Torstai 27.6.2019

Touko Aallon puhe närästää keskustalaisia – Ministeri: ”Suosittelen faktantarkistusta”

Luotu: 
17.6.2018 09:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kimmo Tiilikaisen mukaan uusia suojelupäätöksiä on on hänen ministerinkaudellaan tehty 69000 hehtaarin verran.
|

Keskustalaiset ovat reagoineet vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon puoluekokouksessa pitämään linjapuheeseen, jossa Juha Sipilän (kesk.) hallitus sai kovan ryöpytyksen osakseen.

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen suosittelee Aallolle faktantarkistusta.

–Touko Aalto väitti eilen: ”luontoa ei suojella, elleivät vihreät ole vallassa”. Suosittelen faktantarkistusta. Uusia suojelupäätöksiä on kaudellani tehty 69000 ha. Vihreiden saldo viime yrittämällä n.40000 ha, hän tviittasi sunnuntaiaamuna.

Tiilikainen teki myös vertailua luonnonsuojelupäätöksistä vihreiden hallituskaudella 2011-2014 ja nykyisen hallituksen kaudella.

–Vihreät 2011-14: Etelä-Konnevesi kp 15000ha + Metso n.25000ha= 40000ha. Keskusta 2015-18: Hossa kp 10000ha + Metso 15000 ha + Soiden suojelu valtion mailla 36000ha + Luontolahjani 8000ha =69000 ha Miksi mustamaalaus? Tehdäänkö yhteistyötä?

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Myös keskustan varakansanedustaja Mikko Kärnä vastaa Touko Aallolle suorin sanoin.

–Kyllä on pakko sanoa, että maalaismiestä kylmää, hän toteaa Puheenvuoron blogissaan

–On uskomatonta, että "johtavaksi ympäristöpuolueeksi" itseään kutsuvalla liikkeellä ei tunnu olevan mitään ymmärrystä suomalaista maaseutua, maataloutta ja esimerkiksi eräharrastuksia kohtaan. Puoluetta ei tulisi kutsua ympäristöpuolueeksi laisinkaan, vaan pikemminkin johtavaksi kaupungistumispuolueeksi. Sen politiikka kun ei nimittäin lupaa kaupunkiseutujen ulkopuoliselle Suomelle mitään muuta, kuin lisää kustannuksia ja lisää suojelua maa-alueille sekä suurpedoille, Kärnä jatkaa.

Hän sanoo, että Suomen metsämaista on suojeltu nykyäänkin noin 12 prosenttia. Lapissa suojelutaso on Kärnän mukaan vieläkin korkeampi eli noin 27 prosenttia. 

–Kotikunnastani Enontekiöstä puolestaan on suojeltu erilaisilla säädöksillä noin 85 prosenttia. Mihin vedetään raja? Vihreiden suojelupolitiikassa ei ilmeisesti mihinkään, vaan puolue on tyytyväinen vasta kun kaikki ihmiset asuvat kaupungeissa ja muu Suomi on luonnonsuojelureservaattia.

Kärnä kertoo samalla arvostavansa vihreiden tekemää tasa-arvotyötä ja koulutuspolitiikkaa sekä suhtautumista perustuloon. 

Touko Aalto linjasi puoluekokouksessa, että vihreät suostuu jatkossa vain sellaiseen hallitusyhteistyöhön, joka ottaa isoja askelia luonnonsuojelussa ja ilmastonmuutoksen torjunnassa. 

–Vanhat suuret puolueet ovat näyttönsä antaneet pääministerin ja valtiovarainministerin pesteissä. Niiden voimin eivät tasa-arvo, luonnonsuojelu, ihmisoikeudet ja koulutuksen asema etene riittävästi.  Suomessa on vain yksi puolue, joka on johdonmukaisesti niin tasa-arvon kuin luonnonsuojelun, ihmisoikeuksien kuin koulutuksen puolella. Meidän vaihtoehtoliikkeemme on kasvanut 30 vuodessa puolueeksi, joka on valmis kantamaan hallituksen raskaimpia salkkuja. Siihen me seuraavissa vaaleissa pyrimme, Aalto sanoi.

Lue myös: Touko Aallolta kova ryöpytys: ”Tämä ei ole minun Suomeni”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Niko Kaistakorpi

Tiilikainen kertoo Keskustan päätöksiä: "Keskusta 2015-18: Hossa kp 10000ha + Metso 15000 ha + Soiden suojelu valtion mailla 36000ha + Luontolahjani 8000ha =69000 ha"

Hallitushan pudotti heti kärsään luonnonsuojelun budjetista 62%, mikä on enemmän kuin miltään muulta hallinnonalalta. Hossa oli jo valmisteltu Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Soiden suojelu on tulosta kaikkinensa kuuden vuoden valmistelusta ja tavoitteena siinä oli 100 000 hehtaarin suojelu, mutta hallitus vesitti sen rajaamalla yksityismaat pois sekä budjettileikkauksin. Näin ollen 60% tavoitetilasta jäi toteutumatta. Metso-ohjelman rahoitusta taas hallitus myöskin vähensi ja siksi määrä on pudonnut.

Tiilikainen keräilee ansiotont arvonnousua unohtaen tällaiset pikkuseikat.

Matti Mork

Kepulla on aina ollut ykkössijalla maatalous,sellut ja tuotantoeläimet ja siinä kärsiny aina luonto.sirkka liisa anttila viittas kintaalla saimaan norpan suojeluun ja toisella jako tukiaisia sikalalleen,tiilikainen anto tappoluvan ahmoille kun muutama teevatisilmä hengästyneenä huohotti että lapista kuolee porot,jotka marssii muutenkin kohtuuttoman kokosilla alueilla.turvesuon käyttö ja pu jalostustehas järven rannassa saa siunauksen paikalliskepuhallitukselta,mutta ulkohuussi 200metriä rannasta jonne tippuu desi ureaa kesässä,kepu vaatii kaivoja.ulos tollaset huijarit.

Ville Hurmalainen

Ehdottomasti kannatan luonnon suojelua. Sääli, että asun Helsingissä, missä Helsingin vihreät eivät arvosta Helsingin luontoa. He ovat olleet valmiit hävittämään Malmin lentokentän, vaikka alueella on paljon luontoarvoja. Paalutukseen tarvittavan betonin tuotanto aiheuttaa miljoonien tonnien CO2 päästöt. Luontoarvojen sijaan he ovat valmiita lisäämään betonin määrää, saastuttamaan sekä luonnon että alueen ihmiset jätteiden polton päästöillä. En voi nykyisellään kannattaa Helsingin vihreitä, jotka koen kotikaupunkini tekopyhinä pilaajina.

Antakaa takaisin Malmi, Keskuspuisto ja Vartiosaari, niin voin muuttaa mieleni.