Lauantai 25.5.2019

Valtio jyrähtää: 20 Kittilän luottamushenkilöä pidätetään viralta – ”Päätös pannaan täytäntöön välittömästi”

Luotu: 
19.6.2018 09:31
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    Arkistokuva ei liity Kittilän kunnanvaltuustoon.

Kittilän kuntapolitiikan kriisi tuli tiistaina eräänlaiseen käännekohtaan, kun valtiovarainministeriö päätti kunnan luottamushenkilöiden eli kunnanvaltuutettujen pidättämisestä luottamustoimistaan.

Ministeriö päätti pidättää 20 syytteessä olevaa Kittilän kunnan luottamushenkilöä luottamustoimista siihen saakka, kunnes luottamushenkilöitä vastaan nostetut syytteet on käsitelty tuomioistuimessa.

– Valtiovarainministeriö katsoi päätöksessään, että syytteessä olevien henkilöiden jatkaminen luottamustoimen hoitamisessa oikeudenkäynnin aikana vaarantaa kunnan päätöksenteon uskottavuuden ja luotettavuuden ja tämän vuoksi luottamustoimesta pidättäminen on välttämätöntä. Päätös pannaan täytäntöön välittömästi, valtiovarainministeriö tiedottaa.

Valtiovarainministeriö perusteli päätöstään sillä, että luottamushenkilöille luetut syytteet ovat kuntakentällä poikkeuksellisia ja koskevat vakavia väärinkäytösepäilyjä. Luottamushenkilöt ovat syytteessä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä sekä osa vielä virka-aseman väärinkäyttämisestä, työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä. Syytteiden teonkuvauksen mukaan teot olisivat tahallisia ja osittain täyttäisivät myös törkeän rikoksen teonkuvauksen.

– Ministeriö katsoi, että henkilöiden luottamustoimesta pidättämisen välttämättömyyttä tukee selvitysryhmän selvitys. Selvityksen mukaan kunnan päätöksenteko on poikkeuksellisessa hallinnollisessa kriisissä ja kunnan tilanne on vakava. Taustalla on rikosprosessin myötä syntynyt epäluottamus ja sitä seurannut luottamushenkilöiden jakautuminen kahteen leiriin, ministeriö jatkaa.

Ministeriön mukaan luottamustoimesta pidättämisessä on kyse hallinnollisesta turvaamistoimenpiteestä. Luottamustoimesta pidättämisessä ei oteta kantaa syyllisyyteen eikä kyse ole rikosoikeudellisesta tulkinnasta tai toimenpiteestä.

Kittilän kunnanvaltuusto päätti aiemmin, 26. maaliskuuta, ettei se pidätä syytteessä olevia luottamushenkilöitä luottamustoimestaan oikeudenkäynnin ajaksi vaan syytetyt saavat jatkaa normaalien jääviyssääntöjen mukaisesti. Valtiovarainministeriön mukaan tämä ei kyseisessä tilanteessa riitä eikä päätös turvaa kunnan päätöksenteon uskottavuutta ”ottaen huomioon epäillyn rikoksen vakavuus, mahdollinen toistuvuus ja muut seikat”.

Valtiovarainministeriön päätöksestä kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Oulun syyttäjänvirasto on nostanut syytteet 27 kittiläläistä kuntapäättäjää vastaan. Syytteissä on kyse muun muassa työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja virka-aseman väärinkäyttämisestä sekä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Syytteet liittyvät kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen ja epäasialliseen kohteluun sekä Oy Levi Ski Resort Ltd:n toimitusjohtajaa koskevan tutkintapyynnön perumiseen. Kaikki vastaajat ovat kiistäneet syytteet. Syyteharkinnassa on vielä muitakin epäilyjä.

Valtiovarainministeriö katsoi jo aiemmin, että rikosnimikkeiden vakavuuden ja syytettyjen henkilöpiirin laajuuden vuoksi asiaan on suhtauduttava vakavasti ja sen suhteen on toimittava nopeasti. Lue lisää: ”Huolestuttavaa, poikkeuksellista ja äärimmäisen vakavaa” – 27 kuntapäättäjälle rikossyyte, ministeriö vaatii välittömiä toimia

Jaa artikkeli:

Kommentit

Arvi Hinkka

Joku ei nyt täsmää. Kuntapäättäjät ovat syytteessä koska suorittivat kunnallishallinnollisia toimenpiteitä peruakseen toimitusjohtajaa kohtaan nostetun tutkintapyynnön.

Nyt kun tutkintapyyntö on käsitelty ja toimitusjohtaja todettu syyttömäksi, voidaan todeta että kuntapäättäjät olivat oikealla asialla, ja kunnanjohtajan tutkintapyynnön johdosta saamat potkut täysin aiheellisia.

Eli valtio käy täyttä sotaa kahtakymmentä kuntapäättäjää vastaan, vaikka kyseiset kuntapäättäjät ovat - mahdollisesti muotovirheiden kera - toimineet juuri niinkuin kuntapäättäjien kuuluukin.

Pitäiskö jonkun ottaa järki käteen ? Tällanen savotta sen takia että yksi kunnanjohtaja hölmöili ja sai potkut.

No, onneksi meillä on tämä ay-liike joka huolehtii siitä että kilpailu liike-elämässä tehdään moraalisesti korkealuokkaisin menetelmin. Toivotaan että Pro avaa omat tarjouskilpailumenetelmänsä yleiseen tietoisuuteen. Ihan oppimismielessä olisi hyvä nähdä mitkä seikat ovat olleet ratkaisemassa esim. ay-liikkeen valtioavusteisten IT-järjestelmien hankintaa. Kyllä luotetaan että ay-liike huolehtii veronmaksajien rahoista niinkuin omistaan. Hups.

Ai niin, ay-liikettähän ei voi Suomessa tutkia eikä hutkia. Piilossa on, ja piilossa pysyy.

Mikko Räsänen

Media mielellään ottaa kantaa ja sen tulee ottaakin kantaa ja tuoda erilaisia näkökulmia. Suomalainen media on valitettavasti kovin homogeeninen. Olisi hyvä tietää mikä tekijä johtaa siihen, että suomalaisissa tiedotusvälineissä on olemassa vain yksi totuus eri asioihin. Usein vielä niin, että tuo lehdistön mielipide on kovin erilainen pertti peruskansalaisen mielipiteen kanssa, mutta myötäilee vahvasti vihervasemmiston näkemyksiä.