Lauantai 25.5.2019

Eduskunnassa taas uusi sote-vuoto: ”Käsittämätöntä”

Luotu: 
18.6.2018 14:50
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Hallituksen on määrä kertoa sote-vastineestaan tänään, mutta vastine piti julkistaa vasta tiistaina.
|

Helsingin Sanomat kertoo saaneensa haltuunsa hallituksen perustuslakivaliokunnan lausuntoon antaman sote-vastineen. Hallituksen on määrä kertoa vastineestaan maanantaina iltapäivällä, mutta dokumentin julkistaminen on valiokunnan käsissä.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Kristiina Salonen (sd.) kertoo sosiaalisessa mediassa, että valiokunta päätti maanantaina julkistaa hallituksen vastineen vasta tiistaina. Samaan aikaan se oli kuitenkin jo vuotanut medialle.

– Tänään ei oppositio saanut eduskunnan sote-valiokunnan kautta julkiseksi ministeriön vastinetta Pev:n lausuntoon, vaan äänestyksen jälkeen se päätettiin julkistaa vasta huomenna. No, se tulikin julkiseksi jo ennen kokouksen loppua @hsfi kautta. Käsittämätöntä! Salonen kirjoittaa Twitterissä.

LUE LISÄÄ: Hallitus vahvisti sote-muutokset: Valinnanvapaus siirtyy vuoteen 2022 – Notifikaatiota ei tehdä

HS:n mukaan hallitus esittää valinnanvapausmalliin siirtymisen lykkäämistä vuodella eli vuoteen 2022. Maakuntien tiukkaa menokehystä, jonka perustuslaillisuus on kyseenaalaistettu, ei korotettaisi ainakaan vielä, mutta rahoituksen kriteerejä löysennetään, HS kertoo.

Myös Yle on saanut ennalta tietoja vastineesta. Sekä Ylen että HS:n tietojen mukaan hallitus linjaa yhä, että niin sanottua EU-notifikaatiota ei tehdä.

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä valtiovarainministeriö toimittivat vastineen eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle maanantaina. Sen ja perustuslakivaliokunnan lausunnon pohjalta sote-valiokunnan olisi tarkoitus tehdä hallituksen esitykseen tarvittavat muutokset.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kasvio

Hallitus menetteli alun perin typerästi yrittäessään piilotella korjattua maakunta/sote-esitystään julkisuudelta. Sehän on valtioneuvoston vastine perustusvaliokunnan lausuntoon, joka on julkinen. Ja mitä järkeä on viivytellä esityksen julkistamista ja siitä käytävää keskustelua aikana, jolloin hallituksen tavoitteena on saada uudistus etenemään mahdollisimman nopeasti? Näin toimien hallitus ampuu kaksin käsin omaan jalkaansa.

Jouni Lehmusruusu

Minulle on käsittämätöntä että puhuttaessa verorahojen käytöstä ja yhteisistä asioista meidän valitsemamme edustajat katsovat oikeudekseen pimittää tietoja meiltä.

Perustuslakikin sanoo että viranomaisten kaikki paperit ovat julkisia.

Mitä siellä salataan?

Tapio Mäkeläinen

Kyllä on ihme kommentteja? Eli kaikki keskeneräinen valmistelu pitäisi olla levällään 24/7, niinkö. Kertokaa joku organisaatio joka tekee niin? Verotaja, poliisi, vankimielisairaala, Nokia.

Tässä sotessa varmaa kansan syvät rivit osaisivat panna pulkkaan tai neuvoa parinkymmenen tuhannen miljoonan kokonaisuuden yön yli? Terveysyritykset kiittää.
Vuoto on rikos.

Pohjois Savo

Koska nykytekniikka sen mahdollistaa, niin miksi se ei voisi olla reaaliajassa seurattavaa toimintaa? Annettaisiin lopuksi ihmisten muodostaa oma mielipide asiasta ja päätös kansanäänestyksen kautta. Suomeen pitäisi saada käyttöön suora demokratia ja kaikki isot, koko kansaa koskevat päätökset tehtäisiin sen kautta. Esim. kansalaisaloite sivuston yhteyteen voisi rakentaa äänestyspaikan, jossa samalla tunnistautumisella voisi käydä antamassa äänensä ratkaisua odottaviin ehdotuksiin.

Harri Tapani

Ihme kommentteja joo...Läpinäkyvyydestä, demokratiasta ja sen sellaisesta, ehkä heiman ohi asian, mutta vain hieman:

"Nykyajan 'demokratia', kaikki muutetaan käytännössä markkinoiksi ja demokratian ulottumattomiin liikesalaisuuksien taakse. Ihan perusasioita:

"demokratiasta ei kannata puhua samalla vuosikymmenellakään kuin nykyisestä kapitalismista. Yhteiskunnan läpinäkymättömyys ja liikesalaisuuksien ehdoton koskemattomuus ovat kapitalismin perustavanlaatuisia toimintaedellytyksiä. Yhteiskunnan läpinäkyvyys taas on demokratian ensimmäinen ehto."

https://www.uusisuomi.fi/raha/242493-valtion-viinat-viedaan-porssiin-kai...

Markkinatalous on/oli sitten eri juttu, siinä pidettiin kapitalismi kurissa demokratialla, se vain alkaa olemaan jo menneen maailman juttuja.