Maanantai 18.2.2019

Sinisten Elo haukkuu Krista Kiurun: ”Hävytön väite – puheenjohtaja ylitti toimivaltuutensa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.6.2018 15:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Eduskunnan sote-valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru saa taas syytöksiä hidastelusta. Arkistokuva.
|

Hallituspuolue Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo syyttää oppositiota harhaan johtavista väitteistä eduskunnassa ryöpsähtäneessä aikataulukiistassa.

Elon mukaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiurun (sd.) ja useiden muiden oppositioedustajien ”syyte eduskunnan työntekijöiden hyvinvoinnin vaarantamisesta on hävytön”. Hallituspuolueiden vaatimus valiokuntatyön jatkamisesta heinäkuun alussa ja elokuussa on haastava eduskunnan virkamiesten lomaoikeuden kannalta.

– Sote-valiokunnassa esitettiin, että selvitetään työntekijöiden esimiesten kanssa mahdollisuutta aloittaa valiokunnan työt uudestaan jo elokuussa syyskuun alun sijaa. Mitään päätöstä työskentelyaikataulusta elokuussa ei oltu lyömässä lukkoon, Elo sanoo tiedotteessa.

– Puheenjohtaja ylitti toimivaltuutensa päättämällä yhtäkkiä valiokunnan kokouksen vaikka tehtynä oli kannatettu esitys. Ymmärrän hyvin valiokunnan jäsenten tuohtumuksen.

Oppositiopuolueista puolestaan on kerrottu, että valiokunnan kokous päätettiin, koska keskusta ilmoitti yllättäen muutosvaatimuksia jo alustavasti sovittuun aikatauluesitykseen. Kiuru sanoo Demokraatti-lehden mukaan, että valiokunta ei ollut vielä lähelläkään sitä, että asiasta olisi voitu äänestää.

Simon Elon mukaan Kiuru vaarantaa toiminnallaan sote-valiokunnan toimintakyvyn, kuten keskustalainen varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen aiemmin syytti.

Lue lisää: ”Keskustan härski iltalypsy ajoi kokouksen umpikujaan” – Eduskunta ilmiriidassa Sipilän vaatimuksesta

Kiuru on toivonut, että eduskunnan puhemiesneuvosto ottaa kantaa sote-valiokunnalle esitettyyn aikatauluun. Elo sanoo, että ”perinteisesti puhemiesneuvosto katsoo, että on valiokunnan oma tehtävä päättää käsittelyaikataulustaan”. Elo väittää Kiurun paljastaneen toiminnallaan tahallisen viivyttelynsä.

– Kiuru yrittää vaatimuksellaan vain viivyttää aikataulusuunnitelman asianmukaista käsittelyä valiokunnassa, Elo katsoo.

– Uudistusta on valmisteltu yli kymmenen vuotta, kolmen hallituksen ja kaikkien eduskuntapuolueiden toimesta. On ihan mahdotonta, jos Suomen sosiaali- ja terveysjärjestelmää ei onnistuta uudistamaan poliittisen pelin takia. Lähes kaikki mahdolliset soten järjestämisen mallit on puitu läpi. Nyt vasta meillä on malli, joka on läpäisemässä hyvin todennäköisesti perustuslakivaliokunnan tiukan seulan. Uudistusta ei voi väittää kiireellä ja hutiloiden tehdyksi, Elo kommentoi.

Eduskunnan 1. varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) sanoo Helsingin Sanomille, että puhemiesneuvosto voi tarjota apuaan valiokunnalle, jos se itse sitä pyytää.

– Tähän asti valiokunnan puheenjohtaja on tosin katsonut, että aikataulusta päättäminen on valiokunnan oma asia, Pekkarinen toteaa lehdelle.

Pekkarinen myöntää HS:n haastattelussa, että sote-uudistuksen aikataulu- ja muut kiistat hakevat vertaistaan.

Ei tällaiseen tilttiin mikään asia ole aiemmin mennyt, Pekkarinen sanoo lähes 40 vuoden eduskuntakokemuksella.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kalevi Salonen

Elo esitti aivan tolkuttoman väitteen, että lähes kaikki mahdolliset soten järjestämisen mallit on puitu läpi. Hän ei näköjään ymmärrä, että hallituksen aikaisemmat esittämät versiot ovat olleet vain sille ainoita mahdollisia. Sen sijaan kaikki varteenotettavat muut mahdollisuudet on vaiettu kuoliaiksi, vaikka niistä ilmeisesti kaikki olisivat hallituksen mallia taloudellisempia. Kyse on äärimmillään jopa 10 mrd €/v erosta hallituksen mallin tappioksi.

Juha Salmi

Miksi unohdat viime hallitukset tekemät mallit? mitkä kaatuivat perustuslakiin.
Ilmeisesti noiden kaatuminen perustuslakiin halutaan vaieta kuoliaaksi syystä tai toisesta.

Parasta tässä on kuitenkin se että jos nykyinen hallitus ei vie sotea läpi se tullaan viemään lähes samalla mallilla läpi demarien toimesta. Toki nimi hieman vaihtuu mutta sisältö ei.

Seppo Simonen

Alkaa olla mielenkiintousta tämä Sosialidemokraattien toiminta siis Krista Kiuru toimii jonkin tason despoottina estäen soten valiokunta käsittelyn aikatauluttamista.

Tälle toiminnalle näyttää löytyvän epämääräistä ja kyseenalaista pään silitystä.
Ensi kevään eduskuntavaaleissa oletan kyllä kansan kuuntelevan herkällä korvalla kuka yrittää hoitaa Suomen kansalaisten etua ja joka on saanutkin menestyksekkäästi tulosta.

Punavihervasemmiston tehtävänä on löytää kaikki argumentit ja mahdolliset konstit jarruttaaksee hallituksen toimintaa kuten nytkin on nähtävissä.

Kaarlo Kunnari

Olet oikeassa punavihreät, joita sateenkaarieliitiksikin voisi kutsua haittavat tarkoituksenmukaisesti valtakunnan asioiden eidistymistä. Päämäärähän on saattaa maa sellaiseen kuntoon, ettei se elätä kuin 300000 ihmistä ja loput lähtevät tai ajetaan pois tai muilla keinoilla eliminoidaan häiritsemästä harmonista luontaistaloutta, joka sallii eläimien, kasviston ja kurkoosten (hyönteisten) hyvinvoinnin. Toivoisin näiden kertovat millä kriteereillä saa oikeuden asua Suomessa, kun he ovat vallassa?

Harri Tapani

Heh, tännehän ollan tuomassa väkeä ympäri maailmaa, ettei väki vähene vahingossakaan. Juuri se mainitsemasi porukka on sitä tänne kannattamassa mukaan lukien köytännössä kaikki eduskuntapuolueet joitain perussuomalaisia lukuunottamaatta. Siitä on kerrottu ihan uutisisakin ja jopa EU:ssa asiasta riidellään.

Marjatta Marttila

Uskomaton älämölö! Aikuiset ihmiset, ettekö osaa käyttäytyä! Poliittisella tasolla ei osata/haluta puhua/käsitellä meille suomalaisille tärkeistä asioista - nyt sote/maakunta. Hallitus vaikenee kuoliaaksi tai puhuu asian vierestä. Oppositio toimii kuin kyselyikäiset - syystäkin. Tanner tönäisee ja pölyä on korviin saakka, mutta mitään ei tapahdu. Hohhoijaa!