Sunnuntai 26.5.2019

Tehy varoittaa soten henkilöstövaikutuksista: ”Ihmiset eivät lakkaa sairastamasta sen vuoksi, että kunnilta on rahat lopussa”

Luotu: 
12.6.2018 16:22
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Tehy korostaa, että jättiläismäisen sote-uudistuksen tulee edetä vaiheittain ja riskit halliten.
|

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy pitää edelleen tärkeänä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamista alkuperäisten tavoitteiden mukaisesti. Samalla järjestö kuitenkin korostaa, että jättiläismäisen uudistuksen tulee edetä vaiheittain ja riskit halliten. 

–Historiallisesti näin merkittävää uudistusta ei voi tehdä sellaisella kiireellä, joka estää uudistukseen liittyvien isojenkin riskien tunnistamisen, niiden hallinnan ja korjaustoimet, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kommentoi tiedotteessa. 

Tehyn hallitus käsitteli tänään kokouksessaan sote- ja maakuntauudistuksen ajankohtaista tilannetta. 

Tehy pitää hyvänä perustuslakivaliokunnan vaatimusta joustovaran lisäämisestä maakunnille ja maakuntien erilaisuuden huomioon ottamista. Tällöin pidemmällä valmistelussa olevat maakunnat voisivat edetä valinnanvapauden käyttöönotossa nopeammin. 

Tehy muistuttaa, että valmistelu- ja siirtymäaikana on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota henkilöstön osaamisen ylläpitämiseen. 

–Ei saa syntyä tyhjäkäyntiä kehittämisessä tai tinkimistä hyvästä johtamisesta. Sosiaali- ja terveysalan vetovoimasta on huolehdittava koko ajan.  

Erityisesti Tehyn mukaan tarvitaan hoitotyön ymmärrystä kaikissa organisaatioissa ja kaikilla tasoilla. Riittävän rahoituksen turvaaminen tuleville maakunnille on Tehyn mukaan ratkaisevan tärkeää. 

–Maakuntien rahoituksella on suora ja merkittävä vaikutus laadukkaaseen ja turvalliseen potilaiden hoitoon. Taloudelliset resurssit ovat suorassa yhteydessä myös henkilöstöön kuten palkkaan, koulutukseen ja osaamisen kehittämiseen ja turvallisiin työoloihin. 

Tehy huomauttaa, että jo nyt on nähtävissä ikäviä esimerkkejä siitä, mihin riittämätön rahoitus johtaa henkilöstön ja potilaiden hyvän hoidon kannalta. Järjestö mainitsee esimerkkinä Pohjois-Karjalan Siun Soten talousvaikeudet ja säästötavoitteeet. 

–Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatiosta on monia esimerkkejä siitä, että säästäminen henkilöstöstä ja lomauttaminen on lyhytnäköistä eikä lopulta johda tavoiteltuihin säästöihin. Tosiasia on, että ihmiset eivät lakkaa sairastamasta sen vuoksi, että kunnilta tai tulevilta maakunnilta on rahat lopussa. Jonojen piteneminen ja hoidon viivästyminen vain aiheuttaa suuremmat kulut myöhemmin, Rytkönen varoittaa.

Hallitus tavoittelee sote-uudistuksella kolmen miljardin euron säästöä vuotuisista sote-menoista vuoteen 2029 mennessä. Tavoitelluista säästöistä valtaosa tulisi digiratkaisuista, joilla on kansliapäällikkö Martti Hetemäen mukaan jopa neljän miljardin euron ”säästöpotentiaali”.

Maanantaina julkistetun raportin mukaan sote-kustannuksia on mahdollista hillitä kumulatiivisesti yhteensä 2,5–5,5 miljardilla eurolla vuosina 2019–2028 erilaisten it-ratkaisujen avulla. Tutkijat siis laskevat, että digitalisaatio yhdistettynä edistykselliseen datankäsittelyyn ja robotiikkaan voisi tuottaa yhteensä noin viiden miljardin euron kustannussäästöt seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Lue lisää:

Professorilta tuki Hetemäen ”säästöpotentiaalille” – ”Kyllä ne ovat realistisia”

Raportti: Jopa 5,5 miljardin euron sote-säästöt digitalisaatiosta?

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

" Riittävän rahoituksen turvaaminen tuleville maakunnille on Tehyn mukaan ratkaisevan tärkeää. "

No mutta, Tuotahan tuossa pyritään leikkelemään, tuota rahoitusta, mutta homma menee joka tapauksessa kuitenkin kalliimmaksi, rahaa menee entiseen tapaan ja enemmänkin, mutta sen saajat osittain vain vaihtuvat.