Torstai 21.2.2019

Ay-pomolta täyslaidallinen hallitukselle: ”Aktiivimalli 2 kohtelee ihmisiä pöyristyttävän eriarvoisesti”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.6.2018 18:41
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas haukkuu niin sanotun aktiivimalli kakkosen. Arkistokuva.
|

Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas ottaa blogissaan voimakkaasti kantaa hallituksen suunnittelemaan aktiivimalli kakkoseksi nimettyyn esitykseen. Esityksessä työttömän työnhakijan pitäisi karenssin uhalla hakea vähintään neljää työpaikkaa kuukaudessa.

Suokkaan mukaan Juha Sipilän (kesk.) hallituksen työvoimapolitiikka on suora kopio Englannin edesmenneeltä pääministeriltä Margaret Thatcherilta.

–Syyllistetään työpaikkansa menettäneet ihmiset ja sävelletään lainsäädäntö, jolla yhä suurempi joukko työttömiä väistämättä putoaa työttömyysturvalta taloudelliseen ahdinkoon, Suokas kirjoittaa blogissaan Rakennusliiton verkkosivuilla.

Iso-Britannian entinen pääministeri Margaret Thatcher otti usein yhteen ammattiliittojen kanssa. Tunnetuin kamppailu käytiin vuosina 1984-85 lakkoilevien kaivostyöläisten kanssa.

Suokkaan mielestä hallituksen esityksen vaatimukset työttömille työnhakijoille ovat kohtuuttomia.

–Aktiivimalli kakkonen kohtelee ihmisiä pöyristyttävän eriarvoisesti. Pakolliset työhakemukset ja raportoinnit eivät ole mikään ongelma sellaisille, joilla on riittävä koulutus ja kokemus paperien pyörittämisestä. Itse pystyisin tekemään sata pellehakemusta päivässä ja laatimaan niistä raportin. Siihen koulii neljä vuosikymmentä juristin hommia, Suokas lataa.

Suokkaan mukaan Rakennusliitto aikoo myös auttaa jäseniään aktiivimalli kakkosen ehtojen täyttämiseksi vaadittavien työhakemusten täyttämisessä.

– Kymmenet tuhannet ihmiset ovat kirjallisen byrokratian kanssa vaikeuksissa tai eivät siitä mitenkään selviä. Mikäli tämä järjettömyys tulee todella Suomen lainsäädännöksi, Rakennusliitto auttaa jäseniään hakemusten teossa. Tavoite on, että yksikään liiton jäsen ei saa turhaa karenssia työntekijöille vihamielisen aktiivimalli kakkosen takia, hän lataa.

Hallituksen esitys aktiivimalli kakkosesta on parhaillaan työmarkkinajärjestöjen arvioitavana. Työntekijäjärjestöistä SAK ja STTK ovat jo ehtineet tuomita esityksen muun muassa liiasta keskittymisestä sanktiointiin. Korkeakoulutettujen Akava suhtautuu esitykseen myötämielisemmin. Esityksen on tarkoitus lähteä lausuntokierrokselle juhannuksen jälkeen.

Lähde pääosin: Talouselämä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomas Sikander

Aktiivimalli ja koko sen rankaisemiseen perustuva ajatusmaailma on kotoisin ihmisiltä joiden pohjanmaalaiset esi-isät teloittivat työläisiä pelkästä ammattiliittoon kuulumisesta.
Kannattaa myös muistaa että perinteinen pohjanmaalainen psykopatia aloitti aikoinaan myös Isonvihan.
._.

Raimo Laine

Vaikka tekisi tuhat hakemusta, ei se lisää työpaikkoja ja jos joku sattuu töitä joskus saamaan se on muilta pois. Myös eri alueet ovat eri asemissa.
Tasa-arvon suhteen tämä vaikuttaa perutuslain loukkaamiselta

Jan Stenvall

Työttömyyttä ratkaistaan täysin väärästä. Pitäisi tehdä niinkuin Jenkeissä tehdään. Luodaan olosuthteet työpaikkojen synnylle ja annetaan nämä työpaikat maan omille kansalaisille.
Täällä rangaistaan työttömiä siitä että elinkeinopolitiikka on epäonnistunut ja työt teetetään halpatyövoimalla.

Veijo Paasonen

Ei tietenkään pysty olemaan töissä, kun ei ole niitä oikeita töitäkään, joihin voisi hakea ja vieläpä päästä.

Ongelma on siinä että osaava pystyy hakemaan 200 työpaikkaa klikkaamalla ja saa siitä raportinkin. Kaikki tämä automaattisesti.v Eikä tämä auta työntekijää tai työnantajaa.

Hannu Rautomäki

Koko aktiivimalli on sangen kieroutunut.
Mitä järkeä on kurittaa ja juoksuttaa 350 000 työtöntä, vaikka pääongelma maassa on avoimien työpaikkojen täysi riittämättömyys?
Mitä on tehty uusien työpaikkojen luomiseksi, jotta olisi mitä hakea?

Antti Hiltunen

Kyllä leikki pakolaiset on kalliiksi tulleet, enää ei rahaa muualta tunnu löytyvän kuin niillä jotka muutenkin vähiten saa, tässä se pohjimmainen syy on, vituttaa se kun suomi sai taas tuomion eu: lta siitä ettei perusturvalla voi tulla toimeen tässä maassa. Ay johtajat pitäisi olla samalla palkalla kuin on ajamansa liiton jäsenien keskipalkka, älytöntä kun AY- johtajat tienaat yli 100 000€/ vuosi ja palkankorotukset moninkertaisesti jäseniinsä nähden, siinä syy miksi palkkamaltti ollut 30 vuotta ja aina mukamas työmies tienaa liikaa, joku ei oikein täsmää.

Kaarina Leinonen

Akavan pitkään työssäolleilta hyväpalkkaisilta jäseniltä taitaa puuttua solidaarisuutta nuorempia opettajakoulutuksen saaneita työtä hakevia nuoria kohtaan. Ei haluta heitä jakamaan "kakkua" , ajattelevat kai heille jäävän enemmän sitä hunajaa. Ahneus voittaa kaiken. Tiedän koska olen aikoinani laskenut mm. opettajien palkkoja. Nykyisen hallituksen ja erityisesti elinkeinoelämän tavoitteena kun näyttää olevan ihmiselämän kurjistaminen. Eikös ne sodatkin syty juuri tällaisesta toiminnasta? Tämänpäivän poliitikot näyttävät luottavan digitalisaatioon, miten sitten kun "digi" riistäytyy ihmisen hallinnasta ja rupeaa "isännäksi"? Taitaa olla myöhäistä.

Markku Koivisto

Ei pelkästään Akava vaan ammattiliitot läpeensä, ne huolehtivat yksinomaan työssä jo olevien eduista suomatta ajatustakaan sille, että tuo edunvalvonta kaikkinaisine vaateineen on ajanut aika joukon ihmisiä työttömyyteen.
Työntekijän palkkaamisen on oltava työnantajalle kannattavaa, tuotannon ja palveluiden ulkomaihin nähden kilpailukykyistä. Jos solidaarisuudesta puhutaan, sitä saisivat osoittaa ammattijärjestöjen jäsenet keskenään. Työnantajat ovat nyt melko lailla AY-väen vankeja näiden voiman edessä. Työvoimakustannusten kasvu tulee kompensoiduksi työvoimaa vähentämällä tuotettavan myytävän määrän vähenemättä kun muutakaan ei tehtävissä ole ja jokin toiminnan kannattavuus on turvattava. Nyt uusia työpaikkoja syntyisi, mutta onkin törmätty työntekijöiden puutteeseen -ihmisten joiden työpanoksesta kannattaa maksaa työn vaatimusten mukainen hinta. Vähempi taito ja kyky -vähempi palkka ajattelu on palkansaajapuolella tuomittu riistämiseksi. Siispä vaikea tai jopa mahdoton työllistyminen jatkukoon. Sen ymmärrän, ettei hakijan kyvyt ylittävien paikkojen hakeminen kenellekään työtä tuo. Ei myöskään kannattavuuden ylittävät palkkavaatimukset.