Perjantai 22.2.2019

Menoliikenne nyt vilkkaimmillaan – perinteinen sumppu ruuhkautuu tavallista pahemmin: Juhannuksen säässä valoakin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.6.2018 08:23
Päivitetty: 
21.6.2018 11:05
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
    Ympäri Suomea on tietöitä, jotka voivat hidastaa liikennettä, vaikka työt keskeytetään juhannukseksi. Kuvituskuva.
|

Juhannuksen menoliikenne on vilkkaimmillaan tänään torstaina kello 11–20 välillä. Juhannuksen paluuliikenne taas on vilkkaimmillaan sunnuntaina kello 10–22.

Liikennevirasto muistuttaa verkkosivullaan, että matka sujuu leppoisammin, kun kuski on kunnossa ja ajoreitti tarkkaan harkittu.

Monet valtaväylät voivat ruuhkautua menoliikenteen huipputunteina. Kun liikenne on vilkkaimmillaan, ajonopeudet saattavat laskea paikoitellen 20–40 kilometriä tunnissa normaalia alemmiksi.

–Tyypillisesti liikenne jonoutuu etenkin pääkaupunkiseudun ulosmenoteillä. Esimerkiksi valtatiellä 4 liikennettä on nyt torstaina noin 50 prosenttia enemmän kuin normaalina kesäperjantaina, sanoo liikennekeskuspäällikkö Juha Alikoivisto.

Ruuhkia voi syntyä myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Yksi perinteinen ruuhkapaikka on valtatie 9 Alajärven kohdalla. Tänä vuonna kyseinen kohta on luultavasti normaaliakin ruuhkaisempi, sillä tien vaihtoehtoisena reittinä käytetyllä kantatiellä 58 on tietyö.

Aikaisempien vuosien tapaan myös valtatie 4 Jyväskylästä pohjoiseen ja valtatie 5 Mikkelistä pohjoiseen voivat ruuhkautua.

Joillakin alueilla liikenne saattaa sujua edellisiä juhannuksia sujuvammin. Tästä yksi esimerkki on Turun saariston lauttaliikenne. Tänä vuonna lauttojen jonotusaikojen ennustetaan olevan tavallista lyhyemmät, sillä suosittu Parainen–Nauvo-väli tullaan liikennöimään kahdella suurella lautalla.

Liikennevirasto arvioi, että myös perjantaina juhannuksen menoliikenne on kohtalaisen vilkasta varsinkin kello 10 ja 13 välillä.

Paluuliikenne keskittyy sunnuntaille

Juhannuksen paluuliikenteessä ruuhkia voi esiintyä varsinkin valtateillä 4 ja 5 Helsinkiin päin ja valtatiellä 9 Jyväskylästä Tampereelle. Paluuliikenteessä ruuhkaisimmat tiet ovat siis pitkälti samat kuin menoliikenteessä, mutta suunta vain on eri. Liikennevirasto arvioi, että paluuliikenteessä ruuhkat ovat maltillisempia kuin menoliikenteessä.

–Meillä on omat ennustuksemme ruuhkista, mutta tilanteet voivat aina muuttua. Jos sää on hyvä ja onnettomuuksia ei satu, voi liikenne sujua selvästi ennakoitua paremmin. Tätä me tietenkin toivomme, toteaa liikennekeskuspäällikkö Alikoivisto.

Juhannusta juhlitaan epävakaisessa säässä

Juhannusviikonloppuna Suomi kuuluu laajaan matalapaineen alueeseen ja sää on epävakaista. Torstaina ajoittaisia sateita tulee osassa Lappia ja toisaalta etelään saapuu päivän kuluessa uusia sateita lounaasta. Sadealueiden välissä on enimmäkseen poutainen ja melko aurinkoinen vyöhyke.

Juhannusaattona matalapaine syvenee Suomen yllä ja sateita tulee ajoittain lähes koko maassa. Myös ukkosta ja puuskaista tuulta voi esiintyä. Matalapaineen sijaintiin ja voimakkuuteen liittyy edelleen runsaasti epävarmuutta.

Lauantaina ja sunnuntaina matalapaine jää todennäköisesti Suomen lähistölle heikkenemään, joten sadekuuroja voi edelleen esiintyä etenkin päivisin.

Lämpötilat ovat päivisin yleensä 15 ja 20 asteen välillä, tosin sateisilla alueilla ja pohjoisessa jäädään 10 ja 15 asteen välille. Öisin lämpötila käväisee monin paikoin 10 asteen alapuolella.

Reittivalinnalla on väliä

Pienellä etukäteissuunnittelulla voi hyvinkin välttää jumiutumisen autojonoihin.

–Etukäteen kannattaa tarkasta, onko aiotulla reitillä esimerkiksi tietöitä jotka hidastavat matkantekoa, sanoo Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

Tietöitä on tällä hetkellä käynnissä ympäri Suomen. Lähes kaikilla tietyömailla työskentely keskeytetään juhannuksen ajaksi. Tästä huolimatta tietyöt voivat hidastaa matkantekoa, sillä kaistat saattavat olla normaalia kapeampia tai kokonaan suljettuja. Monilla työmailla on myös alennetut nopeusrajoitukset. Reitin ja lähtöajan valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös ruuhkaennusteet.

–Ei välttämättä ole järkevää mennä sille samalle pääväylälle kuin kaikki muutkin. Etenkin jos rinnalla kulkee pienempi väylä vailla liikennettä, vinkkaa Pohjonen.

Jaa artikkeli: