Sunnuntai 26.5.2019

Ohjelmajohtaja valottaa HX-hankkeen etenemistä: ”Oli hienoa nähdä, kuinka vakavasti se otettiin”

Luotu: 
16.6.2018 16:14
  • Kuva: Mika Rinne / Iltalehti
    Kuva
    HX-kandidaatit osallistuvat tänä viikonloppuna Jyväskylän Tikkakoskella järjestettävään Ilmavoimat 100 vuotta –juhlalentonäytökseen.
|

Puolustusministeriön strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen kertoo, että touko-kesäkuun aikana on perehdytetty ilmavoimien komentajan johdolla HX-hankkeen tarjouspyynnön vastaanottajien johtohenkilöstö tarjouspyynnön tavoitteeseen, päätösmalliin, aikatauluun sekä Suomen eri toimijoiden rooleihin. Perehdytykseen käytettiin Purasen mukaan aikaa päivä per kandidaatti.

–Oli hienoa nähdä, kuinka vakavasti eri tahoilla hankkeemme otettiin ja kuinka valmiita kaikki olivat rakentamaan parhaan mahdollisen ratkaisun meidän vaatimuksiimme ja olosuhteisiimme. Tarjouspyyntömme koettiin kaikkialla erittäin vaativaksi, mutta myös tasapuoliseksi, hän kertoo blogissaan.

Tarjouspyynnön vastaanottamisen jälkeen kaikilla kandidaateilla oli Purasen mukaan mahdollisuus kysyä tarkentavia kysymyksiä tarjouspyyntöön liittyen. 

–Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johdolla on kesäkuun aikana järjestetty päivän mittainen tapaaminen Tampereella jokaisen konetoimittajan kanssa. Tapaamisessa on käyty läpi toimittajien kysymykset ja annettu jokaiseen kysymykseen selkeä vastaus. Varsinaiset neuvottelut kandidaattien kanssa käynnistyvät syksyllä. 

Puranen korostaa, että HX-hankkeen päämääränä on pitää kilpailu ehdottoman tasapuolisena ja mahdollisimman kovana.

–Tarkoitus on saada paras mahdollinen tarjous kaikista viidestä järjestelmästä, hän toteaa.

Suomi on korvaamassa 64 ikääntyvää Hornet-hävittäjäänsä. Niin sanotun HX-hankkeen tarjouspyyntö on toimitettu Ison-Britannian, Ranskan, Ruotsin ja Yhdysvaltojen hallinnoille välitettäväksi kaikille viidelle aiemmin annettuun tietopyyntöön vastanneelle konevalmistajalle. Kisassa on mukana viisi monitoimihävittäjää: Boeing F/A-18 Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin F-35 sekä Saab Gripen.

HX-kandidaatit osallistuvat tänä viikonloppuna Jyväskylän Tikkakoskella järjestettävään Ilmavoimat 100 vuotta –juhlalentonäytökseen.

Lauri Purasen mukaan Hornetien jättämää aukkoa ei ole helppo paikata. 

–Tiivistetysti HX-hankkeen harteilla on ilmavoimien koko taistelukyvyn turvaaminen oikealla suorituskykyvalinnalla aina 2060-luvulle asti. Siksi HX-hankintapäätöksen tulee ensisijaisesti johtaa suorituskyvyltään parhaimman järjestelmän valintaan ja sitä silmällä pitäen tarjouspyyntökin on rakennettu, hän toteaa. 

Suomen valtion HX-hankkeen hintalappu on 7-10 miljardia euroa. Lopulliset hintatarjoukset Hornetin seuraajasta pyydetään valmistajilta vuonna 2020.

Lue myös: 

Hornetin seuraajaehdokkaat näytillä Tikkakoskella: ”Näkemättä on esimerkiksi Gripen ilmassa”

Boeing sai vihdoin Hornet-vastakaupat valmiiksi Suomessa – mukana myös uudessa hävittäjäkisassa

Suomen hävittäjäehdokkaat näytillä Jyväskylässä – F-35:n koelentäjä: ”Super Hornet ei pysy mukana”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit