Tiistai 21.5.2019

Hornetin seuraajaehdokkaat näytillä Tikkakoskella: ”Näkemättä on esimerkiksi Gripen ilmassa”

Luotu: 
16.6.2018 12:01
  • Kuva: Mika Rinne / Iltalehti
    Kuva
    Tikkakoskella on esillä muun muassa Hornetin seuraajan valinnassa mukana olevat hävittäjävalmistajat.
  • Kuva: Mika Rinne / Iltalehti
    Kuva
    Lockhead Martinin F-35 on yksi Hornetien seuraajaehdokas.
|

Ilmavoimat juhlii tänä vuonna 100-vuotista taivaltaan. Sen kunniaksi Jyväskylän Tikkakoskella järjestetään Ilmavoimat 100 vuotta –juhlalentonäytös lauantaina ja sunnuntaina. Tapahtumaan odotetaan Iltalehden mukaan kymmeniä tuhansia kävijöitä. 

Joutsassa asuva Heikki Peiponen saapui Tikkakoskelle heti aamupäivällä. 

– Kierretään porukalla paljon lentonäytöksiä. Näkemättä on esimerkiksi Gripen ilmassa. Dragen myös on näkemättä, Heikki Peiponen kertoo. 

– Seuraan mielenkiinnolla Hornetin seuraajan valintaa. Haluan nähdä täällä viimeisimmän version Hornetista, vaikka se ei ole se Super-Hornet, Toni Peiponen sanoo. 

Lentonäytöksen avajaiset ovat kello 12, jolloin formulakuljettaja Valtteri Bottas ja ralliautoilija Kalle Rovanperä istuvat Hawk-hävittäjien kyytiin. 

Teemanäyttelyssä nähdään muun muassa uudelleen rakennettu ja ensimmäisessä maailmansodassa käytetty Fokker D.VII –hävittäjäkone sekä Ilmavoimien ja Rajavartiolaitoksen kalustoa. Näytöksessä esiintyy myös Ilmavoimien taitolento-osasto Midnight Hawks, jonka esitys alkaa kello 15.55.

Lisäksi Tikkakoskella on esillä muun muassa Hornetin seuraajan valinnassa mukana olevat hävittäjävalmistajat. Paikalla ovat Boeing F/A Super Hornetin-, Dassault Rafalen-, Eurofighter Typhoonin, Lockhead Martinin F-35 ja Saab Gripenin edustajat.

Suomen valtion HX-hankkeen hintalappu on 7-10 miljardia euroa. Lopulliset hintatarjoukset Hornetin seuraajasta pyydetään valmistajilta vuonna 2020.

Iltalehden suoraa lähetystä näytöksestä voi seurata tämän linkin kautta.

Jaa artikkeli: