Lauantai 25.5.2019

Juha Sipilä: Tällaista siirtolaispolitiikkaa Suomi ajaa Eurooppaan

Luotu: 
18.6.2018 15:42
  • Kuva: Presidentin kanslia / Flickr
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä presidentti Sauli Niinistön järjestämissä Kultaranta-keskusteluissa maanantaina.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kävi Kultarannan keskusteluissa läpi Suomen tavoitteita Euroopan siirtolais- ja pakolaispolitiikassa. Sipilän mukaan Suomi pyrkisi kääntämään painopistettä turvapaikanhausta kiintiöpakolaisjärjestelmään. Tähän tarvitaan rajat ylittävän kansanvaelluksen rajoittamista, pääministeri linjasi.

Maahanmuuttopolitiikka ja turvapaikanhakijoiden vastaanotto repivät Euroopan unionin maita erilleen, mikä nousi useaan otteeseen esille Kultarannan keskustelussa unionin ongelmista. Muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Pertti Salolainen nosti yleisökysymyksessään esiin ”pakolaisongelman”. Hänen mukaansa ratkaisematon pakolaiskysymys on EU:n ristiriidoista suurimpia ja se on synnyttänyt myös unionin sisäiset äärioikeistolaiset liikkeet.

– Tämä on aivan keskeinen kysymys. Jos ei sitä pystytä ratkaisemaan, niin nämä ongelmat jatkuvat EU:n sisäisinä, Salolainen sanoi.

Hän kysyi panelisteilta, miten nämä ratkaisisivat pakolais- ja turvapaikkapolitiikan ongelmat. Pääministeri Sipilä naureskeli, pitääkö hänen löytää ratkaisu pakolaiskysymykseen minuutissa. Hän kertoi, minkälaista linjaa Suomi ajaa Euroopalle.

– Ensinnäkin meidän pitää auttaa ihmisiä lähempänä ongelma-alueita, lisätä rahoitusta juurisyiden hoitamiseen. Sitten kun kriisi on päällä, lähemmäksi kriisialueita täytyy perustaa kunnollisia leirejä, joissa on paremmat olosuhteet, Sipilä kertoi.

Hänen mukaansa pakolaisia tulisi pyrkiä ”pääsääntöisesti ottamaan kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta suoraan, ilman että on sellaista kansainvaellusta kuin vuonna 2015 oli”.

– Se edellyttää sitä, että meillä on ulkorajavalvonta kunnossa, on tehokkaat palautukset ja Schengen- ja Dublin-asetukset toimivat. Eli estetään tällainen maasta toiseen tapahtuva vaellus, Sipilä sanoi turvapaikanhakijoista.

Jos johonkin maahan tästä huolimatta tulee äkillinen suuri hakijavirta niin että ”kantokyky ylittyy”, täytyy EU:lla olla järjestelmä, jolla vastuuta jaetaan, Sipilä jatkoi.

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen sanoi olevansa samoilla linjoilla Sipilän kanssa. Hän huomautti, että komissio on esittänyt seuraavaan EU:n budjettiin 35 miljardin euron määrärahaa maahanmuuttokysymyksen ratkaisuun, rajavalvonnan tehostamiseen ja uuden eurooppalaisen maahanmuuttolinjan luomiseen.

– Se on noin kolme kertaa enemmän kuin aiemmin, hän tarkensi panostuksen mittakaavaa.

Katainen huomautti keskustelussa, että tilanteen muuttaminen ei ole yksioikoinen tehtävä. Esimerkiksi kehityspolitiikan onnistuminen ei välttämättä tarkoittaisi tulijavirtojen pienentymistä vaan päinvastoin, vaikka pakolaisuus vähentyisikin.

– Mitä vauraammaksi Afrikka tulee, sitä vähemmän tulee pakolaisuutta, mutta sitä enemmän tulee muuta muuttoa, Katainen havainnollisti.

Sekä Katainen että Sipilä pitivät EU:n ja Euroopan suurimpana uhkana yhteisen arvopohjan murentumista. Tällä tarkoitettiin etenkin Unkarin kovia linjauksia maahanmuuttopolitiikassa.

 Katainen kuitenkin toppuutteli puhetta EU:n suurista ongelmista.

– Venäjä on ainoa [valtio] lähialueella, jossa ei näytä olevan mitään ongelmia. Samoin Kiina on sellainen. Kaikissa demokratioissa on ongelmia, Katainen sanoi.

Keskustelu löytyy Yle Areenasta.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Keto

EU tule lisäämään pakolaisten käsittelyyn 35 miljardia eli kolminkertaistaa sen.

Nyt onkin mielenkiintoista mikä tulee rahoituksessa olemaan Suomen osuus?

Tässä tulemmekin siihen ,asia on EU:n tasolla aivan ratkaisematon. Ainoa millä voidaan ostaa mielenrauha on raha jonka varjolla voidaan sosiaaliset ongelmat haudata.

Vesa Invenius

Hienoa, että viimeinkin on tajuttu, että turvapaikanhakijoiden itsenäinen tulo eu alueelle täytyy estää. Taakanjako puheet voisi jo lopettaa, koska se ei tule koskaan toteutumaan eikä siinä ole mitää järkeäkään. Kiintiöpakolaisjärjestelmä on ok, kunhan se on kunkin maan itsenäisesti päätettävissä. Ei sillä tosin ole vaikutusta elintasosiirtolaisuuteen, mutta on tärkeää Sipilöiden hyveliputukseen ja se sallittakoon.

Risto Nikander

Kun Suomi otti vastaan pakolaisia Jordania leireiltä, niin sinne lähetettiin valtuuskuntia katsomaan kaikista kurjimmissa oloissa olevia, monisairaita ja invalideja. Eli kaikista kalleimpia veronmaksajien elatettaviksi ja hoidettaviksi. Enemmän kuin loton jättipotti heille. Ja tosi törkeä ja moraaliton temppu niille sadoille, jopa tuhansille, joita olisi voinut auttaa halvemmissa maissa kun otetaan huomioon todelliset kokonsiskustannukset Suomen veronmaksajille.

Jonny Wadd

Eikö Sipilä osaa ynnälaskua mitä tämä maksaa suomen veronmaksajille. Suurin osa suomalaisista ei halua elättää täysin vieraasta kulttuurista tunkeutuvia ihmisiä, jotka kansoittavat sairaanhoidon ja etuilevat kaikissa sosiaalipalveluissa. Mukaan tulee rikokset, raiskaukset ym.mitä tämä porukka tilastollisestikin tehtailee paljon. Rajat kiinni.

Marita Suo

Olisiko syytä palauttaa jo Suomessa olevat kielteisen turvapaikan saaneet kotimatkalleen, ennenkuin uusia otetaan?Ei tähän tupaan veronmaksajien rahoilla enää mahdu.
Ruotsilla on palautussoppari Irakin kanssa, mutta sekin tökkii, kun eivät saa palautettua. Turhaa niitä sopimuksia on väsätä, kun ne eivät toimi. Selkeä systeemi, rajoille vartijat!

Timo Hietanen

Juha Sipilän hallituksen ministeri Jari Lindströn kertoi eilen ( 19.6. ) Ylen A-Studiossa,
että turvapaikanhakijoiden kotouttaminen ei ole onnistunut, yllätys yllätys ei edes
Suomessakaan ! Miksi haalia lisää sellaista porukkaa tänne edes kiintiöpakolaisina,
jotka todellisuudessa ovat aivan samaa porukkaa kuin kumiveneillä laittomasti EU:n
alueelle rantautuneet ? Imaamien "pyhäkoulujen" kasvateista vain pieni osa ns.
kotoutuu tai haluaa ylipäänsä hyväksyä eurooppalaiset arvomme, joita nämä Sipilät,
Merkelit ja Macronit toistavat papukaijamaisesti. Miksi jotkut Euroopan ulkopuoliset
maat haluaisivat pitkällä tähtäimellä pyörittää vuodesta toiseen jättimäisiä siirtolais-
keskuksia omalla maaperällään ? EU:n veronmaksajien kukkaroihin tunkeutumalla ?

Jouni Suninen

Hyvä että puhutaan jo rehellisesti siirtolaisista, eikä enää "pakolaisista". Pakolaisten auttamiseen on tietty moraalinen velvoite, mutta siinäkin on jo tullut raja vastaan. Apu pitää suunnata paikan päälle, sinne missä eurolla on 10 kertaa enemmän ostovoimaa kuin täällä.

Hädin tuskin lukutaitoisia siirtolaisia Afrikasta ja Lähi-idästä emme Eurooppaan ja Suomeen tarvitse ylipäätään lainkaan.