Lauantai 25.5.2019

”Pikakaista suomalaiseen keskiluokkaan” – Yritys kouluttaa turvapaikanhakijoita koodaripulaan

Luotu: 
22.6.2018 10:01
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Suomessa on koodaajavaje.
|

Maahanmuuttajat työllistyvät Integrifyn ja Startup Refugeesin kautta työvoimapula-aloille. "Pikakaista suomalaiseen keskiluokkaan" -malli näyttää toimivan.

–Samat alat, jotka ovat Suomessa työvoimapula-aloja, ovat suosituimpia meidän kautta työtä hakevien turvapaikanhakijoiden keskuudessa, Startup Refugees -verkoston toiminnanjohtaja Elisa Vepsäläinen sanoo Talouselämälle.

Startup Refugees on vapaaehtoisvoimin toimiva verkosto, jonka tarkoitus on tukea turvapaikanhakijoiden työllistymistä ja yrittäjyyttä. 

Idea on yksinkertainen: Startup Refugees kartuttaa turvapaikanhakijoiden osaamisen, koulutustaustan ja motivaation, ja rakentaa näistä tiedoista turvapaikanhakijalle ansioluettelon tai "osaamisprofiilin".

Kartoituksen jälkeen verkosto pyrkii joko yhdistämään turvapaikanhakijan työnantajaan, auttaa häntä perustamaan yrityksen tai ohjaamaan koulutukseen.

Startup Refugeesilla on tällä hetkellä noin 2 300 turvapaikanhakijan osaamisprofiilia järjestelmässään. Vepsäläisen mukaan profiilin täyttäneiden keskuudessa suosituimpia aloja ovat samat alat, jotka Suomessa tällä hetkellä kärsivät eniten työvoimapulasta.

Rakennusala on yksi esimerkki tämän hetken työvoimapula-alasta. Rakennusalan työnjohtajista on pulaa koko maassa, mutta myös muita rakennustyöntekijöitä tarvitaan.

–Palvelu- ja rakennusalat ovat ehdottomasti suosituimpia verkostomme turvapaikanhakijoiden keskuudessa. Insinöörejä löytyy paljon profiileistamme, sekä muita, joilla on taustaa rakennusalalta, Vepsäläinen kertoo.

"Tilanne, jossa kaikki häviävät"

Samoilla pelikentillä häärää myös Espoossa toimiva startup-yritys Integrify. Yritys keskittyi ensin turvapaikanhakijoihin, mutta on laajentanut toimintamalliaan kaikille maahanmuuttajille.

–Integrify kouluttaa maahanmuuttajista koodareita ja yhdistää heidät koulutuksen jälkeen työelämään, Integrifyn toimitusjohtaja Daniel Rahman kertoo.

Integrify järjestää 6–12 kuukauden intensiivikurssin, jossa kokeneiden koodareiden johdolla maahanmuuttajat opiskelevat ohjelmistokehitystä. Kurssin jälkeen työllistyminen junior koodaajaksi on mahdollista. Tällä hetkellä Integrifyn kursseilla on noin 40 maahanmuuttajaa.

Koodaajia ei kouluteta turhaan, sillä Suomessa on koodaajavaje.

–Teknologia-alan yrityksillä on 9000 koodaajan vaje, ja se tulee tuplaantumaan parin vuoden sisään, Rahman kertoo.

Startup Refugeesin perustajien tapaan myös Rahman havahtui vuonna 2015 siihen, että turvapaikanhakijoille täytyisi keksiä jotain järkevää tekemistä. Rahmanille tilanne tuli tutuksi, kun hän perusti vastaanottokeskuksen. Startup Refugeesin tapaan Rahman lähti selvittämään asukkaiden koulutusta, kielitaitoa ja aikaisempia työkokemuksia.

–Vahvistui oletus siitä, että täällä on oikeasti aika kyvykkäitä ja motivoituneita ihmisiä, jotka haluavat töihin, Rahman sanoo.

–Aloimme kehittää kestävää ratkaisua siihen, miten saisimme mahdollisimman paljon ihmisiä töihin, ottaen samalla huomioon integroitumisen haasteen. Se on valitettavan suuri haaste Suomessa, myös kyvykkäille ja motivoituneille maahanmuuttajille. Työllistyminen voi kestää vuosia, ja silloin koulutettukin maahanmuuttaja työllistyy siivoojaksi tai ruokalähetiksi. Tämä on tilanne, jossa kaikki häviävät, Rahman toteaa.

Integrifyn malli, "pikakaista suomalaiseen keskiluokkaan" kuten Rahman sitä luonnehtii, näyttää toimivan. 70 prosenttia heiltä valmistuneista maahanmuuttajista on päätynyt työelämään.

Lue laajempi juttu Talouselämästä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Laine

Miksiköhän suomalaisille työttömille ei sallita paluuta suomalaiseen keskiluokkaan? Itse halusin koodari/ohjelmointikurssille, kun kuulin kiljuvasta työvoimapulasta. Tietoa on jo, muttei muodollista pätevyyttä, ja on ikääkin.

TE-hallinto ei järjestä minkäänlaista koulutusta tietoliikenneasiantuntijoiksi. Vain aivan peruskursseja tietokoneen käyttöön ummikoille. Minuakin on koetettu saada sellaiselle monta kertaa, vaikka olen itse opettanut niillä. On annettu lupa hakeutua omaehtoiseen koulutukseen, mutta työkkäri ei avusta ja peruuttaa tuet jos edes hakee näille.

Timo Nenonen

"Miksiköhän suomalaisille työttömille ei sallita paluuta suomalaiseen keskiluokkaan? "

Panitpa pahan kysymyksen, Olisikohan syynä se,että maamme on muuttunut totaaliseksi Hölmöläksi, jossa kantasuomalaisia lyödään joka asiassa kuin vierasta sikaa.Uskomatonta touhua,että muunmaalaiset asetetaan omie kansalaisten edelle.Tällainen ei tule päättymään hyvin, suuresti pelkään.

Pertti Ikonen

Aikoinaan kysyin ison firman maailman laajuisten tuotteiden suunnitelupäälliköltä, että kuinka kauan tuoreeltä ohjelmistoalan insinööriltä menee ennen kuin hommat alkavat onnistumaan. Vastaus oli, että kolmessa vuodessa sen näkee tuleeko insinööristä ohjelmistosuunnittelijaa vai ei. En aliarvioi turvapaikan hakijoiden kykyä oppia "koodariksi", mutta tieto hyville palkoille pääsystä lisää varmasti motivaatiota opiskeluun.