Keskiviikko 22.5.2019

Konkarikansanedustaja huolestui: ”Lännen sekaannus antaa Venäjälle etuja - Suomella kaksijakoinen ongelma”

Luotu: 
12.6.2018 15:19
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Pertti Salolainen.
|

Kokoomuksen kansanedustaja, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen on huolissaan lännen heikentyneestä ja sekasortoisesta asemasta nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa.

–Euroopan unionia haastetaan nyt kahdesta suunnasta: idästä ja lännestä. On selvää, että lännen sekaannus antaa Venäjälle etuja, joita se käyttää johdonmukaisesti hyväksi, eduskuntaan ensimmäisen kerran jo vuonna 1970 noussut Salolainen kommentoi.

 

Hän viittaa viime viikonloppuna pidettyyn johtavien teollisuusmaiden G7-kokouksen tapahtumiin. Saksan liittokansleri Merkel kuvasi G7-maiden kokouksessa USA:n ja Euroopan yhteistyötä & Trumpin toimintaa ”järkyttäväksi ja masentavaksi kokemukseksi.” Euroopalle tämä tarkoittaa Merkelin mukaan sitä, että maiden on ryhdyttävä toimimaan useimmissa asioissa yksin ilma USA:n tukea.

–Edellä lainatut Merkelin sanat ovat kovaa tekstiä ja on tärkeää huomata, että emme ole ulkopuolisia. Olemme sataprosenttisesti samassa eurooppalaisessa veneessä. Suomella on kuitenkin kaksijakoinen ongelma; olemme kauppa-, ulko- ja turvallisuuspolitiikassa erittäin riippuvaisia hyvästä yhteistyöstä Yhdysvaltain kanssa. Samalla meidän on kuitenkin oltava päättäväisiä EU:n tavoitteiden puolella, Salolainen sanoo.

Hän korostaa, että ulkomaankaupasta poikkeuksellisen riippuvaisena maana Suomi tarvitsee vapaakauppaa, Pariisin ilmastosopimuksen, yhteistä turvallisuuspolitiikkaa ja jatkon Iranin ydinsopimukselle.

–On surullista, että juuri nyt kun EU:n pitäisi olla vahva ja yhtenäinen ulospäin, sitä repii Brexit, pakolaiskysymys ja Itä-Euroopan sisäiset eripuraa aiheuttavat arvoihin liittyvät ongelmat. Eurooppa tarvitsee nyt pikaisesti keskinäistä lojaalisuutta ja vahvaa harkitsevaa johtajuutta. Tässä toiminnassa Suomella on oltava keskeinen rooli, Salolainen sanoo.

Salolainen varoitti kuukausi sitten Yhdysvaltain ja Euroopan unionin ajautumisesta eri teille.

Lue myös:

Donald Trump masensi Angela Merkelin

G7 päättyi sekasortoon: Donald Trumpilta raju purkaus Twitterissä – Angela Merkel jakoi puhuttelevan kuvan

Konkaripoliitikko huolestui: ”USA ja EU ovat aivan uudessa tilanteessa”

 

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

"Samalla meidän on kuitenkin oltava päättäväisiä EU:n tavoitteiden puolella, Salolainen sanoo."

Mitä ne sitten lienevätkin; ehkä kaiken kattava globalisaatio kuten EU-komissaari aikanaan kertoi. Olisiko suomalaisia pikkuisen 'uunotettu' takavuosina tuon EU:n ja Euron kanssa...

Salolainen:

”Nykypäivä-lehden haastattelussa (24.3.2005) Pertti Salolainen, joka osallistui merkittävällä tavalla EU-jäsenyysneuvotteluihin, kertoi markasta luopumisesta: Onneksi markan katoamisesta ei puhuttu ... Jos silloin olisi sanottu, että markka häviää, olisimme takuulla hävinneet kansanäänes­tyksen, Salolainen uskoo.

Hän pitää myös val­tioviisautena sitä, ettei eu­roa alistettu kansan-äänes­tykseen…”

http://seppohautaaho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/147807-sauli-niinisto-65-v...

"Salolaisen lisäksi myös SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja paljasti 18.12.1996 TV1:n ohjelmassa ”K Tervo”, että: ”jos EMU-sidos olisi kerrottu kansalle ennen 16.10.1994 neuvoa antanutta kansanäänestystä, äänestystulos olisi ollut toinen, kuin oli.”

Asian vahvisti myös Iltasanomien tekemä 14.6.1997 julkaistu mielipidetutkimus, jonka mukaan EU-jäsenyys ei olisi toteutunut, jos kansalaisille olisi kerrottu, että euro sisältyy neuvoa-antavaan kansanäänestykseen."

Timo Nenonen

" Pariisin ilmastosopimuksen, jatkon Iranin ydinsopimukselle."

Kumpaakaan näistä Suomi ei tarvitse mihinkään. Ilmastosoppari on täyttä huuhaata, ja Iran rakentelee ydinaseita, sanoivat sopparit mitä tahansa. Jenkit hoitelee Iranin, meidän tarttee vaan irtisanoutua tästä toisesta.