Perjantai 22.2.2019

Juha Sipilältä vaaditaan ilmoitusta eduskunnalle: ”Tässä tilanteessa hallitus voi edistää avoimuutta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.6.2018 09:17
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Oppositio vaatii, että pääministeri Juha Sipilän on annettava ilmoitus eduskunnalle sosiaali- ja terveysvaliokunnalle annettavan vastineen keskeisistä linjauksista.
|

Oppositiopuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat vaativat, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) on annettava ilmoitus eduskunnalle sosiaali- ja terveysvaliokunnalle annettavan vastineen keskeisistä linjauksista.

Kyseessä on hallituksen vastine perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoon. Perustuslakivaliokunnan lausunto oli kriittinen hallituksen sote-esitystä kohtaan, mutta valiokunta katsoi, että muutokset voidaan tehdä eduskunnassa ilman uutta hallituksen esitystä. 

–Koska hallitus on valinnut menettelytavan, joka ei ole julkinen, niin avoimuutta tulisi lisätä muilla keinoin. On tärkeää, että koko eduskunnalle tuodaan keskusteltavaksi kaikki se tieto, mikä on annettavissa, puheenjohtajat toteavat yhteisessä tiedotteessaan.

Opposition eduskuntaryhmien puheenjohtajat toteavat, että kyseessä on ”vuosisadan uudistus” ja siksi niin kansanedustajien kuin kansalaisten on saatava tietää, mitä hallitus aikoo tehdä. 

–Kansanedustajille on tarjottava tilaisuus keskustella sosiaali- ja terveysvaliokunnan lisäksi myös täysistunnossa hallituksen uudistuksesta. Tässä tilanteessa hallitus voi edistää avoimuutta antamalla pääministerin ilmoituksen eduskunnalle.

Tiedotteen ovat allekirjoittaneet SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman, perussuomalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri, vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen, KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman ja ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Thomas Blomqvist.

Juha Sipilän mukaan hallituksen vastineessa otetaan kantaa myös sote-uudistuksen EU-notifikaatioon.

Lue myös: 

Hallitus: Sote-vastaus valmistumassa – esittely eduskunnalle maanantaina

Taas uusi hämmennys sotesta – Petteri Orpo: ”Yhtään euroa ei lähetetä, ennen kuin lait on hyväksytty tässä talossa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Salo

Kohti uusia paljastuksia ja huomioita.

Potilaan/vakuutetun oikeusturvaan jäämässä aukkoja!

Nyt näyttää vahvasti siltä, että tätä seuraavaa potilaan/vakuutetun eli asiakkaan oikeusturvan toteutumisen kannalta tärkeää asiaa ei olla ottamassa mitenkään huomioon!

Sote-asioiden maallikkona en osaa sanoa, että kuuluuko asiakokonaisuus perustuslakivaliokunnan, lakivaliokunnan vai sosiaali- ja terveysvaliokunnan huomioitavaksi?

Aihekokonaisuus kuuluu osaltaan; vakuutuslääkäreihin sekä heidän erittäin merkittävästä julkisen vallan käytöstä liittyvään vilkkaaseen keskusteluun somessa.

* * * *

NELJÄ  HUOM! – KOHTAA SOTEN VALINNANVAPAUDESTA

Tämä seuraava; soten valinnanvapauteen liittyvä, asiakokonaisuus on jostain syystä pysynyt pimennossa HUOM! kaikkien eduskuntapuolueiden suunnasta, vaikka on erittäin tärkeä asia potilaille/vakuutetuille, jotta perustuslain takaamat perusoikeudet ja oikeusvaltioperiaatteet; toteutuisivat tosielämässä. Ihan oikeasti.

Nimittäin. Sote – uudistuksen myötä markkinoilla tulee olemaan entistä enemmän vakuutusyhtiöiden kokonaan tai osittain omistamia työterveysasemia, terveyskeskuksia, sairaaloita ja kuntoutuslaitoksia. Joten yksi sote – uudistuksen valinnanvapauden tärkeimmistä asioista lienee se, että potilas/vakuutettu voi olla menemättä omassa sairaus-/vahinkoasiassaan HUOM! halutessaan myös vakuutuslääkärinä toimivan vastaanotolle? Ilman, että tuosta valinnanvapaudesta vakuutus- tai eläkeyhtiön taholta mitenkään rangaistaan.

Joten toivotaan, että ennen soten valinnanvapauslakien loppuun saattamista eduskunnassa, kaikkien HUOM! erittäin merkittävää julkista valtaa käyttävien ja vakuutuslääkäreinä sekä oikeusprosesseissa vakiotodistajina - ja – lausunnonantajina toimivien lääkäreiden tiedot ovat; KHO:2014:83 vuosikirjapäätöksen mukaisesti kaikkien potilaiden/vakuutettujen helposti saatavilla.

Muuten jatkossakin moni potilas/vakuutettu menee HUOM! tietämättään omassa sairaus- ja vahinkoasiassaan myös vakuutuslääkärinä toimivan vastaanotolle.

Uhaten näin vakuutusalan julkisuudessa ajamaa asetelmaa, jonka mukaan potilaiden/vakuutettujen tasa-arvoinen ja yhdenvertainen kohtelu voidaan taata vain sillä, että vakuutuslääkäri ei tapaa kasvokkain potilaita/vakuutettuja.