Lauantai 23.2.2019

Kokoomuslaiselta Nato-moite Sauli Niinistölle: ”Tämä argumentti on epärehellinen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.6.2018 12:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Sauli Niinistö sanoi Financial Timesin haastattelussa, ettei kannata Nato-jäsenyyttä, koska suomalaiset eivät tue jäsenyyttä ja hän itsekin on suomalainen.
|

Espoon kokoomuslainen valtuutettu Mikko Laakso arvostelee tasavallan presidentin Sauli Niinistön viikolla Financial Timesille antamaa lausuntoa. Niinistö sanoo arvostetun brittilehden haastattelussa, ettei kannata Nato-jäsenyyttä, koska suomalaiset eivät tue jäsenyyttä ja hän itsekin on suomalainen.

–Tämä argumentti on epärehellinen, sillä suomalaiset ovat tutkitusti valmiita tukemaan Nato-jäsenyyttä, mikäli juuri valtiojohto suosittaisi ratkaisua, Laakso kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Hän viittaa Verkkouutisten vuonna 2014 tekemään tutkimukseen, jonka mukaan 53 prosenttia suomalaisista olisi valmis tukemaan Suomen Nato-jäsenyyttä, mikäli valtiojohto päätyisi jäsenyyden kannalle.

Iltalehden ja Uuden Suomen keskiviikkona julkistetussa kyselyssä kysyttiin nimenomaan, millä tavalla suomalaisten Nato-kantaan vaikuttaisi, jos tasavallan presidentti  päätyisi Nato-jäsenyyden kannalle. 42 prosenttia kyselyyn vastanneista sanoi, että he olisivat tällaisessa tapauksessa valmiita tukemaan presidentin myönteistä Nato-kantaa. 34 prosenttia ei tukisi presidenttiä tässä asiassa, 24 prosenttia ei osaa sanoa.

Lue tarkemmin: IL-US-kysely: 48 % suomalaisista hyväksyy sotilasyhteistyön syventämisen USA:n ja Naton kanssa

–Koska kansan luottaa turvallisuuspolitiikassa valtiojohtoon, on ratkaisu oikeammin kiinni nimenomaan Niinistön omasta sekä muun valtiojohdon päätöksentekokyvystä, Mikko Laakso toteaa.

Hänen mukaan myös maanpuolustuksen ammattilaisista, Puolustusvoimien upseereista peräti 71 prosenttia kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä. 

–Nämä seikat herättävät kysymyksen siitä, miksi Suomen puolustuspolitiikan strategisinta valintaa ei johdeta päämäärätietoisesti omalla esimerkillä, vaan valtiojohto, Sauli Niinistö etunenässä, piiloutuu galluppien taakse, Laakso ihmettelee.

Lauantaina toiselle kaksivuotiskaudelle kokoomuksen puheenjohtajaksi valittu Petteri Orpo vahvisti linjapuheessaan puolueensa kannan, jonka mukaan Suomen pitäisi liittyä puolustusliitto Natoon lähivuosina.

Lue lisää: 

Kokoomus ja Sauli Niinistö eri linjoilla Nato-jäsenyydestä – Orpo: ”Meidän olisi hankala jäädä yksin”

Alexander Stubb: Jos presidentti tukisi Nato-jäsenyyttä suomalaisten mielipiteet kääntyisivät

Näkökulma: Kansa seuraa, jos presidentti johtaa – mutta Nato-asiassa Niinistö ei johda

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Hämäläinen

Tutkimus kertoo, ettänpääosa suomalaisista ei halua sotkea USAta EUn puolustukseen. USA ei kuulu EUhun kuten osa kansasta jo tietä vaan jenkit ovat siellä toisella mantereella, jonka puolustaminen on heidän tehtävänsä.

EU on yli 500 miljoonan yhteisö, joka taatusti pystyy hoitamaan puolustuksensa itse, jos siihen pystyy pieni ja köyhä Venäjä.

EUlla ja USAlla voi olla puolustusyhteistyötä Atlantilla kuten NATOn nimikin antaa ymmärtää.

EUn tulee itse valmistaa aseensa eikä maksaa massiivisia summia muille.

Juha Hämäläinen

Tutkimus kertoo, että pääosa suomalaisista ei halua sotkea USAta EUn puolustukseen. USA ei kuulu EUhun kuten osa kansasta jo tietää vaan jenkit ovat siellä toisella mantereella, jonka puolustaminen on heidän tehtävänsä.

EU on yli 500 miljoonan yhteisö, joka taatusti pystyy hoitamaan puolustuksensa itse, jos siihen pystyy pieni ja köyhä Venäjä.

EUlla ja USAlla voi olla puolustusyhteistyötä Atlantilla kuten NATOn nimikin antaa ymmärtää.

EUn tulee itse valmistaa aseensa eikä maksaa massiivisia summia muille.

Simo Perttula

Koko EU tarvitsee USAN johtamaa Natoa! Venäjäkin alkaisi kunnioittamaan vahvaa naapuriaan? Suomen liittyminen Natoon on Eduskunnan enemmistöstä kiinni! Herää kysymys: "Milloin enemmistö saavutetaan"? Toivottavasti jo seuraavissa vaaleissa! Tällöin Niinistökin arvioi luultavasti asian uudelleen.

Harri Tapani

" liittoutumattoman Suomen etupiirikseen"

Suomi ei varsinaisesti ole enää liittoutumaton ja tuskin puolueetonkaan.

Etupiiri sana kohdalla monet käyttävät sanaa "puskurivyöhyke" joka on jonkinlainen suojavyöhyke oman maan ja vihollisen välillä ja jossa sodat olisi tarkoitus käydä jotta oma maa välttyisi isommalta tuholta. Joidenkin mielestä Nato maat ovat Yhdysvaltojen puskurivyöhyke Venäjää vastaan.

Reagan piti tästä aikoinaan puheenkin sikäläiselle medialle missä mietti, että miten pysyttää Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välinen sota vain Euroopassa.

https://www.uusisuomi.fi/comment/780201#comment-780201

Juhani Rossi

Mitä kaikkia ulostuloja nähdään vielä ennen eduskuntavaaleja. Loppumetreillä sitten ne perinteiset...olen sun asialla...ja tietysti se perinteinen makkara ja kahvitarjoilu....senjälkeen hiljenee taas kolmeksi vuodeksi.