Sunnuntai 26.5.2019

Boeing sai vihdoin Hornet-vastakaupat valmiiksi Suomessa – mukana myös uudessa hävittäjäkisassa

Luotu: 
15.6.2018 16:23
  • Kuva: Ilmavoimat | Jyrki Laukkanen
    Kuva
    Boeing ilmoitti torstaina saaneensa päätökseen Suomen ilmavoimien F-18 Hornet -hävittäjien (kuvassa) elinkaaripäivitykseen liittyvän teollisen yhteistyön ohjelman. Boeing on myös yksi viidestä tarjokkaasta puolustusvoimien HX-hankkeessa.
|

Lentokoneyhtiö Boeing ilmoitti torstaina saaneensa päätökseen Suomen ilmavoimien F-18 Hornet -hävittäjien elinkaaripäivitykseen liittyvän teollisen yhteistyön ohjelman, jonka arvo oli 67 miljoonaa dollaria eli 57 miljoonaa euroa. Asiasta kertoo Talouselämä.

Yhteistyöhankkeissa suomalaisina sopimuskumppaneina olivat Patria, Insta ja VTT. Niiden osuus liittyi Boeingin tiedotteen mukaan "ilmasta maahan -aseistuksen integroinnin ja päivitysten yhteistoimintakykyyn, lennontestausjärjestelmiin, viesti- ja navigaatiojärjestelmiin sekä integroituihin ohjaamonäyttöihin".

Boeing sai samalla lopullisesti hoidettua vuonna 1992 alkaneen Hornet-hankkeen teollisen yhteistyön velvoitteensa, joita kutsuttiin ensimmäisten 20 vuoden ajan myös vastakaupoiksi. Vuonna 2012 suorista vastakaupoista luovuttiin EU:n päätöksen mukaisesti ja teollinen yhteistyö kohdistettiin nimenomaan puolustusteollisuuteen.

Boeing aikoo yhteistyön muodollisesta päättymisestä huolimatta jatkaa Suomessa. Yhtiö on yksi viidestä tarjokkaasta puolustusvoimien HX-hankkeessa, jolla Hornetit on määrä korvata uusilla torjuntahävittäjillä ensi vuosikymmenen aikana. Teollinen yhteistyö on yksi osa tarjousprosessia, ja Boeingilla on siinä jo neljännesvuosisadan kestäneen Hornet-hankkeen vuoksi etumatkaa muihin kilpailijoihin verrattuna.

–Jatkamme yhteistyön tiivistämistä suomalaisten yritysten kanssa tarjoamalla paikalliselle teollisuudelle kestävän kasvun mahdollisuuksia, Boeingin teollisen yhteistyön johtaja Maria Laine sanoo tiedotteessa. 

Hänen mukaansa Hornet-kauppoihin liittynyt teollinen yhteistyö on tuonut Suomeen kauppoja yli kolmen miljardin dollarin edestä.

Lue koko juttu Talouselämästä

Lue myös: Suomen hävittäjäehdokkaat näytillä Jyväskylässä – F-35:n koelentäjä: ”Super Hornet ei pysy mukana”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mikkola

Nämä ovat hyviä uutisia. Super-Hornet kaksimoottorisena koneena olisi hyvä hankinta uudeksi hävittäjätyypiksi. Toisen moottorin lakkoillessa lennetään toisella moottorilla kallis hävittäjäkone tukikohtaan niin rauhan kuin sodankin aikana. Näin on käynyt ainakin pariin kertaan Hornet-lentojen aikana. Meillä ei ole varaa turhiin konemenetyksiin. Super-Hornet -hankinnalla saataisiin myös synergiaetuja huollon ja koulutuksen suhteen. Saman valmistajan konetyypistä toiseen siirtyminen ei pitäisi tuottaa tässä suhteessa isompia vaikeuksia.

Timo-Pekka Mustakallio

Tutkivan journalismin sietäisi tutkia hieman tarkemmin mitä kaikkea säilytettiin näihin "vastakauppoihin": moni hanke, mikä olisi toteutettu joka tapauksessa, ja jolla ei ollut vähäisintäkään tekemistä sotilasalan tai Hornetinkaan kanssa, kirjattiin tilikikkailuna sinne... vaikka se mikään vastakauppa ollutkaan.

Ai niin, mutta eihän Suomessa ole enää tutkivaa journalismia :(