Torstai 23.5.2019

Pääministeri Sipilä puhui Donald Tuskin kanssa: Esillä Saksan hallitusta repivä muuttoliike – Suomi korostaa kiintiöpakolaisia

Luotu: 
21.6.2018 18:03
Päivitetty: 
21.6.2018 18:18
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk, pääministeri Juha Sipilä ja Unkarin pääministeri Viktor Orban huippukokouksessa maaliskuussa 2018.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) keskusteli torstaina Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin kanssa muuttoliikkeen hallinnasta, joka on ensi viikon EU-huippukokouksen pääaihe.

Kiista turvapaikkajärjestelmästä repii parhaillaan etenkin Saksan hallitusta ja koettelee myös EU-maiden välejä. Julkisuuteen on vuotanut huippukokoukseen suunniteltu päätelmäluonnos, jossa Tusk ja EU:n puheenjohtajamaa Bulgaria esittäisivät EU:n ulkopuolisten käsittelykeskusten perustamista. Tällöin siirtolaiset voitaisiin jakaa hädänalaisiin ja parempaa elintasoa etsiviin jo unionin alueen ulkopuolella ja perusteettomien turvapaikkahakemusten määrää vähentää.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan pääministeri Sipilä korosti keskustelussa Tuskin kanssa, että EU-maiden on löydettävä ratkaisuja muuttoliikkeen hallintaan.

– Suomi korostaa kokonaisvaltaista lähestymistapaa muuttoliikkeen hallintaan. Meidän on pyrittävä ensi sijaisesti poistamaan tekijöitä, jotka saavat ihmiset jättämään kotinsa. Kun tässä onnistutaan, paine Eurooppaa kohtaan vähenee. Meidän on jatkettava EU:ssa työtä yhteisen turvapaikkajärjestelmän uudistamiseksi, pääministeri Sipilä sanoo tiedotteessa.

Kuten sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) keskiviikkona korosti Uuden Suomen haastattelussa, Suomen hallitus toivoisi EU:n pyrkivän vähentämään rajan yli tapahtuvaa turvapaikanhakua, mutta lisäämään kiintiöpakolaisten määrää.

– Suomi on jo vuosia ottanut pakolaisia vastaan suoraan YK:n pakolaisleireiltä. Tämä on monella tavalla hyvä käytäntö auttaa hädässä olevia ihmisiä ja tätä käytäntöä pitäisi lisätä EU-maiden kesken, pääministeri Sipilä sanoo tiedotteessa.

Sisäministeri Mykkänen olisi itse valmis käytännössä lopettamaan rajan yli tapahtuvan turvapaikanhaun. Hänen ehtonaan on kuitenkin se, että EU-maat olisivat samalla valmiita moninkertaistamaan ottamiensa kiintiöpakolaisten määrän. Mykkäsen mukaan poliittinen kriisi EU:n sisällä on niin raju, että tilanteeseen on etsittävä radikaalejakin ratkaisuja.

– Tämä kriisi, joka meillä on nyt Saksan hallituksen hajoamisuhassa ja Italian sooloillessa rajuja toimia, ei lähde ratkeamaan muuten. Radikaaleja ratkaisuja tullaan joka tapauksessa näkemään. Joko niitä nähdään niin, että jokainen maa sooloilee ja Välimeren maat pistävät Välimeren kiinni ilman, että tilalle tarjotaan kiintiöpakolaisuuden kautta laajempaa turvaa, tai sitten niin, että löydetään yhteinen eurooppalainen ratkaisu, Mykkänen sanoi Uudelle Suomelle.

Lue lisää: Sisäministeri Mykkänen: Turvapaikkajärjestelmä on tullut tiensä päähän

Donald Tuskin ja Bulgarian vuotaneeseen ehdotusluonnokseen Mykkänen suhtautuu epäillen, koska hän pitää käsittelykeskuksia päällekkäisinä järjestelminä nykyisten pakolaisleirien kanssa. Suomen hallituksen linjasta asian suhteen kuultaneen lisää ensi viikolla ennen huippukokousta, sillä Tuskin oli määrä selventää suunnitelmaa EU:n pääministereille soittokierroksellaan.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Tusk keskustelee kaikkien EU-maiden päämiesten kanssa ennen ensi viikon EU-huippukokouksia.

LUE MYÖS:

Turvapaikanhaku: EU:n uusi suunnitelma vuosi julki – tällainen on Suomen hallituksen linja

Juha Sipilä: Tällaista siirtolaispolitiikkaa Suomi ajaa Eurooppaan

Näkökulma: Suomi voisi ottaa tuhansia kiintiöpakolaisia

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Irina Gagarin

On käsittämätön asia, että osalle ulkomaalaisista pitäisi antaa käsiksipääsy suomalaisten veronmaksajien kustantamaan sosiaaliturvaan. Kiintiöpakolaisuus ei ole ratkaisu, jos ei mitään muita vaatimuksia aseteta.
Suomi voisi ottaa pakolaisia Itä-Ukrainasta ja samalla tulisi työvoimaa elinkeinoelämän tarpeisiin. Tällöin ei syntyisi myöskään nykyisen kaltaisia turvallisuusuhkia.

Jonny Wadd

Usean eri tutkimuksen mukaan somalien ja irakilaisten kustannus veronmaksajille on -12 000€/vuosi. Lisäksi maahan tulleet "siirtolaiset" ovat selkeästi omaa ja sukulaistensa elintasoa kohottamaan tulleita suomen veronmaksajien kustannuksella. EU:n pakottamana vastaanottamaan tänne tulee aivan työmarkkinoille hyödyttömiä ihmisiä, käyttämään sairaanhoito ym.palveluja. Ei tämä ole oikein suomalaisia kohtaan, jotka maksavat korkeaa veroa joka eurostaan.