Maanantai 18.2.2019

Martti Ahtisaari: ”Suurvaltojen välisen väkivallan uhka on palannut”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.6.2018 19:54
  • Kuva: Tasavallan presidentin kanslia
    Kuva
    Martti Ahtisaari korostaa, ettei YK:n arvoissa ole kyse pelkästään länsimaisista arvoista.
|

Presidentti Martti Ahtisaari totesi sunnuntaina Kultaranta-keskusteluissa yksiselitteisesti, että viimeaikaiset maailmantapahtumat ovat huolestuttavia.

–Kuulemme maiden jättävän kansainvälisiä organisaatioita ja syyttävän kansainvälistä yhteistyötä niiden kansallisten etujen heikentämisestä. Olemme nähneet yksipuolisia vetäytymisiä kansainvälisistä sopimuksista, jotka ovat vaatineet vuosien neuvottelut. Suurvaltojen välisen väkivallan uhka on palannut, hän luetteli.

Vuonna 2008 Nobelin rauhanpalkinnon saanut Ahtisaari keskittyi puheessaan pohtimaan YK:n roolia. 

–YK perustettiin 1945. Nyt 73 vuotta myöhemmin voimme kysyä, ovatko ihmiset nyt enemmän turvassa, kun olemme nähneet väkivaltaa, surua ja olemme nähneet Syyrian sodan kaltaisia tapahtumia. Kaikki tämä on saanut minut pohtimaan, onko YK onnistunut ja miten siitä voitaisiin tehdä tehokkaampi.

Hän korosti, että YK ei toimi tyhjiössä.

–Itse uskon YK:hon. Olen työskennellyt viiden pääsihteerin kanssa. YK rakennettiin niiden arvojen varaan, joihin sen jäsenmaat ovat sitoutuneet. Ongelma on se, että YK:n arvoja rikkovat useimmiten ne maat, jotka ovat sopineet niistä.

Ahtisaari huomautti myös, ettei YK:n arvoissa ole kyse pelkästään länsimaisista arvoista.

–Teen tämän nyt selväksi, kyseessä eivät ole länsimaiset arvot. Kyseessä ovat globaalit arvot, joita kaikkien hallitusten ja ihmisten pitäisi kunnioittaa. Olemme tehneet maailmalle karhun palveluksen kun puhumme demokratiasta, ihmisoikeuksista ja laillisesta järjestyksestä länsimaisina.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut jatkuvat maanantaina, jolloin tapahtumaan osallistuu myös YK:n pääsihteeri António Guterres.

Ulko- ja turvallisuuspoliittisen keskustelutapahtuman aiheena on tänä vuonna kansainvälisen järjestelmän tulevaisuus. Sunnuntai-illan avauskeskustelussa keskityttiin pohtimaan voimapolitiikan nousua.

Lue myös: 

YK:n yleiskokouksen puheenjohtajalta vastaus Sauli Niinistölle: ”Valitettavasti totuus on tämä”

Sauli Niinistö varoittaa voimapolitiikasta: ”Huono asia meidän kannaltamme”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Heh, Venäjähän halusi kanssa takavuosina Natoon, se nyt vaan ei kelvannut Yhdysvallolille, Yhdysvaltojen merkitys ja vaikutusvalta kuin olisi silloin vähentynyt merkittävästi Natossa ja Euroopassa... Tuskin se on Kiinan kanssa yhtään sen erilaisempi juttu.

Juha Hämäläinen

Mahtisaari unohtaa, ettemme kansalaisen tasolla kannata YKn arvojulistuksia. Martin kanssa oli Kultarannassa YKn pääsihteeri Antonio Guterres. Hän vaatii länsimaita pitämään rajat auki ja antaa massojen valua joukkoomme esteittä. Hänen mielestään se on kaikkien etu. Voiko sekopäisempää agendaa olla YKn ylimmällä pomolla.

Raimo Ilaskivi

Kansainliitto ei kyennyt aikanaan estämään toisen maailmansodan syttymistä, rauhankausi kesti vain kaksi vuosikymmmentä. Nyt on ollut YK:n aikakausi - ja paljonko on kulunut toisen maailmansodan päättymisestä - rauhanaikaa? Paljonko tähän on myötävaikuttanut EU, entiset riitapukarit ja tappelijat neuvottelupöytien ääreen saatuaan? Ja paljonko ydinasepelotteet; kuka atomisotaan päätyy, hän myös siihen hukkuu!

Timo-Pekka Mustakallio

Tuskinpa on YK:n vika jos yksittäisten maiden tai maiden liitoutumien johtajat käyttäytyvät arvottomasti, jopa sotarikollisesti? YK:ta voi toki soimata sormiensa läpi katsomisesta, eli heikosta selkärangasta, kun se ei tuomitse päämajansa isäntämaa Yhdysvaltoja YK-päätöslauselmien julkeasta väärinkäytöstä, tai suoranaisista sotarikoksista. Lepsuilullaan YK mahdollistaa arvottoman toiminnan.

Pysyvänä ratkaisuna YK:n pitäisi siirtää kai päämajansa demonstratiivisesti muualle, ja muidenkin kansainvälisten järjestöjen seurata sitä solidaarisesti - vaikkapa Kiinaan, mikä on noussut talouden ja kohta muidenkin alojen johtavaksi suurvallaksi. Päämajathan siirtyivät Yhdysvaltoihin 1945 sodan jälkeen, osittain voittajan tavoitellessa etua niiden haalimisesta itselleen, eikä maa ole muillakaan aloilla ollut yhteistyöhaluinen vaan perin omavaltainen.

Maailma muuttuu ja YK:n pitää muuttaa sen uuden navan mukana...

Harri Tapani

"Maailma muuttuu ja YK:n pitää muuttaa sen uuden navan mukana..."

Takavuosina jolloin USA noin enemmänkin innostui sotimaan yms., olisiko ollut joskus Irakin sodan alun aikoihin, jotkut vakavastikin otettavat politiikotkin maailmalla ehdottelivat YK:n siirtämistä esim. Sveitsiin.

Heikki Rosti

Ja alta aikayksikön nettipolitiikkomme löysivät syylliset suurvaltajohtajista.Kiinalainen viisaus opettaa kun yhdellä sormella osoitat lähimmäistäsi ,niin kolme sormea osoittaa itseäsi.Noh tuo ei hyvin syvällinen viisaus,mutta agitaation helppous netissä houkuttelee sanomaan netissä,jota sitten viimeisellä tuomiolla katuu.Suomalainen viisaus taas opettaa,että katumusharjoituksia on hyödyllistä joka päivä harjoittaa.Eli eikun katumaan sanomisiaan ja tietysti myös ajatelmiaan.Leppoisaa loppukesää.

Erkki Malinen

Maalina tarvii vahvoja johtajia jotka pystyy keskenään sopimaan asioista. Eurooppa on hyvä esimerkki kun sielä ei ole johtajaa ,vaan sitä pyörittää kakkosdivarin poliitikot. Kiina ja Venäjä ei pysyis kasassa jos niissä ei ole vahvaa johtajaa, ei suurvallat keskenään ala sotimaan sodat tulee olemaan sisällis-sotia.

Juha-pekka Naukkarinen

Syyllinen löytyy Suomen itärajan takaa,kaikkine hirmutekoineen,ei kait siitä ole epäselvyyttä,ainoastaan siitä,että miksi sitä ei sanota ääneen ja eristää tämä suuri terroristivaltio kaikkine psykopaatteineen erilliseksi saarekkeeksi tässä maailmassa!