Perussuomalaiset ilmoitti keskiviikkona katkaisevansa suhteensa entiseen tukisäätiöönsä. Tukisäätiön asema muuttui erikoiseksi perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajotessa, sillä säätiö jäi Siniseen tulevaisuuteen loikanneiden puoluetoimijoiden haltuun.
– Perussuomalaiset katkaisee suhteensa Raimo Vistbackan johtamaan tukisäätiöön. Osapuolet allekirjoittivat tänään kokonaissopimuksen, jonka seurauksena puolueen ja tukisäätiön välinen suhde purkautuu, perussuomalaiset tiedottaa.
Yrjönkadulla sijaitsevan puoluetoimiston omistus siirtyy puolueelle. Aiemmin puolue oli tiloissa vuokralla, mutta nyt vuoteen 2022 voimassa ollut toimistoa koskeva määräaikainen vuokrasopimus purkautuu. Ylen mukaan perussuomalaiset oli vuonna 2011 lainannut säätiölle 1,7 miljoonaa euroa puoluetoimiston ostamiseksi. Säätiö on maksanut tätä lainaa takaisin, ja puolue taas on maksanut säätiölle vuokraa tilojen käytöstä.
– Puolueen ja säätiön välinen velkasuhde päättyy, perussuomalaiset toteaa.
Säätiön puheenjohtaja, Sinisten ulkoministerin Timo Soinin läheinen mies Raimo Vistbacka on aiemmin kertonut, että säätiö voisi tukea Sinisiä. Tukea ei kuitenkaan ole tulossa ainakaan muutamaan vuoteen, siitä pitää huolen sopimukseen kirjattu pykälä.
– Kokonaissopimuksessa on sovittu myös siitä, ettei säätiö voi antaa neljän seuraavan vuoden aikana tukea millekään rekisteröidylle puolueelle, perussuomalaiset kertoo.
Lue lisää: Jussi Halla-aho: Vistbackalle tulee lähtö – Perussuomalaisten tukisäätiö nyt ”loikkareilla”
Lue arkistojuttu: ”Kuka maksoi perussuomalaisten 1 000 000 €:n remontin?” – Harvinainen kirje leviää verkossa
Kommentit
Mikä ikävä takaisku?
Sinisethän ovat aina kovasti mainostaneet aloittaneensa pelkkänä eduskuntaryhmänä ns. "tyhjästä". Muiden puolueidenko tukisäätiöiltä olisi rahaa pitänyt saada?
Jotenkin siniset unohtavat saavansa 100 000 €/kk eduskuntaryhmän kansliatukea sanoessaan "tyhjästä". https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/227471-uusi-vaihtoehto-kuittaakin-lahes...
"– Kokonaissopimuksessa on sovittu myös siitä, ettei säätiö voi antaa neljän seuraavan vuoden aikana tukea millekään rekisteröidylle puolueelle, perussuomalaiset kertoo."
Onpas tuo veikeä sopimuskohta. Vuonna 2022 äänestäjien valtaosa ei edes muista Sininen tulevaisuus -nimistä rekisteröityä puoluetta...
Mononen harrastaa halla-aholaista optimismia.
Totuushan on kuitenkin, että nuo säätiön miljoonat pitävät huolen siitä, että Sinisen tulevaisuuden eduskuntaryhmä jatkaa vähintään neljä vuotta tai siihen saakka, kun Halla-aho väistyy puheenjohtajan paikalta.
Koetan vain soveltaa aivan arkirealismia.
Suomen 38. eduskuntavaalit järjestetään viimeistään sunnuntaina 14. huhtikuuta 2019, eivätkä siinä äänestä mitkään säätiön miljoonat vaan äänioikeusrekisteriin merkityt äänestäjät.
Vaalien tuloslaskennan jälkeen Sinisen tulevaisuuden eduskuntaryhmä vastaa kooltaan enintään mielipidetiedusteluiden osoittamaa viimeaikaista kannatusta 1,3 prosenttia, eli tuo ryhmä mahtuu mainiosti pienimpäänkin perheautoon ellei sitten mopoautoon. Sillä poliittisella voimalla ei ole enää asiaa ministeri-Audin takapenkille ja kaikenlaiset hillotolpat ovat yleisestikin varsin laimeita ja hillo homeessa.
Vuoteen 2022 mennessä tuon pudokasryhmän äännähtelyt istuntosalissa ovat jääneet useimmille äänestäjille varsin yhdentekeviksi. Sen sijaan Halla-ahon johtamat perussuomalaiset voivat hyvinkin saada jytkyn vajaan vuoden päästä ja eduskuntaryhmä on olennaisesti suurempi kuin Sinisten, sillä maahanmuutto vaaliteemana ei menetä vähääkään merkitystään EU:ssa eikä Suomessa seuraaviin eduskuntavaaleihin mennessä – päinvastoin. Hallitukseen ei sen enempää heillekään tule asiaa, kas kun ne "yleiset syyt" estävät maan tavan mukaan.
Ei Halla-ahon perussuomalaiset mitään jytkyä saa 2022 eikä myöhemminkään. Jussi ei ole tarpeeksi karismaattinen.
Noin 1,5 % kannatuksella siniset eivät saa yhtään kansanedustajaa, jos äänet jakautuvat koko maan alueelle. Soinin on turha uhota lähtevänsä ehdolle. Maisterijätkä on maineensa pilannut ja uransa opettanut.