa pitämässään linjapuheessa Orpo arvioi, että ”ainakin osalla” poliitikoista on ollut halu tehdä samanlaisia uudistuksia työmarkkinoilla kuin mitä Ruotsi, Tanska ja Saksa ovat tehneet ja Orpon mukaan ”menestyneet meitä paremmin”.

–Valitettavaa on, että käsi jarrulla kuuluu useimmiten ammattiyhdistysliikkeelle, Orpo sanoo.

–Heitän haasteen ay-liikkeelle: Esittäkää jarruttamisen sijasta ratkaisuja. Ottakaa Saksan ja Ruotsin sisarjärjestöiltä parhaat opit käyttöön.

Linjapuheessaan Orpo kiinnitti huomiota muuttuneeseen työelämään, jonka ”sääntöjen on viimein muututtava”.

–Kokoomuksen tavoite on työelämä, johon työntekijä voi vaikuttaa. Työtekijöillä pitää olla oikeus sopia työajasta ja työn tekemisen tavoista itse, omista lähtökohdistaan, oman elämäntilanteensa mukaan. Niin töissä olevat haluavat tehdä, Orpo sanoo.

Orpo linkitti työntekijän vaikutusmahdollisuudet myös paikalliseen sopimiseen.

–Työpaikkakohtainen sopiminen on mahdollistettava kaikille, ei vain ammattiliittojen jäsenille. Se on oikeudenmukaista työelämää, Orpo linjaa.

Orpo katsoo myös, että Suomeen on rakennettava ”maailman edistyksellisin jatkuvan ja elinikäisen oppimisen järjestelmä”, jolla pidettäisiin huolta työntekijöiden osaamisesta.

–Vaatimustaso työelämässä muuttuu. Lisäämme suomalaisten varmuutta ja uskoa tulevaisuuteen, kun mahdollistamme jatkuvan kouluttautumisen. Niin työssäkäyvien kuin työttömien pitää pystyä päivittämään osaamistaan, Orpo toteaa.

Työelämäuudistusten ohella Orpo haluaisi myös keventää suomalaisten verotusta.

–Tämä on kokoomuksen yksi keskeinen tavoite tulevaan hallitusohjelmaan, Orpo linjaa.

–Keskituloinen suomalainen palkansaaja maksaa yli 2500 euroa enemmän tuloveroa kuin kaveri Ruotsissa. Jokaisesta tienaamastaan lisäeurosta keskituloinen suomalainen maksaa lähes puolet valtiolle, hän päivitteli.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit