Keskiviikko 26.6.2019

USA:n, Suomen ja Ruotsin sopimus ihmetyttää – Presidentti Niinistö TE:lle: ”Ihan väärä johtopäätös”

Luotu: 
11.6.2018 09:04
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomen, Ruotsin ja USA:n uudessa kolmenvälisessä yhteistyösopimuksessa ei ole mitään ihmeellistä.

USA:n, Suomen ja Ruotsin aiesopimus puolustuspoliittisesta yhteistyöstä on tulkittu Pohjolan maiden uudeksi askeleeksi kohti Natoa. Presidentti Sauli Niinistö torjuu ajatuksen Talouselämän haastattelussa.

Suomi ja Ruotsi ovat lähentyneet turvallisuuspolitiikassa toisiaan ja USA:ta. Tänä keväänä kolmikko allekirjoitti Washingtonissa aiesopimuksen puolustuspoliittisesta yhteistyöstä.

Tämä kolmen maan ”trilateraalisopimus” on ihmetyttänyt Suomen ja Ruotsin perinteiseen liittoutumattomuuteen tai puolueettomuuteen luottavia tahoja, koska USA:n nykyinen hallinto on levittänyt maailmalle ehkä enemmän levottomuutta kuin vakautta. Lue lisää: Kansanedustaja paheksuu Suomen, USA:n ja Ruotsin uutta sopimusta: ”Miksi ne käsitellään eduskunnassa salaisina?”

Presidentti Sauli Niinistön mielestä asiassa ei ole mitään ihmeellistä.

– Ei sitä tarvitse selittää mitenkään erityisemmin. Ruotsin yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa on ollut tiiviimpää kuin Suomen, mutta Suomellakin on ollut sitä. Voidaan sanoa, että Hornetien hankinnasta lähtien meillä on ollut hyvin kiinteä suhde Yhdysvaltoihin, jo pelkästään sen vuoksi, että Hornetit eivät lennä alkuunkaan ilman sitä suhdetta.

Mutta yksi syy kolmen maan sopimuksen taustalta toki löytyy, Venäjän sotilaallinen aktivoituminen Itämerellä.

– Itämeren tilanne on varmasti se, joka kaikkia huolettaa. Se huolettaa varmasti myös Yhdysvaltoja, Natoakin, ja ennen kaikkea Ruotsia. Se tietysti on pistänyt jokaisen päähän ajatuksen, että täytyy vähän yhdessäkin miettiä, mitä Itämerellä tapahtuu. Jos ajatellaan, että Yhdysvaltojen hallinto on vähän hankala, niin tässä hankaluus ei ole ilmennyt kertaakaan.

Niinistö muistuttaa, että USA:lla oli Ruotsin kanssa kahdenvälinen sopimus ja Suomen kanssa kahdenvälinen sopimus. Nyt syntyi "kolmen ympyrä".

– Tämä uusi aiesopimus ei pidä sisällään mitään sellaista elementtiä, jota ei olisi ollut niissä kahdenvälisissä.

USA:n, Suomen ja Ruotsin uusi sopimus on kuitenkin tulkittu pohjolan mailta taas uudeksi askeleeksi kohti puolustusliitto Naton täysjäsenyyttä. Niinistö torjuu koko ajatuksen.

– Minusta on ihan väärä johtopäätös, että tämä on jotenkin Natoon suuntautumista. Viittaan siihen mitä äsken sanoin.

Mutta kyllähän tämä lähentyminen muistuttaa sitä, miten Suomi liittyi EU:hun: pienin askelin. Eikö voi muka ajatella, että Naton kanssa käy samoin?

– Minä en ajattele noin.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mark Andersson

"Minä en ajattele noin." sanoo presidentti.

Ajattelikohan hän noin silloin kun selitti (oikeaa verbiä ei sensuurin pelossa uskalla käyttää) ennen EU-vaaleja, että kyllä EU:lle ei merkitse yhteisvaluuttaa? Kun Suomi liitettiin euroon, Niinistö selitti (!) että EU:iin liittyminen merkitsi kyllää myös yhteisvaluutalle.

Mitä Natoon tulee, Niinistön on viisainta ollakin pidättyväinen, sillä hänen pitää edustaa kansaa, josta vain viidennes, ja omista äänestäjistäänkin selvä vähemmistö haluaa Natoon.

Erkki Myllylä

Demokratiassa pitäisi kansalle puhua seikkaperäisesti, ja eri vaihtoehdoista, niiden eduista ja riskeistä, turvallisuuspolitiikassa. Suomessa on puhuttu turvallisuuspolitiikasta vain pintapuolisesti Venäjän edun haamu taustalla.
Näin ei saisi olla, kansanäänestyksestä puhuminen on poliitikoilta vastuutonta tässä tilanteessa.

Veijo Murtomäki

Kyllä Niinistökin on, ikävä kyllä, viemässä meitä Natoon, vaikkei uskalla jostain syystä sitä vielä sanoa. Meidän ulkopolitiikastamme on kadonnut järki, kun uskotaan Naton pelotteluita Venäjän uhasta, vaikka tosiasiassa USA/Nato uhkaa Euroopan turvallisuutta vainoharhaisuudellaan ja pyrkimyksellään eristää täydelleen Venäjä Euroopasta sekä lietsomalla sotamieltä. J.K.Paasikiveä tarvittaisiin jälleen!