Sunnuntai 16.12.2018

Zyskowicz sai yllättävät kehut – kokoomuslainen reagoi välittömästi: ”Ei Ben ole mikään johtava ajattelija!”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.6.2018 10:02
Päivitetty: 
21.6.2018 11:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Kokoomuksen konkariedustaja sai demarileiristä yllättävätkin kehut, kun kesken hallituksen lakiesityksen arvostelun häntä kutsuttiin kokoomuksen johtavaksi ajattelijaksi. Arkistokuva.
|

Sanailu eduskunnan täysistunnossa kirvoitti kansanedustajilta makeat naurut, kun salissa käsiteltiin varhaiskasvatuslakia. Oppositio kritisoi lakia kovin sanoin, kun kesken kaiken päädyttiin huvittavaan sananvaihtoon.

Demareiden mielestä subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus olisi pitänyt selkeästi poistaa laista ja pienentää ryhmäkokoja. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman antoi kesken kiihkeän debatin yllättävät kehut kokoomuskonkari Ben Zyskowiczille.

–Nyt kun kokoomuksen johtava ajattelija Ben Zyskowiczkin on tässä kääntänyt kantaansa, niin oletteko hänen kanssaan eri mieltä vai samaa mieltä, kannatatteko kokopäiväistä subjektiivista oikeutta? Lindtman sanoi keskiviikon täysistunnossa.

Tähän kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen puuttui välittömästi salista.

– Ei Ben ole mikään johtava ajattelija! hän huusi ja sai salin nauramaan.

Vasemmalta kuuluikin heti huvittunut tarkennus.

– Omassa sarjassaan!

Lue tarkemmin opposition antamasta kritiikistä: ”Tähän jäi megaluokan virhe” – Hallitus joutui löylytykseen varhaiskasvatuslaista

Lindtmanin viittaus liittyy samaan asiaan, jonka nosti esille myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. 

– Kyllä suurin pettymys tämän lain kohdalla on se, että hallitukselta ei löytynyt rohkeutta korjata niitä virheitä, mitä varhaiskasvatuksen osalta tehtiin kauden alussa, erityisesti ottaen huomioon, että rohkeutta myöntää näitä virheitä kyllä on löytynyt muun muassa kokoomuksen edustaja Ben Zyskowiczilta, joka on myöntänyt olleensa väärässä subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen suhteen, Andersson sanoi.

Oppositioedustajien viittaus liittyy huhtikuun täysistuntoon, jossa Zyskowicz asettui yllättäen tukemaan opposition kantaa. Tosin hän sanoi, että pää kääntyi kokoomuskollega, opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen ansiosta. Hän huomautti, että Grahn-Laasonen ei ollut tekemässä päätöstä subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden rajauksesta – kuten hän itse oli.

– Myönnän, että olen itse aikaisemmin ollut tämän rajauksen kannalla ja pitänyt luonnollisena, että jos vanhemmista toinen tai molemmat ovat kotona, niin silloin lapsella ei olisi oikeutta laajempaan, voisi sanoa täysipäiväiseen päivähoitoon, Zyskowicz sanoi 18. huhtikuuta täysistunnossa.

–Mutta muun muassa ministeri Grahn-Laasonen on saanut minut vakuuttuneeksi siitä, että usein varsinkin niissä perheissä, joissa esimerkiksi työttömyyden vuoksi ollaan kotona, tämä varhaiskasvatus on erittäin tärkeä mahdollisuuksien tasa-arvon vahvistaja, ja niinpä uskon, että tämä kysymys tulee arvioitavaksi viimeistään seuraavan hallituksen ohjelmaa neuvoteltaessa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Hämäläinen

Lasten varhaiskasvatus kuuluu kyllä vanhemmille. Jos lapsia hankkii pitää arvioida ensin, pystyykö myös heitä opettamaan ennen koulua riittävästi. Työttömillä olisi rutkasti aikaa hoitaa kasvattaminen ja perustietojen opetus, se ei vaadi monivuotista didaktiikan opiskelua.

Ymmärrän, että kaikki eivät edes tätä mieti lapsia hankkiessaan. Ehkä näiden lapsilla on oltava mahdollisuus saada varhaisiän opetusta muilta aikuisilta, jotka ottavat vanhempien vastuun hoitaakseen. Mutta lapsistaan piittaamattomat eivät ehkä edes vie lapsiaan tarhaan.