Sunnuntai 17.2.2019

Soten muutosjohtajat ihmettelevät: ”Miksi taas kerran roikuttaa löysässä hirressä - Pahalta näyttää”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.6.2018 11:39
Päivitetty: 
16.6.2018 11:47
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent
    Kuva
    Marjukka Mannisen mukaan monen organisaation kehitystyö on jäissä tai hidastunut soten aikataulujen vuoksi.
|

Pohjois-Pohjanmaan maakunta- ja sote-uudistuksen muutosjohtaja Marjukka Manninen varoittaa sote-uudistuksen viivästymisestä. Uudenmaan maakunnan muutosjohtaja Markus Sovala puolestaan ennustaa, että asia lykkääntyy seuraavalle hallitukselle.

–Suunta on selvä, miksi siis taas kerran vatvoa, odottaa ja roikuttaa löysässä hirressä. Se on vuosia jatkunut tila, jonka moni soisi jo loppuvan, Manninen kommentoi kolumnissaan.

Mannisen mukaan monen organisaation kehitystyö on jäissä tai hidastunut soten aikataulujen vuoksi. 

–Odotetaan maakuntauudistusta, jotta voidaan reagoida ja keskittää voimat siihen tai organisaatioon jäävään kokonaisuuteen, kehittämiseen sekä toimivan yhteistyön ja roolituksen löytymiseen uudessa toimintaympäristössä. Monet organisaatiot ovat antaneet työvoimaansa valmisteluun, yhteisen hyvän kehittämiseen, jo tovin aikaa. Epäselvä tilanne ei pitkään jatkuessaan ole kestävä, yksilöiden, lähettävän eikä valmisteluorganisaation kannalta, hän huomauttaa. 

Jos aikataulut venyvät liikaa, tulee Mannisen mukaan eteen ”iso harkinnan paikka”. 

–Lähettävät organisaatiot tarvitsevat ykköstykkinsä takaisin. Pitääkö ja kannattaako osa valmisteluporukkaa palauttaa lähtöorganisaatioihinsa joko kokonaan tai ainakin osittain? Miten sieltä palataan ja kuinka nopeasti valmistelu saadaan uudelleen käyntiin? Palaavatko kaikki, jääkö iso osa tietoa ja kokemusta käyttämättä kriittisimmillä hetkillä? Miten tämä vaikuttaa kumppaneihimme, yrityksiin ja järjestöihin, hän kysyy. 

Mannisen mukaan ”liian moni terve yritys” on jo nyt pistänyt pillit pussiin, moni on myynyt kehittyvän ja kasvavan yritystoiminnan epävarmuuden jatkuessa, moni innovaatio ja kehitystyö on jäänyt työpöydälle tai se ei ainakaan ole löytänyt tietään odotustilassa olevalle sote-kentälle. 

–Moni hätäinen ulkoistusratkaisu on löytänyt maaliin ja vielä useampia on matkalla sinne. Järjestöt miettivät ja pohtivat rooliansa ja tulevaisuuttaan tilanteessa, jossa niitä tarvitaan kumppaniksi palvelutuotannossa, edunvalvonnassa, hyvinvoinnin ja elinvoiman kentässä ja liimana maakunnan, kuntien sekä eri toimijoiden välillä. Moni palavasieluinen yhdistystoimija ja vapaaehtoinen pakkaa kimpsunsa ja kampsunsa, kun ei tästä näytä (taaskaan) syntyvän mitään, kestää taas aivan liian kauan, hän luettelee.

Manninen ihmettelee, onko meillä oikeasti yhteiskuntana varaa odottaa, polkea paikoillaan, suunnitella sadatta kertaa, mutta ei toteuttaa. 

–Toiset, yhä useammat menevät ohitsemme eturiviin. Löytyykö meiltä hienon ja kattavan alkuverryttelyn jälkeen rohkeutta siirtyä lähtökarsinaan ja oikeaan starttiin koelähdön sijaan? Volttilähtökin passaa ja jähmeämmille voi antaa mahdollisuuden tasoituslähtöön, kunhan vaan löytyy starttipistoolin laukaisija. Toki takarivistä on ennenkin voitettu, mutta hukataanko silloin tärkeää energiaa, intoa ja resurssia, jotka tarvitaan lähtölaukauksen kajahtaessa ja erityisesti lähdön jälkeisessä pitkän matkan suorituksessa, hän pohtii.

Uudenmaan maakunnan muutosjohtaja Markus Sovala vastaa Manniselle Twitterissä ja toteaa, että pahalta näyttää.

–Jep! Ja pahalta näyttää kun hallitus aikoo maanantaina palata eduskuntaan samalla valinnanvapausmallilla, joka on jo aiemmin kaatunut. Taitaa mennä seuraavalle hallitukselle, hän kommentoi.

Sovalan mukaan paras tapa nopeuttaa sote- ja maakuntauudistusta on korjata valinnanvapaus ja rahoitus toteuttamiskelpoiseen kuntoon. 

–Ei se sen ihmeellisempää ole. Ja kun hallitus ei nyt näin tee, asia jää StV:n haltuun. Jos valiokunta ryhtyy aidosti korjaamaan esitystä, vielä on toivoa.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

 

 

Hallitus esittelee vastineensa perustuslakivaliokunnan lausuntoon eduskunnan sote-valiokunnalle maanantaina.

Perustuslakivaliokunnan lausunto oli kriittinen hallituksen sote-esitystä kohtaan, mutta valiokunta katsoi, että muutokset voidaan tehdä eduskunnassa ilman uutta hallituksen esitystä. Sote-valiokunta, jonka tehtävä on tehdä lakiesitykseen tarvittavat muutokset, on odottanut käsittelynsä pohjaksi hallituksen vastinetta perustuslakivaliokunnan lausuntoon.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) sanoi viime viikonloppuna  Ylen haastattelussa, ettei usko sote-uudistuksesta äänestettävän ennen eduskunnan kesätaukoa. 

Lue myös:

Hallitus: Sote-vastaus valmistumassa – esittely eduskunnalle maanantaina

Sipilä sotesta: ”Päätökset venyvät ja vanuvat” mutta kunnioitetaan eduskunnan aikataulua

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

" Järjestöt miettivät ja pohtivat rooliansa ja tulevaisuuttaan tilanteessa..."

Järjestöt ja pienet palveluntarjoajat yms. pelataan ulos aika nopeasti muutenkin, aivan vastaavasti kuten tapahtui vammaisten palveluasumisessa aiemmin, samoilla askelmerkeillä menään ja on menty myös vanhusten asumisessa.

"vammaisille asumispalveluja tuottavat pienyritykset kuolivat suht' koht nopesti pois ja isot yritykset alkoivat pyörittää niitä ostellen ensin muutaman toimivan pikkuyrittäjän yrityksen pois mistä syntyi jonkin verran uusia miljonäärejä maahan..."

https://www.uusisuomi.fi/comment/789219#comment-789219

Markku Koivisto

Kallista (ja huonoa) viihdettä kun monettärkeätkin asiat jäävät vuosiksi tämän jalkoihin. Kun kotimaisin voimin ei esitystä nurin saada, täytyy jo turvautua ulkomaiseen apuun vaatimalla EU-notifikaatiota väen väkisin. Jos tämä nurin menisi sen seurauksista ei kukaan huolta kanna.
Hallitus valmistelee kerta toisensa jälkeen parannuksia esitykseensä vain jotta oppositio sitä saa torpedoida loppujen lopuksi vain siksi että hallitus on "Sipilän hallitus".
Sen aikana näyttöä kyvyistä on tullut talouden nousuna, työttömyyden alenemisena jne. Miksei tämäkin uudistus olisi siis onnistunit? Muutama aiempi hallitus ei vastaavaa ole aikaan saanut. Tämä sen sijaan opposition raivoisasta vastustuksesta huolimatta.

Mikael Nygård

Ymmärrän hyvin tuskan kun ei voi tehdä sitä minkä takia on tehtäväänsä siirretty. Mutta tätä se on kun etukenossa tehdään asioita joista ei vielä ole päätöksiä johon nojata.

Laulun sanoin "Rakasta, kärsi ja unhoita" mennään kohti seuraavan hallituksen toimenpiteitä asiassa.

Nita Hillner

Eikö tuo Pohjois-Pohjanmaan maakunta ole sitä Kepu-landiaa. Eli ajavat Suomen Keskustan valtaapitävien ja liikemiesten etua, ei kansalaisten. Kansalaisten edut eivät vaadi näin massiivista hallinnon muutosta vaan paremmat sote-palvelut. Hallinnon työntekijät ja poliitikot harvoin hyödyttävät soten työntekijöitä ja asiakkaita/potilaita. Usein päätökset jopa heikentävät työn tuottavuutta ja laatua.

Pitäisi keskittyä konkretiaan eli potilas/asiakastyöhön. Vain näin tuottavuus ja laatu kohenee.

Pasi Karlsson

Tuntuu kovin kummalliselta ja jopa idioottimaiselta, jos on alettu tekemään asioita joista ei ole vielä päätetty tehdä.

Tämä on kaiketi mahdollista vähemmän ajattelevilla ja käyttäen yksityisen sektorin maksamia verovaroja?

Arto Lähteelä

Suomessa on hyvä paikallishallinto.
Kunnat ja kuntayhtymät.
Järjetön Sote ja maakunta vaalit tulisi unohtaa.
Niillä lisätään eriarvoisuutta ja heikennetään demokratiaa.
Avataan kansainvälisille yrityksille rahastus terveydenhoitoon .

Kalevi Salonen

Manninen sanoo, että koska suunta on selvä, miksi siis taas kerran vatvoa, odottaa ja roikuttaa löysässä hirressä. Oikeasti suunta on kuitenkin kaikkea muuta kuin selvä, sillä yksityistäminen ja maakuntahallinto eivät kuulu terveydenhuoltoon.

Hän myös antaa ymmärtää, että parhaat voimat ovat jo pitkään olleet valmistelemassa uudistusta. Kenen luvalla tällaista tehdään, kun asiasta ei ole vielä päätetty. Hän jopa ilkeää väittää, että ”liian moni terve yritys” on jo nyt pistänyt pillit pussiin ja moni on myynyt kehittyvän ja kasvavan yritystoiminnan epävarmuuden jatkuessa. Tuollainenhan on niin järjetöntä puhetta, että kyse on ilmiselvästä Sipilän äänitorvesta.

Niilo Mäkelä

Asiantuntijat olisivat saaneet aikaan parhaan soten ja se olisi käytössä jo, mutta ilman politiikan lehmänkauppoja.
Kalliiksi tulee hallituksen puoluemieliset asiantuntijat jotka tekevät työtä käskettyä miellyttääkseen tehtävän antajaa.