Maanantai 17.6.2019

Neuvonantaja hämmästyi: Törmäsi ”pöyristyttävään” tietoon eduskunnassa

Luotu: 
10.6.2018 09:11
Päivitetty: 
11.6.2018 16:02
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Liisa Hyssälä ja Jouni Backman tekivät Sitralle työpaperin kansanvallan uudistamiseksi.
|

Sitran vanhempi neuvonantaja ja entinen keskustaministeri Liisa Hyssälä hämmästyi törmättyään ”pöyristyttäväksi” kuvailemaansa tietoon demokratiaselvityksessä. Hänen mukaansa eduskunnan valiokunnat jättävät kuulematta asiantuntijoita pääkaupunkiseudun ulkopuolelta rahapulassa.

Asia paljastui Sitran selvityksessä. Hyssälä on tehnyt yhdessä Sitran Jouni Backmanin kanssa työpaperin kansanvallan uudistamiseksi. Selvitystyötä varten tehtiin yli sata haastattelua, joissa keskeiset vaikuttajat valtion- ja kuntahallinnosta, eduskunnasta, valtioneuvostosta, puolueista, etujärjestöistä ja elinkeinoelämästä pääsivät luottamuksellisesti kertomaan näkemyksiään.

-Aivan pöyristyttävä tieto tuli haastatteluissa, Hyssälä sanoi keskustan puoluekokouksen oheistapahtumassa.

Hän tarkentaa Uudelle Suomelle, että kun valiokuntien määrärahat alkavat loppua, asiantuntijakuulemiset rajoitetaan Kehä III:n sisäpuolelle, koska se on halvempaa kuin vaikkapa lappilaisen asiantuntijan kuuleminen. 

Hyssälä sanoo yllättyneensä havainnosta.

-Olimme kumpikin kauhean hämmästyneitä, hän sanoo Backmaniin viitaten.

Hyssälä huomauttaa, että Suomen eduskunnan luulisi pystyvän käyttämään asiantuntijaa vaikkapa videon välityksellä, kun globaaleille yrityksille, kuten Koneelle, maailmanlaajuiset videokokoukset ovat jo arkipäivää.

-Eivät määrärahat voi olla esteenä sille, ettei asiantuntijoita voi kuulla. Jos määrärahoja on vähän, silloin voidaan tehdä etäkuulemisia, Hyssälä sanoo.

Millainen uhka kuulemisten tällainen rajoittuminen on?

-Kyllähän se vääristää näkemyksiä. En pysty sanomaan, kuinka laajaa tämä on, hän kuitenkin tarkentaa.

Hyssälän mukaan Sitran laatiman työpaperin pohjalta tehdään nyt eduskunnan kanssa yhteistyötä ja aletaan uudistaa käytäntöjä. Työssä on mukana muun muassa tilaisuudessa paikalla ollut eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.).

Päivitys 11.6. kello 16.02: Risikko selvitti asiaa maanantaina

Asiaa selvitettiin eduskunnan puhemiehen Paula Risikon pyynnöstä valiokuntasihteeristön piirissä maanantaina. Risikon mukaan selvitys ei tue Hyssälän väitteitä.

–Taloudelliset seikat eivät rajoita valiokuntien tiedonhankintaa ja asiantuntijakuulemisia. Valiokunnat hyödyntävät harkintansa mukaan myös tietotekniikkaa asiantuntijakuulemisissa, puhemies toteaa tiedotteessaan.

Risikko korostaa, että asiantuntijakuulemiset ovat tärkeä osa valtiopäiväasioiden valiokuntakäsittelyä. 

–Valiokunnat kuulevat asiantuntijoita tarpeellisessa laajuudessa ja päättävät itse kuultavista asiantuntijoista. Tavoitteena on kuulla erilaisia mielipiteitä ja käsityksiä edustavia tahoja eri puolita Suomea ja tarvittaessa kansainvälisesti, hän kertoo.

Lue myös: Eduskunnan puhemies selvitti neuvonantajan ”pöyristyttävää” havaintoa: ”Taloudelliset seikat eivät rajoita kuulemisia”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Liikkanen

Ei kyse ole pelkästään eduskunnasta, kyse on myös puolueista ja tutkimuslaitoksista.

Kaikkien keskeiset päätökset valmistellaan pääkaupunkiseudulla, korkeintaan pitsa-kolmiossa asuvien ihmisten tuella ja tiedolla.

Yhdelläkään päättävällä tai valmistelevalla tasolla ei ole varallisuutta kustantaa Nuorgamin Jounia tai Pelkosenniemen valtuuston puheenjohtajaa kertomaan, miten 1/3 maan asujamistosta ajattelee, tietää ja voisi ohjata.

Sama koskee koko sitä "älymystöä", joka on ajoissa karistanut pääkaupunkiseudun vuokra- ja omistusasumisen kustannukset ja vaihtanut tilaan, jossa he voivat olla kuuna taivaalla, ei tähtenä tähtien joukossa.

Seppo Simonen

Tämä on todellinen epäkohta siis valiokuntien kuultavana olevat asiantuntijat ovat kehä kolmosen sisältä. Mitä tähän sanoo eduskunnan puhemiehet ja valiokuntien puheenjohtat kuten nyt vaikka Krista Kiuru ja Annika Lapintie.

Harri Tapani

Sipilälle sellainen näyttää käyvän vallan mainoisti, tosi hän tuskin kuuntelee juurikaan asiantuntijoita, ideologia menee kaiken edelle. Se että mistä päin mailmaa sitä ideologiaa ohjataan ja tuputetaan olisi mielekiintoista tietää.

Mauno Strandén

Semmoista se demokratia on kysytään vain pääkaupunkilaisilta ja se on sitten totuus!? Itse olen keskustellut kaverin kanssa videoyhteydellä jo liki 10 vuotta, näillä päättäjäviisailla ei yksinkertainen tekniikka ole hallussa. Videoyhdeydellä voi olla 10--20 palaveria päivässä, mutta jos matkustaa, se usein supistuu yhteen palaveriin päivässä, melkoisia toppeja meidän hallinto täynnä? Nyt vielä paljastui, että yksi käyttää leniniläisiä konsteja hallinnossa, sehän oli tyranni, meillä joku ihailee sitä?

Pirkko-Liisa Vesterinen

Hienoa, että nyt on todistusaineistoa asiasta, josta on ollut "mututietoa". Pääkaupunkiseudun ihmisillä on harhakäsitys, että viisaus löytyy VAIN Kehä III: n sisäpuolelta. Tästä käsityksestä löytyy kymmeniä esimerkkejä. Olen myös itse työssäni törmännyt käsitykseen lukuisia kertoja. Miten tyhmää onkaan ajatella, että viisaudella olisi maantieteelliset rajat ! Ehkä Hyssälän julkituomassa tutkimustuloksessa on perimmäinen syy aliarvioiva ASENNE Kehä III:n ulkopuolella asuvia asiantuntijoita kohtaan. Raha ei voi olla syy, koska hyvät etäyhteydet ovat käytössä. Vai onko niin, että noita etäyhteyksiä osaavatkin käyttää maakunnan ihmiset, eivät Kehä III:n sisäpuolella elelevät.

Ari Kuivanen

Rahastahan tässä maassa ei ole todellakaan pulaa, vaikka tässä tapauksessa puuttui.Fyffeä löytyy reilusti jos yhteiskunnan rahoja pitää jakaa "kavereille" tästä esimerkkinä Sitra jolla on 159 erttäin kallista" tyhjäntoimittajaa" remmissä.Heidän henkilöstökulunsa v16 oli yhteensä 13,8 miljoonaa.Pääjehu kuittasi mukavat 267 171 vuonna 17.Hyssälän ja Backmanin uusi demokratia sepustus kuvaa hyvin mitä tällä rahalla saadaan.

Kaarina Leinonen

Hyvä Hyssälä! Et kyllä edusta sitä puoluetta jota äänestän mutta tällaisen uutisen kohdalla on sanottava että oikealla asialla olet. Sensijaan Jouni Bacman on tämän varmasti tiennyt mutta ollut hiljaa, ei hyvä, aina on tietysti vara parantaa toimintaansa.