Keskiviikko 20.2.2019

Näkökulma: Suomi voisi ottaa tuhansia kiintiöpakolaisia – käsillä ”maahanmuuttopolitiikan kohtalon kesä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.6.2018 16:23
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä Eurooppa-neuvoston kokouksessa maaliskuussa 2018.
|

Eurooppa on ollut syksystä 2015 lähtien neuvoton suuren turvapaikanhakijamäärän kanssa. Yli miljoona hakijaa vuodessa ylitti maanosan kantokyvyn, sillä se kiihdytti eripuraa yksittäisten valtioiden sisällä ja Euroopan unionin jäsenmaiden välillä.

Kipuilu ei ole hellittänyt. Se on nyt siirtynyt Euroopan mahtimaan Saksan sisälle horjuttamaan liittokansleri Angela Merkelin asemaa, ja toinen suuri EU-valtio Italia on ajautunut poliittiseen kestokriisiin. Enää ei puhuta vain Unkarin ja Puolan kaltaisten sooloilijoiden eristettävissä olevasta ongelmasta.

Näissä tunnelmissa eurooppalaiset johtajat tapaavat ensi viikolla Eurooppa-neuvostossa eli huippukokouksessa, johon pääministeri Juha Sipilä (kesk.) lähtee ajamaan Suomen asiaa. Kokouksen esityslistalla on ensimmäisenä muuttoliike.

Pohjalla on komission esitys ja jonkinmoinen kompromissi, mutta asetelma ei näytä tyydyttävän Suomea tai ainakaan sisäministeri Kai Mykkästä (kok.), jonka uudenlaisia ajatuksia olemme saaneet lukea eilen Uuden Suomen Puheenvuorosta ja sen jälkeen tehdystä haastattelusta.

Ministeri Mykkänen viritteli kirjoituksessaan EU:n tasoista järjestelyä, joka pohjautuisi prosessin painopisteen siirtämiseen pakolaisleireille, turvapaikanhakijoiden käännyttämiseen rajalta ja pakolaiskiintiöiden voimakkaaseen nostamiseen. Pakolaiskiintiöiden osalta hän puhui kymmenkertaistamisesta nykyisestä 25 000:sta neljännesmiljoonaan.

Lopputulos voisi olla hädänalaisten oikeudenmukaisempi kohtelu, salakuljettajien bisneksen hyytyminen sekä hylkypäätöksen saaneiden hakijoiden palauttamisten jyrkkä väheneminen ja sitä kautta kustannussäästöt. Rahaa EU-mailta kuluisi toki leirien ylläpitoon Euroopan ulkopuolella.

Sisäministeri korostaa EU-yhteistyötä. Hänen mukaansa ”jäsenmaiden sooloratkaisut johtavat siihen, että ulkorajavaltiot ovat rajajärjestelyissään jatkuvasti naapureiden painostuksen ja kiskonnan kohteina: Kreikka Turkin, Italia Tunisian ja Libyan, Espanja Marokon, Suomi Venäjän, Puola Valko-Venäjän sekä Unkari Serbian ja Ukrainan”. 

Venäjän painostuksesta nähtiin merkkejä vuoden 2016 alussa, kun Suomen itäraja alkoi yllättäen vuotaa. EU-tasoisella ”Mykkäs-ratkaisulla” Suomen ei tarvitsi olla tästä huolissaan, vaan Venäjän viranomaisten rajallemme mahdollisesti auttamat suuretkin turvapaikanhakijaryhmät voisi käännyttää yhteiseen linjaan vedoten pakolaisleireille, joiden kautta he voisivat kyllä päästä unionin alueelle.

Mykkänen ei ole ensimmäinen suuren eduskuntapuolueen vaikuttaja, joka puhuu nyt ääneen turvapaikanhakijoiden rajalta käännyttämisestä ja Euroopan ulkopuolisten pakolaisleirien toteuttamisesta. Aiemman vastaavan mallin tarjosi jokunen kuukausi sitten SDP:n eduskuntaryhmän lakimies Valtteri Aaltonen.

”Suoraan Euroopassa turvapaikkaa hakevat siirrettäisiin (ehkä rajattuja poikkeuksia lukuun ottamatta) automaattisesti leireille odottamaan omaa vuoroaan”, Aaltonen kirjoitti täällä Puheenvuorossa. Hänen mukaansa Euroopan ulkopuolella sijaitsevista pakolaisleireistä pitäisi kehittää kaupunkeja, joiden rakentamiseen asukkaat osallistuisivat.

Demarien lakimies korostaa sitä, että rahoituksen pitäisi tulla EU:n yhteisten sopimusten kautta, millä ”torjuttaisiin se ilmeinen mahdollisuus, että jäsenmaat ryhtyisivät poliittisen tuulen käänteiden mukaan kansallisilla päätöksillä leikkaamaan rahoitusosuuttaan ja leirit jäisivät tyhjän päälle”.

Pian nähdään, miten ponnekkaasti keskustalainen pääministeri Sipilä ottaa huomioon kokoomuslaisen sisäministerin evästyksen, ja jos ottaa niin onnistuuko teesien ajamisessa ensi viikon kokouksessa Brysselissä. Muistissa on, että pääministerikin on hiljattain sanonut, että Suomi pyrkii kääntämään painopistettä turvapaikanhausta kiintiöpakolaisjärjestelmään.

Sisäministeri puhuu kohtalon kesästä Euroopan unionissa:

”Taitaa olla käsillä EU:n yhteisen maahanmuuttopolitiikan kohtalon kesä. Jos Eurooppa-neuvosto ei löydä suuntaviivoja ensi viikolla, Angela Merkelin 13 vuoden kausi Saksan liittokanslerina uhkaa katketa heinäkuun alussa. Pitkällä aikavälillä merkittävämpää on, että samalla todennäköisesti päättyy sisärajattoman EU:n aikakausi - ainakin nykymuodossa”. 

Kärjistetty näkemys, kuten poliitikoilla usein on tapana, mutta voi osua oikeaankin.

Mykkäsen ja Aaltosen pohdinnoista sanottakoon, että niissä on ideaa. Meillä olisi varaa ottaa vastaan kiintiöpakolaisia nykyiseen nähden kymmenkertainenkin määrä.

Avun tarpeessa oikeasti olevat 7 500 pakolaista vuodessa olisi helposti Suomen hallittavissa, jos samaan aikaan olisi varmuus, ettei määrä voisi tuosta oleellisesti nousta.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Mononen

Varmasti voisi, vaikka satojatuhansia. Kyllä Suomi voisi ylittää kantokykynsä ja ajaa itsensä konkurssiin, sitä ei mikään lainsäädäntö estä. Ja maailmalla toki riittää katettuun pöytään tulijoita, se on ainakin varmaa.

Kale Bogdanoff

Merkel ja Sipilä teki kutsun näille afrikan apinoille Viherkommunistit ja jopa kirkon edustajat ovat valmiina rikkomaan Suomen lakeja suojellakseen näitä laittomasti maahantulleita elintasopakolaisia. Suomella ei olisi ollut velvollisuutta ottaa yhtään turvapaikanhakijaa jotka tuli Ruotsin kautta, mitä teki rajanvalvonta, Tervetuloa, teitä odottaa täysi ylläpito, antaa Suomen eläkeläisten ja muiden huono-osaisten kärsiä.
Monet euroopan maat ovat jo heränneet tähän ongelmaan, toivottavasti suomalaiset ei nuku seuraavissa vaaleissa, tai käy niin kuin Ruotsissa, riuotsalaiset jäävät pian vähemmistöksi omassa maassaan. Ja moskeijoita joissa olla allahin persettä nuolemassa, joka kylässä.

Hannu Mononen

Varmasti voisi, vaikka satojatuhansia. Kyllä Suomi voisi ylittää kantokykynsä ja ajaa itsensä konkurssiin, sitä ei mikään lainsäädäntö estä. Ja maailmalla toki riittää katettuun pöytään tulijoita, se on ainakin varmaa.

Tapani Tuominen

Tämä Mykkäsen ajattelu ja viesti EUlle on vähintään yhtä tyhmää, kuin Sipilän lupaus antaa talonsa "pakolaisten" käyttöön.

Mikä Nyky-Kokoomusta riivaa? Kärkipoliitikot toisensa perään lausuvat täysiä idioottimaisuuksia. Aitoja sotien ja muiden kriisien uhreja tulee auttaa lähellä lähtöpaikkaa, jotta he voivat joskus kotiutua sinne mistä ovat paenneetkin. Ei haalata tänne elätettäviksi sukupolvesta toiseen.

Hannu Rautomäki

EU:n vapaassa liikkuvuudessa ja pakolaispolitiikassa muiden maiden kokemuksista Suomessa ei ole opittu mitään.
"Liittokansleri Merkel: ”Monikulttuurinen Saksa epäonnistui täysin”
https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/103966-liittokansleri-merkel-%E2%80%9D...
"Cameron: Monikulttuurisuus on epäonnistunut Britanniassa"
https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/cameron--monikulttuurisuus...
"Sarkozy: Vallitseva maahanmuuttajapolitiikka epäonnistunut"
https://yle.fi/uutiset/3-5320951

Jouni Lehmusruusu

Miten voikin olla noin tietämätöntä porukkaa päättämässä Suomen tulevaisuudesta?

Jo monena vuotena on oleskelulupia myönnetty 60.000+ tahtiin. Nämä kaikki ihmiset pitää elättää.

400.000 työtöntä ja 40.000 vapaata työpaikkaa. Mikä on Sipilän ratkaisu? Otetaan lisää työttömiä.

Aivan oma lukunsa on miten hyvin Suomeen sopii lapsiavioliitot, kunniamurhat ja sharialaki.

Minä en haluaisi että kaulani katkaistaan, enkä myöskään halua muslimiksi. Siinä on ne vaihtoehdot sharian ja koraanin mukaan.

Myöskään seksuaalivähemmistöjen heittäminen korkealta tai kivittäminen kuoliaaksi ei oikein istu Suomeen.

Valitettavastisuurin osa päättäjistä ei jaksa hakea tietoa, eiväthän he jaksa edes perustuslakia lukea.

Jukka Kautto

Miksei koskaan puhuta asioista oikealla nimellä? Valtaosalla tästä muuttoliikkestä ei ole mitään tekemistä pakolaisuuden kanssa, vaan kolmannen maailman paisuvan väestön halusta päästä parmpiin taloudellisiin olosuhteisiin teollistuneissa maissa. Pahinta tässä yhtälössä on vielä se, että ihmiset joiden itsensä pitäisi taistella paremmman yhteisen tulevaisuuden eteen omissa maissaan, maksavat ihmissalakuljettajille, jotta pääsisivät lännen elättivariksiksi. Ei tätä ongelmaa voi ratkaista näillä ”pakolaiskiintiöillä”.