Keskiviikko 20.2.2019

Näkökulma: Teuvo Hakkaraisen tuomio ja jatko kansanedustajana – näin sanoo laki

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.6.2018 13:36
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Teuvo Hakkarainen ei ole saamassa lisärangaistuksia perussuomalaisten eduskuntaryhmältä, joka aiemmin antoi hänelle vakavan varoituksen.
|

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen 45 päiväsakkoon pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta. Tapaus on hyvin poikkeuksellinen, sillä kohteena oli toinen kansanedustaja ja tapahtumapaikka Eduskunta.

Mutta voiko Hakkarainen jatkaa kansanedustajana? Perustuslain 28 pykälän 4 momentti sanoo asiasta näin:

"Jos kansanedustajaksi valittu on täytäntöönpanokelpoisella päätöksellä tuomittu tahallisesta rikoksesta vankeuteen taikka vaaleihin kohdistuneesta rikoksesta rangaistukseen, eduskunta voi tutkia, sallitaanko hänen edelleen olla kansanedustajana. Jos rikos osoittaa, ettei tuomittu ansaitse edustajantoimen edellyttämää luottamusta ja kunnioitusta, eduskunta voi hankittuaan asiasta perustuslakivaliokunnan kannanoton julistaa hänen edustajantoimensa lakanneeksi päätöksellä, jota on kannattanut vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä."

Vankeuteen, edes ehdolliseen, Hakkaraista ei tuomittu. Toisaalta eduskunnalla ja muilla kansanedustajilla näyttää säilyvän asiassa harkintavaltaa.

Tätä harkintaa ei kuitenkaan tehdä ennen kuin tuomio on saanut lainvoiman. Syyttäjä harkitsee nyt, valittaako se tuomiosta. HS:lle syyttäjä kertoo, että pään ja niskan alueelle kohdistuneesta väkivallasta tuomittaisiin yleisesti ehdollisia vankeusrangaistuksia. Jos tuomiosta valitetaan, jatkuvat spekulaatiot Hakkaraisen jatkosta varmasti. Perussuomalaisten varapuheenjohtajan tehtävät Hakkarainen jo jätti.

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Lue myös: Yle: Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen tuomittiin seksuaalisesta ahdistelusta

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

nico nyman

Täällä ja iltalehdessä paistaa katkeruus siitä et teukka pääsi sakoilla kännisekoilustaan moni toimittaja olisi varmaan halunnut teukan tiilenpäitä ukemaan tai vähintään pois eduskunnasta ja tämä katkeruus asiaa kohtaan suorastaan naurattaa...

Jari Laine

.nyt olis persuilla paikka näyttää että ne puheet suomalaisten arvojen puolustamisesta pitää paikkansa,suomalaisiin arvoihin ei kuulu naisten pahoinpitely.
ihmisten pitää saada olla rauhassa näiltä kännisiltä kähmijöiltä,Teuvon paikka on ihan muualla ku eduskunnassa.

Johanna Sirén-Kaplas

# 5
"Ruoho voitti taekwondossa muun muassa MM-pronssia alle 70 kg:n painoluokassa New Yorkissa vuonna 1993 sekä EM-pronssia alle 70 kg:n sarjassa Århusissa vuonna 1990 ja alle 72-kiloisissa Patraksessa 2000.[8] Vuonna 2000 hän kilpaili myös Sydneyn olympialaisissa ja sijoittui yhdeksänneksi. Suomen Poliisin Urheiluliitto (SPUL) valitsi hänet vuonna 2000 vuoden poliisiurheilijaksi. Ruoho aloitti taekwondon harrastamisen vuonna 1986 ja edusti seuraa Mikkelin Taekwondo.[4]"

Lähde: Wikipedia
https://fi.wikipedia.org/wiki/Veera_Ruoho
(Noudettu klo 16:40)

Sinikka Raulahti

Taistelulajien harrastajat sitoutuvat siihen, etteivät käytä taitojaan toisen vahingoittamiseen. Tilanne päättyi ilman molemminpuolista väkivaltaa ja hyvä niin. Vaikka Hakkarainen olikin humalassa, ei se oikeuta käymään kehenkään käsiksi, vakka kuinka tykkäisi.

Raimo Laine
Vastaus kommenttiin #10

Suomessa kovasti halaillaan nykyään enkä pidä siitä. Minuakin on kuitenkin halattu, mutta en ole siitä rikosilmoitusta tehdä, mutta en olekaan kansanedustaja joka tarvitsee tuommoista huomiota ja lisää ääniä.

Arto Vihavainen

"Eikö tämä Veera ilmoittanut tuoreeltaan,että olisi halutessaan voinut pyyhkäistä Teuvon kanveesiin."

Ehkä hän olisi poliisina sen voinut tehdä, mutta poliisina tiesi että se toisen kanveesiin pyyhkiminen on siviilissä lain rikkomus. Kenties se olisi poliisinakin lain rikkomus. Oikea tapa reagoida on siis syyte ja tuomio, jos ei halua jatkossa joutua vastaavien lähentelyjen kohteeksi.

Jyrki Itkonen

Kaikki entisetkin rikolliset pois eduskunnasta, kuten Keskustan kansanedustaja Mikko Alatalo, joka sai julkisuudessa olleiden tietojen mukaan tuomion huumeiden käytöstä jäätyään kiinni Tampereen ylioppilastalolla vuonna 1979.

Kyllä Hakkaraisen pikkujouluissa tekemä halaus kuulostaa lasten leikkitarhan jutulta, kun pikkasen penkoo asioita. Helsinkiäkin johtaa rattijuoppo pahoipitelijä.

Samoten Vasemmistoliiton Silvia Modig tuomittiin vuonna 1995 törkeästä rattijuopumuksesta, ajo-oikeudetta ajosta ja liikenteen vaarantamisesta 80 päiväsakkoon. On siis samaa tasoa Hakkaraisen kanssa.

Antti Kaikkonen kesk. 2003– Lahjuksen antaminen ja luottamusaseman väärinkäyttö Tammikuussa 2013 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Kaikkosen viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen luottamusaseman väärinkäytöstä.

Ilkka Kanerva kok. 1975– Törkeä lahjuksen ottaminen ja virkavelvollisuuden rikkominen Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion huhtikuussa 2012 vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Tuomio koski Kanervan toimintaa Varsinais-Suomen maakuntahallituksen puheenjohtajana eräiden kaavoitushankkeiden yhteydessä. Kanerva on kertonut valittavansa tuomiosta hovioikeuteen. [3]

Ville Niinistö vihr. 2007– Liikenteen vaarantaminen Niinistö oli ajanut maaliskuun alussa 2013 Helsinki–Turku -moottoritiellä Paimiossa 139 kilometrin tuntinopeudella 100 km/h:n rajoitusalueella. Huhtikuussa 2013 Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Niinistön 18 päiväsakkoon.

Jukka Vihriälä kesk. 1983-2007 Törkeä lahjuksen ottaminen ja virkavelvollisuuden rikkominen Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Vihriälän tammikuussa 2013 puoleksitoista vuodeksi ehdolliseen vankeuteen törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkominen.

Markku Nieminen

Niinpä niin, mutta näitä suojeleekin hyväveliverkosto ja se että he ovat muista puolueista kuin Perussuomalaiset. Perussuomalaiset ovat lainsuojattomia ja rikollisia jo lähtökohtaisesti vakaumuksensa ja aatemaailmansa perusteella.

Muuhun johtopäätökseen ei voi tulla kun lukee näitä "oikeus"laitoksen perusteluita tuomiolle!

Pohjois Savo

Nämä lahjus ja luottamusaseman väärinkäytöstä tuomion saaneet edustajat on kyllä aina minua ihmetyttänyt. Kansanedustajan toimi jos mikä on luottamustoimi ja jos on tuota luottamusasemaa käyttäen tehnyt rikoksen, josta on saanut tuomion, niin ei pitäisi olla enää koskaan asiaa kansanedustajaksi, eikä mihinkään muuhunkaan luottamustoimeen.
Millainen mahtaa olla moraaliltaan ihminen, joka näille vuodesta toiseen äänensä antaa ja mahdollistaa näitten uudelleen valinnan.

Arvi Hinkka

Aika jännä tulkinta. Mitenköhän tuosta lakipykälästä voi päätyä siihen johtopäätökseen että eduskunnalla olisi jotain harkintavaltaa tässä asiassa.

Ei nimittäin ole. Eduskunta ei voi käsitellä asiaa jos tuomio on sakkoja.

En ole kyllä alunperinkään ollut äänestämässä Hakkaraista eduskuntaan, jos Ruohoakaan, tai ketään muutakaan.

Irja Röntynen

Muistaakseni Hakkarainen käänsi naisen päätä sivulle ja yritti siitä suudella.
Nainenhan istui tuolilla juomassa kahvia. Siitä asennosta lienee aika vaikea suudella. Kun päätä vääntää voimakkaasti miehen voimilla, voi tulla vakava niskan murtumavamma! Eiköhän tuo voi myös aiheuttaa loppuiän halvauksen huonoimmassa tapauksessa! Meneekö miehille perille?