Sunnuntai 21.7.2019

Tuore tieto Suomesta: Naiset kokevat seksuaalista häirintää selvästi useammin – ”Tulos on suorastaan häpeä”

Luotu: 
15.6.2018 10:06
  • Kuva: Antti Nikkanen
    Kuva
    Tasa-arvoasioista vastaava ministeri Annika Saarikko (kesk.).
|

Lähes 40 prosenttia naisista on kokenut seksuaalista häirintää kahden viimeisen vuoden aikana, kertoo uusi Tasa-arvobarometri 2017 -raportti. Ministeri Annika Saarikko pitää tuoreen kyselyn tuloksia häpeällisinä Suomelle.

Naiset kokevat epäasiallista käytöstä, kuten seksuaalista häirintää, sukupuoleen liittyvää vihapuhetta ja vähättelyä selvästi useammin kuin miehet. Naisista 38 prosenttia ja miehistä 17 prosenttia on kokenut seksuaalista häirintää kahden viime vuoden aikana, kyselystä ilmenee.

Seksuaalista häirintää kohtaavat etenkin nuoret naiset: yli puolet alle 35-vuotiaista naisista oli kokenut seksuaalista häirintää kahden viime vuoden aikana.

– Seksuaalista häirintää ja vihapuhetta koskevat tulokset ovat suorastaan häpeäksi Suomelle, toteaa tasa-arvoasioista vastaava ministeri Annika Saarikko (kesk.) tiedotteessa.

 – Epäasiallinen käytös, vihapuhe ja häirintä on saatava kitkettyä pois yhteiskunnastamme. Politiikan tehtävä on huolehtia lainsäädäntö kuntoon, mutta tehtävää riittää meille kaikille ihmisinä. Katsommeko läpi sormien, kun nuorta tyttöä häiritään bussissa tai hymähtelemmekö vihapuheelle – muutos lähtee myös itsestämme ja lähipiiristämme.

Tasa-arvobarometrissa kysyttiin tällä kertaa tarkemmin häirinnän tekijän sukupuolta. Ministeriön mukaan tulokset osoittavat, että naiset kokevat häirintää pääosin miesten taholta, kun taas miehet kokevat häirintää sekä naisten että toisten miesten taholta. Myös sukupuoleen liittyvästä vihapuheesta kysyttiin ensimmäistä kertaa. Tulosten mukaan sukupuoleen liittyvää vihapuhetta oli kokenut 15 prosenttia naisista ja 8 prosenttia miehistä.

Johonkin vähemmistöryhmään, kuten uskonnolliseen, etniseen, kieli- tai seksuaalivähemmistöön, kuuluvista naisista yli neljäsosa oli kokenut vihapuhetta. Ministeriön mukaan väkivallan ja vihapuheen pelko vaikuttaa myös ihmisten toimintaan: neljännes väkivaltaa pelänneistä naisista ja viidennes miehistä oli vähentänyt iltamenojaan pelon vuoksi.

Naisten ja miesten käsitykset tasa-arvon toteutumisesta eroavat toisistaan. Kyselyn mukaan miehet kokevat yhteiskunnan jo melko tasa-arvoiseksi, kun taas naisten mielestä tasa-arvossa on vielä parantamisen varaa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Karhu

Onko se 60% harmissaan vai iloinen asiasta?

Ok, vitsit sikseen. Mielestäni suomalainen yhteiskunta on sellainen ettei se puutu ankarasti oikein mihinkään, pahantekijöitäkin ymmärretään ja hyysätään. En tiedä olisiko kovemmista seuraamuksista apua mutta sitä mieltä olen vakaasti että nykyisellä linjalla tuota ei saada koskaan kitkettyä pois, päinvastoin.

Josko ymmärtäisimme ahdistelijoita vielä vähän enemmän, ehkä ne puhumalla uskoo..

Risto Nikander

Nykyään taitaa olla häpeäksi, ellei ole joutunut "häirinnän" kohteeksi. Se on merkki siitä, ettei ole tarpeeksi houkutteleva. Ministeri Saarikkokin on ilmoittautunut "joutuneensa" häirinnän kohteeksi.
Mutta onhan niitä todellisia tiukkapipoja kin. Loukkaava käytös, pienikin kopelointi, (ellei tapahdu yhteisymmärryksessä ja kahden kesken) ja vähäinenkin väkivalta ovat aina tuomittavia.

Jari-Jukka Annala

Aika syvällä tuo häirintä on yhteiskunnassa. Poikaporukassa heitetään mitä ihmeellisempiä heittoja vastakkaisesta sukupuolesta, kun ollaan keskenään. Se ei ole sinänsä häirintää, mutta se kertoo asenteista. Silloin, kun poikien saunaillassa, pukukopeissa ja miesten klubeilla ei kuule seksististä sanailua naisimmeisistä, aletaan olla lähellä tilannetta, jossa seksuaalista häirintää ei tapahdu.