Sunnuntai 16.6.2019

Kultarantaan saapuva Ruotsin ex-pääministeri: ”Tällaiset puheet ovat ennen olleet täysin mahdottomia”

Luotu: 
17.6.2018 10:04
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Carl Bildt.
|

Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt kuvailee maailmanpolitiikan tilannetta juuri nyt ”erittäin hermostuneeksi”.

–Presidentti Trumpin ja liittoutuneiden välit eivät lievästi sanottuna oli juuri nyt parhaimmat, hän kommentoi blogissaan.

Bildtin mukaan on täysin poikkeuksellista, että ensin Donald Trump haukkuu Kanadan pääministeriä heikoksi ja valehtelijaksi ja sitten kuvailee Pohjois-Korean johtajaa luotettavaksi ystäväksi. Samalla hän toteaa, että että sekä Saksan että Kanadan ulkoministerien tällä viikolla lausumat kommentit ovat ennenkuulumattomia.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas linjasi lehtihaastattelussa, että Euroopan maiden on vankistettava yhteistä rintamaansa. Kanadan ulkoministeri Chrystia Freeland puolestaan syytti Trumpia viikolla ”absurdeista tullipäätöksistä” ja sanoi, että maailmanjärjestystä puolestetaan joko Yhdysvaltojen kanssa tai ilman Yhdysvaltoja.

–Tällaiset puheet ovat ennen olleet täysin mahdottomia, Bildt kommentoi.

Hän osallistuu tänään sunnuntaina alkaviin Kultaranta-keskusteluihin. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimä ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelutilaisuus järjestetään nyt kuudetta kertaa.

Bildt on tänään sunnuntaina mukana keskustelussa sääntöpohjaisen maailman haasteista. Tilaisuuden otsikko on ”Voima ja vahvuus vai yhteinen järjestys?”.  CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitien vetämään keskusteluun osallistuvat Bildtin lisäkti YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Miroslav Lajcak ja OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi. Loppusanat esittää presidentti, rauhannobelisti Martti Ahtisaari. Avauskeskustelu alkaa kello 18.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouni Suninen

Vanhat ammattipoliitikot eivät tahdo sopeutua tilanteeseen jossa ensiviulua soittaa liikemies, jonka tavoitteena on palauttaa Yhdysvalloille sen asema maailman poliittisella ja sotilaallisella kartalla. Yhdysvaltoja on Trumpin mielestä lypsetty liikaa, ja on tullut aika muidenkin antaa jotain.

Harri Tapani

"tavoitteena on palauttaa Yhdysvalloille sen asema maailman poliittisella ja sotilaallisella kartalla. "

On se siellä ollut koko ajan, muut länsimaat poltiikkoinen ovat olleet papereissa ja taktikoissa vain kurissapidettäviä ja tarvittaessa joissin asioissa liittolaisiksi sopivia vasalleja.

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/250738-trump-riitautui-julkisesti-macr...

Myäs Christopher Layne kuvasi asiaa kirjassaan:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/248365-puolustusministerilta-suora-vast...

Juha Hämäläinen

Bildt on kauhuissaan siitä, että Euroopassa on uskallettu vaatia ääneen meidän pystyä olla eri mieltä ja vastustaa USAta tärkeissä kysymyksissä.

No totuushan on, ettemme ole kyenneet olemaan eri mieltä, vaikka pitäisi. Joka kerran kun EU myöntyy USAn komennon alle se heikentää EUta ja joka kerran kun pidämme päämme me vahvistumme sisäisesti ja ulkoisesti.

EU joka antaa itsensä kaikessa, taloutensa, politiikkansa, vakoilunsa ja puolustuksensa ulkovallan hoiviin ja ohjaukseen on tuhoon tuomittu.

Petri Rissanen

Jaahas, Carl "Nato" Bildt tuli taas hämmentämään soppaa. Hänen syytään on nykyinen Ukrainan tilanne, sillä hän laati käsikirjoituksen EU:n Itäiselle Ulottuvuudelle, ja kielsi ottamasta Venäjän kantaa huomioon (koska Eu neuvotteli Ukrainan kanssa - ei Venäjän).

Heikki Rosti

Noh Carl Bildillä ja häviäjillä on oikeus puhua,mutta niin Suomikin sodan hävittyään sai puhua.Onneksi Paasikivi siirtyi heti U.S.A n komentoon ja Suomi pääsi talouden nousuputkeen.Nyt Krimin sodan hävinneet etsivät selittelyjä tapahtuneelle.Selittelyt eivät auta EU ta.Tosiasioiden tunnustaminen auttaa.Saulilla tuhannen taalan paikka.

Juhani Kleemola

Sen sijaan että Bildt kauhistelee nykytilannetta, hänen tulisi pohtia miten tällainen tilanne on syntynyt. Yhdysvalloissa, kyllä vain, kansalaiset ovat käyttäneet demokratian heille antamaa äänioikeuttaan ja ovat valinneet presidentiksi Washingtonin poliittisten sisäpiirien ulkopuolisen tahon. Samanlaisia liikkuja on tapahtunut Euroopassakin, kun pääministereiksi on valittu EU-järjestelmää kritisoivia poliitikkoja.

Bildt voisi pohtia, miksi reilussa vuosikymmenessä EU:sta leivottiin teollisuuspoliittisen yhteisön sijaan liittoutuma, minkä tehtävänä on ollut vähätellä kansallisia kulttuureita ja niitä edustavia eurooppalaisia ja sen sijaan tuotattaa keskiaikaisista kehitysmaakulttuureista nuorta, radikaalia ja kouluttamatonta väestöä eurooppaan. Ja tämä väestö on tuotettu Suomessakin saatesanoilla "geeniperimän parantaminen", "uusi Nokia" ja "korkeasti koulutetut, jotka tekevät työt joita suomalaiset eivät halua tehdä".

Yleiseen elämänkokemukseen nojaten valtaosa suomalaisista on jatkuvasti todennut, ettei näistä henkilöistä ole parantamaan maamme työllisyyttä, innovatiivisuutta ja yleensäkään yhteiskuntaa. Ja kas kummaa, eliitin vakuutteluista huolimatta, näin on käynyt.

Ei liene yllätys että kansalaiset sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa ovat suhtautuneet nuivasti poliittisen eliitin antamiin vaihtoehtoihin. Etenkin kun niitä vaihtoehtoja on ollut vain yksi. Juuri tämän vuoksi kansalaiset ovat äänestäneet valtaan poliittisen eliitin ulkopuolisia tahoja sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.

On turha valitella maailmanjärjestyksen muuttumisesta, kun se järjestys mitä kansalaisille tuodaan, ei kelpaa.

Kun turvapaikanhakijaryntäys vuonna 2015 alkoi, ja eurooppalaiset johtajat antoivat sille avoimen tukensa, kirjoitin että tämä saattaa hajottaa Euroopan. Näin todellakin näyttää tapahtuvan.