Torstai 20.6.2019

Sauli Niinistö varoittaa voimapolitiikasta: ”Huono asia meidän kannaltamme”

Luotu: 
17.6.2018 16:33
  • Kuva: Juhani Kandell / Tasavallan presidentin kanslia
    Kuva
    Sauli Niinistö arvioi, että EU on jäänyt syrjään kansainvälisessä järjestelmässä.
|

Tasvallan presidentti Sauli Niinistö arvioi sunnuntaina, että EU on jäänyt syrjään kansainvälisessä järjestelmässä. Samalla hän varoitti voimapolitiikan noususta.

–Euroopan unionin kohdalla ongelma on se, että Euroopan unioni ei ole tarpeeksi vahva. Tähän globaaliin kokonaisuuteen pitäisi osata mennä yhdessä. Olen miettinyt, onko maailma mennyt niin pitkälle, että vain voimaa kunnioitetaan, Niinistö totesi ennen Kultaranta-keskustelujen alkua pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Hän kuvaili voimapolitiikkaa huonoksi Suomen kaltaisille pienille maille.

–Kyllä se on huono asia meidän kannaltamme, koska kansainvälinen sopimusjärjestelmä suojaa pieniä. Jokaiselle pienelle maalle on huono asia, jos suuret alkavat määritellä asioita.

Samoilla linjoilla on Kultaranta-keskusteluihin osallistuva Ulkopoliittisen instituutin tutkija Matti Pesu.

–Kasvava kansainvälispoliittinen systeemikamppailu tuo haasteita pienvaltioille, mukaan lukien Suomelle, hän kommentoi sunnuntaina Twitterissä. 

Sauli Niinistö kommentoi tiedotustilaisuudessaan lyhyesti myös turvapaikkapolitiikkaa, joka on parhaillaan kuuma puheenaihe erityisesti Italiassa ja Saksassa. 

–Olen edelleen sitä mieltä, mitä olin parisen vuotta sitten: tämä on Euroopan unionin laajuinen kysymys ja ratkaistavissa vain Euroopan unionin toimin. Jos edetään siihen suuntaan, että kukin jäsenmaa tekee omia ratkaisujaan, siitä tulee kyllä aika hankala tilanne. Nyt varmasti keskustellaan ihan lähiaikoina, onko valmiuksia lähteä Euroopan unioinin yhteiseen toimintaa. Se tarkoittaa silloin yhteistä rajavalvontaa, yhteisiä periaatteita, miten myönnetään pakolaisasema ja miten toimitaan niiden henkilöiden kanssa, jotka eivät täytä näitä kriteereitä, presidentti totesi.

Kultaranta-keskustelut alkavat kello 18 aiheella ”Voima ja vahvuus vai yhteinen järjestys”. Keskusteluun osallistuvat YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Miroslav Lajcak, Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt ja OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi. Loppusanat esittää presidentti, rauhannobelisti Martti Ahtisaari.

Huomenna maanantaina keskusteluihin osallistuu myös YK:n pääsihteeri António Guterres.

Carl Bildt kuvaili Kultaranta-keskustelujen alla maailmanpolitiikan tilannetta ”erittäin hermostuneeksi”. 

–Presidentti Trumpin ja liittoutuneiden välit eivät lievästi sanottuna oli juuri nyt parhaimmat, hän kommentoi blogissaan.

Lue myös:

Kultarantaan saapuva Ruotsin ex-pääministeri: ”Tällaiset puheet ovat ennen olleet täysin mahdottomia”

Sauli Niinistöltä vakava kannanotto: ”Jos poikkeusten tielle lähdetään, mihin piirtyy raja?”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Hämäläinen

Guterres on jo puolestsmme ratkonut massamuuton. Antonio-papparainen on koko ajan hokenut vain kahta asiaa: rajat auki kaikkien tulla vapaasti ja meillä hommana sopeutua ja maksaa.

Tämä on tuon YKn hörhön mukaan kaikkien etu. Älä nyt Sauli kuuntele Guterresia pätkääkään.

Ari Ohvo

Eipä noita suuruudellaan mesoavia johtajia ole kuin yksi: Trump. Muutaman vuoden kuluttua toivottavasti valitaan joku toinen johtajaksi ja ongelmat loppuvat. Kaikki muut käyttäytyvät suurinpiitein sääntöjen mukaan.

Markku Lehto

Putin on jo kymmenen vuotta ajanut "Make Russia Super Power" -ohjelmaa määrätietoisesti niin puheissaan kuin teoissaan.

Etelä-Kiinan merellä Kiina on rakentamassa keinosaari laajentaakseen siellä valtapiiriään. Viimemainittu toiminta on saanut Vietnamin hermostumaan jopa siinä määrin, että se on alkanut tunnustelemaan tukea entiseltä Vietnaminsodan aikaiselta viholliseltaan.

Tokihan se tilannetta helpottaisi, jos USA:n presidentiksi saataisiin seuraavalla kaudella hieman liikkeissään ja toimissaan rauhallisempi henkilö.

Markku Lehto

"–Kyllä se on huono asia meidän kannaltamme, koska kansainvälinen sopimusjärjestelmä suojaa pieniä. Jokaiselle pienelle maalle on huono asia, jos suuret alkavat määritellä asioita."

Siksi meidän pitääkin entistä tiiviimmin olla mukana EU:ssa ja olla aktiivisesti mukana vahvistamassa EU:ta.

Pekka J. Mäkinen

Kyllähän tässä jo nyt EU:n ehdoilla mennään, esimerkkinä vaikkapa Venäjä-pakotteet, jotka ovat meille erittäin epäedulliset, ja hankalammat kuin monelle muulle maalle. EU tulee todennäköisesti kehittymään isojen ehdoilla ja meidän vaikutusvaltamme tulee olemaan sama kuin väkilukumme suhde EU:n väkilukuun. EU:ssa on 500 miljoonaa asukasta ja meillä 5 miljoonaa. Yhden prosentin vaikutus on yhtä tyhjän kanssa. On mahdollista että EU:n talous romahtaa esim Italian pakolais- ja velkatilanteen myötä.

Kyllä meidän tulee jo nyt varautua siihen että EU muuttuu vielä totaalisesti kovan kurin liittovaltioksi, eli esim kymmenen valtion ytimeksi, jolloin meidän on valittava joko itsenäisyys tai sen täydellinen menettämin. Kumpaa arvostamme enemmän, vapautta ja itsemääräämisoikeutta vai rahaa. Saattaa olla jopa että meidät potkitaan pois hankalana valtiona ja minusta se olisi vain hyvä asia.

Markku Lehto

"Kyllä meidän tulee jo nyt varautua siihen että EU muuttuu vielä totaalisesti kovan kurin liittovaltioksi, eli esim kymmenen valtion ytimeksi, jolloin meidän on valittava joko itsenäisyys tai sen täydellinen menettämin. Kumpaa arvostamme enemmän, vapautta ja itsemääräämisoikeutta vai rahaa."

Niin että takaisinko lähtöruutuun josta lähdimme YYA-aikakauden jälkeen Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen vapaaehtoisesti itsenäisenä valtiona liittymään läntisiä arvoja noudattavaan Euroopan Unioniin ?

Se että Suomi olisi EU:n ulkopuolella yksin Venäjän kyljessä, johtaisi melko pian kutsuun Kremliin neuvottelemaan YYA II:sta. Samalla olisimme tullimuurien takana EU:hun nähden.

Olisipa mielenkiintoista nähdä kuinka 5,5 miljoonan Suomi vetäisi Fixit -neuvottelut 430 miljoonan EU:n kanssa. Vertailuna voi käyttää 65 miljoonan asukkaan Iso-Britannian Brexit neuvotteluita EU:n kanssa.

Liittovaltioista puheen ollen: mm. Venäjä, Saksa ja USA ovat liittovaltioita. Ainakin kahdella viimeksi mainituilla liittovaltiolla menee kohtuullisen hyvin. Tuosta ensiksi mainitusta en olisi niin varma, kun siellä tuntuu kaikki valta keskitetyn Moskovaan ja jonne kaikki rahat muualta maasta ovat valumassa muista oblasteista.

Pekka J. Mäkinen

Eurostoliitto ei ole mikään ratkaisu. Miedät vietiin huijaamalla EU:hun ja euroon. Tämä on jopa jälkeenpäin tunnustettu. Ja viety mielestäni aiheettoman Venäjä-pelon takia.
Ei Venäjä meitä halua eikä tarvitse, vaan jos se jotain meiltä haluaa niin kulkua lapinkautta Norjaan, joka on Natomaa, ja jolla on suuret Naton asevoimat takanaan. Myös arktisten alueiden luonnonvaroihin tämä kauttakulun tarve saattaa liittyä.
Tämä tapahtuu todennäköisesti vasta siiinä vaiheessa, jos tilanteet kärjistyvät edelleen Venäjän ja Naton välillä, ja maailmalla yleensäkin.

Tilanne onkin nyt harvinaisen huono ja sotilaalliset jännitykset ovat lisääntyneet. Pidän edelleenkin todennäköisenä että koko EU tulee vielä kaatumaan omaan mahdottomuuteensa.

Kekkonen oli viisas mies ja hänenlaisiaan tarvittaisiin nytkin. Ei tämä maailma paremmaksi muutu, vaan kulkee sotien kautta kohti yhä ankeampia oloja. Myös pohjoismaissa, mutta euroopassa tulee olemaan tosi surkeaa.

Jossain vaiheessa ihmiskunta vielä oppii, mutta vasta kantapään kautta eli suurten kärsimysten jälkeen. Raamattu kertoo että vielä tulee ihmiskunnalle aika josta sanotaan: "He eivät enää opettele sotimaan".

Harri Tapani

Elä nyt suotta ole vaatimaton, eihän se siihen vielä jää, vaan paljon lisää.

"Sixten Korkman-Eurooppa on moniongelmainen potilas"

http://teroteukkaahtola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256785-sixten-korkman-e...

"Niin, euro on valuvikainen poliittinen projekti."

http://vpleivo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256062-italiassa-pelataan-uppori...

Netin vapauden romuttamisen EU - kaavailut noihin nyt näin alkuun päälle.

EU:n hyödyt, se on ihan oma juttunsa sitten, monet luulevat monia asioita EU:n "hyödyiksi" vaika niillä ei ole oikein mitään tekoa ollut EU:n kanssa, se ilmeisesti johtunee jollain tapaa tiedotuksesta...Onko EU:sta oikeasti edes mitään hyötyä, sitä on hyvä tuumia. Ainoa joka EU-maita oikeasti pompottaa ja uhkailee, on se "paras kaveri", Yhdysvallat joka pitää EU:n kurissa niin taloudellisesti kuin sotilaallisestikin, siinä samalla kuin sen tärkeimmät jäsenmaatkin.