Tiistai 22.1.2019

Petteri Orpo: ”Antti Rinteen eläkelupaus olisi takuuvarmasti pois koulutuksesta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.6.2018 18:41
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Petteri Orpon mukaan Suomella ei ole varaa Antti Rinteen lupauksiin pysyvistä menoista.
|

Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen eläkelupaus olisi takuuvarmasti pois koulutuksesta, katsoo kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo. 

Rinne totesi omassa vappupuheessaan, että alle 1 400 euron kuukausieläkkeisiin pitäisi tehdä pidemmällä aikavälillä 100 euron tasokorotus. Lupausta on moitittu kalliiksi ja Eläketurvakeskuksen laskelman mukaan se kasvattaisi eläkemenoja jopa 1,4 miljardia euroa. 

–Meillä ei ole varaa näihin Antti Rinteen lupauksiin pysyvistä menoista. Tai jos on, se on takuuvarmasti pois koulutuksesta ja sivistyksestä. Se yhtälö ei toimi, Orpo sanoo Uudelle Suomelle. 

Turun puoluekokouksessa lauantaina pitämässään linjapuheessa Orpo kiinnitti huomiota tuleviin sukupolviin ja lapsiin. Hän kertoi pohtineensa viime aikoina paljon, millaisessa Suomessa kasvaa viime vuonna syntynyt ennätyksellisen pieni ikäluokka, 50 321 lasta. Heitä Orpo kutsui ”ainoiksi ja leoiksi” viime vuoden suosituimpien etunimien mukaan. 

Onko nykyisen hallituksen aikana tuleviin sukupolviin kiinnitetty riittävästi huomiota?

–Minusta ei tällä hetkellä kiinnitetä riittävästi huomiota, Orpo vastaa suoraan. 

–Me olemme tällä hallituskaudella keskittyneet Suomen kuntoon laittamiseen tässä ja nyt, hän jatkaa. 

Oppositiopuolueet ovat tiukasti syyttäneet Juha Sipilän (kesk.) hallitusta ja kokoomusta sen osana koulutukseen tehdyistä leikkauksista. Orpo myöntää, että leikkausten tekeminen sattui, mutta ei malta olla lisäämättä, että yhtä lailla sattui viime vaalikaudella toteutetut kuntien valtionosuuksiin tehdyt leikkaukset, joita kokoomuksen kanssa oli toteuttamassa nykyiset oppositiopuolueet vihreät ja SDP.

Puheesta kuuluu valmistautuminen ensi kevään vaaleihin. Puoluekannatuskyselyjen valossa pääministeripaikasta kisaavat tiukimmin juuri Orpo ja Rinne. 

–Kun puhutaan lapsista, niin oppositio vastaavasti vaikenee täysin siitä, mitä me olemme tehneet varhaiskasvatuksen eteen, kun me olemme vapauttaneet tuhansia ja tuhansia lapsiperheitä kokonaan varhaiskasvatusmaksuista, Orpo vastaa. 

–Mutta se on sattunut, kun hallituskauden alussa jouduttiin säästämään. Nyt kun taloutta ja työllisyyttä on saatu ylös, niin leikkaamisen kierre on saatu katkeamaan. Sen vuoksi on päästy satoja miljoonia euroja taas laittamaan koulutukseen ja sivistykseen. Sitä työtä pitää jatkaa, Orpo jatkaa. 

"Kokoomus oli väärässä"

Turun puoluekokouksessa jatkokaudelle ilman haastajia valittu Orpo katsoo, että tulevaisuuden sukupolviin keskittyvät päätökset liittyvät niin ympäristöhaittojen ehkäisyyn esimerkiksi veropolitiikan keinoin sekä valtiontalouden hoitamiseen kestävällä tavalla. 

–Meidän täytyy lopettaa heidän piikkiinsä velaksi eläminen. Siihen nämä ”jakopuolueet”syyllistyvät koko ajan. Ne lupaavat koko ajan kaikkea Ainon ja Leon piikkiin. Tulevaisuus ei rakennu mihinkään muuhun kuin että uudet sukupolvet pärjäävät ja menestyvät. Se on ainut tapa, jolla vanhenevista sukupolvista voidaan pitää huolta. 

Muina konkreettisina toimina uusien sukupolvien hyväksi Orpo mainitsee peruskoulun vahvistamisen sekä 20-tuntisen maksuttoman varhaiskasvatuksen tarjoamisen viisivuotiaille. 

–Heikoimmassa asemassa ovat nyt ne lapset, jotka eivät ole varhaiskasvatuksessa ja jotka tarvitsisivat kaikkein eniten apua. Eriytyminen alkaa jo ennen kuin koulu on alkanut. 

SDP on pitänyt esillä oppivelvollisuuden pidentämistä, joka pakottaisi nuoret siirtymään toisen asteen koulutukseen. 15 prosenttia nuorista jää nykyisin ilman toisen asteen, eli lukio- tai ammattitutkintoa. 

Kokoomus vastustaa tätä pakkoa, sanoo Orpo. Tästä linjasta kokoomusta on piikitelty ja se on rinnastettu peruskoulu-uudistukseen, jota puolue myös vastusti. 

–Me olimme väärässä. Sitä en ole tainnut aikaisemmin sanoa, mutta sanon nyt: kokoomus oli väärässä, Orpo toteaa. 

–Mutta oppivelvollisuusiän pakonomaisen nostoon minä en usko. Jos on täysin epämotivoitunut syrjäytynyt nuori, joka pakotetaan istumaan koulussa, niin mitä siitä seuraa? Vai olisiko parempi tämä meidän reittimme, jossa vahvistetaan peruskoulua ja varhaiskasvatusta, niin että nuoret ovat koko ajan motivoituneena koulussa, pärjäävät, eivätkä ole putoamassa sieltä pois? Orpo kysyy.

Lue myös:

Antti Rinne selittää kovaa eläkelupausta: Hintalappu olisi 700 miljoonaa euroa

Laskelma paljastaa: Rinteen vappulupaus maksaisi jopa 1,4 miljardia euroa – oma arvio oli selvästi pienempi

Antti Rinne puski vappulupaustaan Juha Sipilälle – sai täystyrmäyksen: ”Tarkoittaa 1,4 miljardia euroa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Ettäkö eläkerahastoista otetaan koulutukseen yms.? Nehän otettiin valtion taseeseen vain että päästiin euroon, kun varat ei oikein siihen riittäneet, kuten Taloussanomat aikoinaan ansiokkaasti kuvasi ja kertoi, sama keplottelu ja temppu tuskin enää onnistuisi. Eläkerahastot ovat yleensä maailmalla yksityisiä ei valtioiden rahastoja.

Pertti Ikonen

Alle 1400 €/kk joukossa on paljon sellaisia eläkeläisiä jotka saavat toimeentulotukea ja 100 € lisää eläkkeeseen vähentäisi eläkkkeensaajan toimeentulotukea vastaavalla määräällä. Eläkkeensaaja ei hyötyisi 100 € lisästä yhtään mitään. Lisääntyvät maksut menisivät eläkeyhtiöille ja vastaavasti toimeentulotukimenot vähenesivät.

Jos halutaan 100€ lisää vähävaraisille, niin toimeentulotukien laskentayhtälöitä on muutettava siten, että ne eivät leikkaa lisääntynyttä 100 euroa pois toimeentulotuen määrästä.

Harri Tapani

Jos esim. vaikka asumiskustannukset on tuollaiset reilu 800/kk, siihen kallis lääkitys päälle ja vaihtoehtoje ei ole, tai jos joutuu asumaan palveluasunnoissa, ne maksavat monasti paljon enemmän kuin ihminen edes saa eläkettä jne...Nykyisen politiikan aikana monille ihmisille on tullut elämisestä käytännössä mainitsemasi pysyvä "poikeusolo" syvän varattomuuden takia eli elämisen hinta on noussut liian kalliiksi suhteessa tuloihin, halvat asunnot ovat hävinneet jne.

Tämä tulee koskemaan tulevaisuudessa lisääntyviä määriä eläkeläisiä, kun pätkätyösuhteista ja muista silpputöistä ei eläkettä kerry kuin murto-osa siitä mitä ennen, eläkeläisköyhyys on jo nyt tätä päivää kuten päivän uutinen kertoi, se tulee vielä vain pahenemaan.

Harri Tapani

Mutta niistä vasta puolet (eläkeläisistä) ovat tutkimuksen mukan valittaneet, että rahat eivät riitä yhtä aikaa ruokaan ja/tai lääkkeisiin, oli juuri uutisissa, eli jommasta kummasta ovat joutuneet vähentämään, jotkut ilmeisesti molemmista.

Antero Koski

Medialle oli "yllätys käänne" kun Trump ja Kim rauhan neuvotteluissa tekivät rauhan ja ydinase purku diilin.
Kun tämä "mahdottomuus" toteutui, niin myös meillä on mahdollisuus muutokseen.
En yleensä käy sivuilla tai lainaa tietoa MV-mediasta (ex mv-lehti), mutta nyt eteen tuli linkki missä aihe oli sen kaltainen, että se piti käydä toteamassa.
En ala vannomaan juttua todeksi tai vale uutiseksi, sen tehköön jokainen itse, mutta jos tietolähteestä löytyy ne luvut oikeasti, niin synkkää oli luettavaa.
Jos ja kun luvut ovat totta, niin jokainen yhteiskunnasta tai tulevista sukupolvista hiukankaan välittävä ymmärtää, että on muutoksen aika.
Kuten Hjalliskin sanoi, on päätöksen teko pakko muuttaa siten, että demokratia toimii oikeasti. Valta ei saa olla niin pienellä omaa etua ajattelevalla ryhmällä.
Ja Hjallis kuitenkin läheltä seuranneena sekä siitä todellisuudesta järkyttyneenä tietää mistä puhuu. Samaa on puhunut jo vuosia eräs puolue, mutta itse asiassa pysymisen takia jätän nimen mainitsematta.
Veronsa maksaneiden vanhusten hoito, eläkkeet, opiskelut ja tiede, lapsi perheet ja koko maan infra tai jopa lainojen lyhennyksetkin olisivat olleet mahdollisia jos vain olisi ollut halua ja tarvittava tahtotila.
Kun kerran Trump ja Kim tapasivat ja kättelivät, niin on mekin pystymme vaikka heittämään "rosvot ulos" seuraavissa vaaleissa.
Toki pitää välttää samanlaisten piittaamattomien ja ymmärtämättömien tilalle tulo.
Laitan esitettyjä lukuja tähän ja sitä voi jokainen itse miettiä onko ne oikeasti mahdollista!

EU:n osuus sisäisen turvallisuuden ja maahanmuuton hallintaan (siirtomääräraha 3 v.) 390 871 euroa
Joutsenon vastaanottokeskuksen toimintamenot 4 337 385 euroa
Oulun vastaanottokeskuksen toimintamenot 3 464 221 euroa
Vastaanottopalvelut 205 125 636 euroa
Muut maahantuloon liittyvät menot 3 432 784 euroa
Pakolaisten maahantuloon liittyvät kustannukset 1 414 036 euroa
Ihmiskaupan uhrien auttamispalvelut 323 977 euroa
Vapaaehtoinen paluu (siirtomääräraha 2 v.) 3 464 823 euroa
Vastaanottotoiminnan asiakkaille maksettavat tuet 58 669 475 euroa
Siirtynyt vuodelta 2016 (Joutseno) 548 115 euroa
Siirtynyt vuodelta 2016 (Oulu) 1 101 959 euroa
Siirtynyt vuodelta 2016 (Ihmiskaupan uhrien auttamispalvelut) 93 126 euroa
Vastaanottotoiminnan kokonaiskustannukset vuonna 2017 olivat siis yhteensä
282 366 398 euroa
Lähde: Migri