Keskiviikko 26.6.2019

Vasemmistoliitto lupaa sote-ratkaisun, joka maksaisi 360–420 milj. euroa vuodessa – ”Viikossa hoitoon ilmaiseksi”

Luotu: 
14.6.2018 15:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Li Anderssonin johtama Vasemmistoliitto poistaisi terveyskeskusmaksut kokonaan ja uudistaisi sote-järjestelmää tehostamalla hoitoon pääsyä ns. hoitotakuulla.
|

Oppositiopuolue Vasemmistoliitto lanseerasi torstaina oman ratkaisunsa sote-vyyhtiin. Ehdotus kulkee motolla ”viikossa lääkäriin maksutta” ja sen ytimessä on hoitotakuun eli hoitoonpääsyn tehostaminen.

Vasemmistoliitto uskoo, että sen esittämä ”oikeudenmukainen terveydenhuolto tulee paljon halvemmaksi kuin kaupallinen sote”.

– Terveysjärjestelmässämme pitää korjata se mikä on rikki, ei rikkoa sitä mikä toimii, niin kuin hallitus on nyt tekemässä, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo tiedotteessa.

Vasemmistoliitto lupaa järjestelmää, jossa lääkäriin pääsy taattaisiin viikon sisällä hoitoon hakeutumisesta ja ilman asiakasmaksuja. Puolueen mukaan hoitotakuun myötä tehokas ja nopea hoito voitaisiin turvata kaikille suomalaisille usealla eri tavalla, kunhan sille turvataan riittävät resurssit. Mallin olisi tarkoitus poistaa hoitoonpääsyjonot ja madaltaa hoitoon hakeutumisen kynnystä asiakasmaksut poistamalla.

– Ihmisten hoidon pääsyn nopeuttaminen ja perustason palveluiden vahvistaminen on keskeinen tavoite riippumatta siitä, minkälaisen hallintorakenteen puitteissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita tulevaisuudessa tuotetaan, puolue toteaa.

Ilmaista ei hoitotakuunkaan toteuttaminen ole, vaan se edellyttää riittävää julkista rahoitusta, Vasemmistoliitto korostaa. Käytännössä tämä tarkoittaa lisärahoituksen syöttämistä perusterveydenhoitoon.

Puolue on kuullut asiassa useita asiantuntijoita, ja arvioi kuulemisten perusteella, että hoitotakuun tehostaminen viikkoon maksaisi korkeimmillaan 360–420 miljoonaa euroa vuodessa. Lisäksi puolueen esittämän terveyskeskuslääkärimaksujen poistamisen hinta olisi noin 68 miljoonaa euroa.

– Vertailun vuoksi hallituksen niin kutsutun valinnanvapausjärjestelmän on arvioitu kasvattavan kustannuksia vähintään miljardilla ja mahdollisesti jopa 2,5 miljardilla eurolla. Ennen kuin valinnanvapauslainsäädäntöä on edes hyväksytty, on sen pilotointiin ohjattu jo 200 miljoonaa euroa, Vasemmistoliitto toteaa.

– Luopumalla hallituksen kaavailemasta kaupallisesta sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmästä voidaan säästää hukkainvestoinneista, markkinoinnista ja muista yksityistämisen ja huonon suunnittelun aiheuttamista kuluista sekä kilpailtujen markkinoiden valvonnasta. Uudella terveysteknologialla voidaan vaikuttaa merkittävästi palveluiden saavutettavuuteen, saatavuuteen, vaikuttavuuteen ja kustannustehokkuuteen.

Vasemmistoliiton mukaan tällä hetkellä vain noin 40 prosenttia kiireettömistä lääkärin vastaanottokäynneistä toteutuu viikon kuluessa yhteydenotosta.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

Ihan hyvä ehdotus. Miksi näitä hyviä ehdotuksia tulee vasta nyt? Lisäksi kun Li vielä järkeistäisi maakuntamallia keskittymällä pelkkään soteen. Sote-alueita viisi - kaksitoista, niin hyvää tulee. Suuret kaupungit hoitakoot sosiaalipuolen itsenäisesti.

Keijo Lindgren

Sotealue järjestelmä tulee melkoisella varmuudella seuraamaan Ruotsin vastaavaa järjestelmää jossa kaikkien on aloitettava terveyskeskuksesta joko yhteiskunnan tai yksityisen ja terveyskeskuksesta passitus klinikkaan.
Kaikki tämä vie aikaa ja omalla rahalla et voi suoraan mennä klinikalle ja ratkaista pulmasi.

Jari Koponen

Eihän tuo tee satastakaan per henkilö. Ai niin, eihän kaikki maksa veroja. No ei tuo tee viittäkään sataa per työssäkävijä. Ai niin, eihän kaikki maksa pienistä palkoistaan valtionveroa. No, eihän tuo tee kuin tonnin per itsensä elättävä työntekijä. Mitäs sillä tonnilla saisi muuta? Varmaan jonkin hoitotakuun yksityispuoleltakin. Sillä ei sinne terveyskeskukseen kaikki mahdu ja kun sinne otetaan ensiksi vähävaraiset niin todellisten maksajien pitää kuitenkin mennä rahalla yksityiseen hoitoon.

Ari Ohvo

Tonni on kuule ihan pikku raha verrattuna siihen mitä kaupallisen puolen kulut tulevat olemaan Sipilän mallin mentyä läpi. Ameriikassa asuvan siskon lapselta murtui käsi ja vakuutuksen omavastuuosa oli 15 000 dollaria. Koko sairaalan lasku oli 50 000 dollaria. Vakuutusmaksut Ameriikan ihmemaassa ovat halvimmillaan kuukaudessa per henkilö n. 200 dollaria. Siinä tulee äkkiä isolle perheelle se sinun tonnisi vastaan.

Ari Ohvo

Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on maailman huippua jo nykyisellään. Anderssonin ehdotuksen toteuttaminen tekisi siitä ehkä parhaimman maailmassa. Terveydenhuoltoa ei tulisi väkisin kaupallistaa. Nykyinen malli toimii erittäin hyvin ja jos julkinen terveydenhuolto ei kelpaa niin saa ostaa palvelunsa yksityiseltä puolelta.

Harri Tapani

"– Luopumalla hallituksen kaavailemasta kaupallisesta sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmästä..."

Koska tämä vasemmiston nyt lanseeraama on ilmeisen hyvä suunnitelma ja eikä se välttämättä tuota voittoa ylikansallisille yrityksille, niin sitähän Suomessa ei tulla hyväksymään, tuskin edes huomioimaan.

Juhani Rossi

Siis mitä? Sun mielestä ihmisten terveysasioilla on syytä kilpailla...kilpailuttaa palvelu.
Eiköhän olla jo tarpeeksi luettu miten on käyny vanhustenhoidon yksityistämisen myötä. Pitääkö koko terveydenhuollon käydä samoin. Yksityiset sitten maxivoiton tavoittelussa unohtavat sitten sen itse asian...eli potilaan. Ps.onko sulla paljon Attendon osakkeita.

Reijo Helli

Etkö ole sattunut huomaamaan että meillä sattuu olemaan Suomessa täysin toimiva ja kaikkien kansalaisten käytettävissä oleva valinnan vapaus ja näin pitää ollakin..yksityinen sektori toimkoon omilla varoillaan ja asiakasmaksullaan kuten tähänkin asti.