Lauantai 25.5.2019

Paavo Väyryseltä taas uusi ilmoitus: ”Jos kiista ei ratkea hallitukseni eduksi, joudun harkitsemaan vaihtoehtoja”

Luotu: 
20.6.2018 09:16
Päivitetty: 
20.6.2018 10:01
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Paavo Väyrynen palasi Brysselistä eduskuntaan viime viikolla.
|

Perustamansa kansalaispuolueen kanssa riitelevä Paavo Väyrynen sanoo, että kiista ratkeaa kesäkuun lopussa. Hän väläyttää blogissaan aikeitaan, jos häviää taistelun.

Kansalaispuolue jakautui keväällä kahteen siipeen, josta toista johtaa Sami Kilpeläinen ja toista Väyrynen. Puolueella on nyt kaksi kilpailevaa hallitusta.

Helsingin käräjäoikeus ilmoitti eilen tiistaina purkaneensa Kansalaispuolueen päätösten keskeytysmääräykset lukuun ottamatta Väyrysen erottamista Kansalaispuolueesta, sillä asian käsittely on kesken. Väyrynen kuitenkin ehti huomauttamaan, että hänen moitekanteitaan ei ole vielä käsitelty.

Väyrysen mukaan kiista puolueen puheenjohtajasta ratkeaa patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) käsittelyssä parin viikon sisällä, kun ”Kilpeläinen sai jatkoaikaa”. PRH ratkaisee, säilyykö Kilpeläinen rekisterissä puolueen puheenjohtajana ja nimenkirjoittajana vai vaihtuuko tilalle Väyrynen. Hän täsmentää lähettämässään jälkitiedotteessa, että jos PRH ei saa 29.6. mennessä täytäntöönpanokieltoa Kilpeläiseltä, nimenkirjoittajan muutos yhdistysrekisteriin on määrä tehdä 2.7. 

Väyrysen mukaan Kilpeläinen yrittää hakea täytäntöönpanokieltoa Väyrysen siiven kokouksen päätöksille.

–Jos Kilpeläinen saa käräjäoikeudelta hakemansa täytäntöönpanokiellon ja hänen nimensä säilyy puolueen nimenkirjoittajana, voin Aluehallintovirastolta (AVI) saamani valtuutuksen nojalla järjestää yhdistyksen ylimääräisen kokouksen, jossa hallitus vaihdetaan. Kilpeläistä tukee vain ani harva puolueen jäsen, Väyrynen selventää Puheenvuoron blogissaan.

Väyrysen moitekanteet puolestaan käsitellään elokuussa. Väyrynen on kannellut Kilpeläisen siiven kokouksista. Jos oikeus hylkää Väyrysen moitekanteet, eikä päätöksestä valitettaisi, Kilpeläisen siiven kokouspäätökset tulisivat lainvoimaisiksi.

–Tietysti valitettaisiin, Väyrynen toteaa.

Väyrysen mukaan on ilmeistä, että myös AVI:n päätöksestä valitetaan.

– Tämä viivästyttäisi pahasti valmistautumista eduskuntavaaleihin. Jos kiista ei ratkea minun johtamani hallituksen eduksi PRH:n antaman uuden aikataulun puitteissa tämän kuun lopussa, joudun harkitsemaan eri vaihtoehtoja sen turvaamiseksi, että voin johtaa kannattajani voitokkaaseen vaalitaisteluun ensi kevään eduskuntavaaleissa ja Euroopan parlamentin vaaleissa, Väyrynen ilmoittaa.

Väyrynen toteaa jälkitiedotteessaan, että hän ei aio täsmentää, mitä hän aikoo, jos häviää kiistan.

–Pidän todennäköisenä, että kiista ratkeaa johtamani hallituksen eduksi, Väyrynen sanoo tiedotteessaan.

Kansalaispuolueen Kilpeläisen siiven hallituksen jäsen Tuula Komsi purkaa niin ikään tuntojaan Puheenvuoron blogissaan. Hän painottaa, että Väyrysen ajama politiikka on ollut syy siihen, että hän ja moni muu lähti mukaan Kansalaispuolueeseen. Hänen mielestään puolue syntyi vastustamaan Sipilän ja kokoomuksen, ”eurofederalistien ja natointoilijoiden politiikkaa”.

– Emme siis lähteneet mukaan ensisijaisesti henkilökulttiin, vaan poliittiseen liikkeeseen. Liittyessään moni myös joutui katkomaan aiemmat poliittiset siteensä, Komsi sanoo blogissaan.

Komsin mukaan kukaan Kansalaispuolueen johdossa ei ole halunnut missään vaiheessa kyseenalaistaa Väyrysen ajamaa politiikkaa. Hän arvostelee julkista keskustelua siitä, että siinä sekoitetaan politiikka ja henkilön luonne.

– Asiahan ei edennyt niin päin, että kansalaispuolueen johto "kaappasi vallan" ja antoi rukkaset Paavolle. Päinvastoin. Se oli Paavo, joka heti presidentinvaalien jälkeen antoi rukkaset kansalaispuolueelle lähtemällä mieluummin kosiskelemaan keskustaa, meidän kaikkien harmiksi ja pettymykseksi.

Myös Komsi toteaa, että oikeusprosessi on yhä kesken.

Lue myös:

Väyrysen tilanteesta päänvaivaa eduskunnassa: ”Emme voi tässä vaiheessa oikein evätäkään”

Paavo Väyrynen yhä kovana: ”Kanteita ei hylätty – Oikeuden päätöksestä virheellisiä tulkintoja”

Paavo Väyryselle tyrmäys oikeudesta – taistelu Kansalaispuolueesta jatkuu silti

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit