Lauantai 25.5.2019

Hoitotyötä tekevän ulostulo: ”Ammattilaisten velvollisuus on avata kovapäisten päättäjien silmät näkemään pienen ihmisen hätä”

Luotu: 
22.6.2018 10:55
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent
    Kuva
    Alpi Riparti korostaa, että työntekijän ajattelun ja toimintatavan muutoksen rinnalla tarvitaan myös motivoivaa ja kannustavaa palkkausta ja riittäviä henkilöstöresursseja.
|

Mielenterveyskuntoutujien ohjaajana työskentelevä keskustan Tikkurilan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Alpi Ripatti sanoo suoraan, että Suomi on täynnä kotihoitoa, jonka räikeät puutteet eivät kestä asiakkaan, omaisten ja työntekijöiden käsitystä laadukkaasta ja asiakaslähtöisestä kotihoidosta. 

–Naisvaltaisen hoitoalan sopeutuminen resurssipulaan ei vie kotihoitoakaan ulos umpikujasta ainakaan niin kauan, kun äänessä ovat ne, jotka laulavat sen lauluja jonka leipää syövät rakentaen mielikuvaa, ettemme voi olosuhteille mitään, joten on mukamas vain sopeuduttava, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

–Ei tarvitse sopeutua, vaan totuus on saatettava asiakkaiden, omaisten, kansalaisten ja päättäjien tietoisuuteen. Se on meidän arjen hoitotyötä tekevien ammattilaisten velvollisuus. Pitää ääntä niiden puolesta, jotka eivät siihen kykene. Avata kovapäisten päättäjien silmät näkemään pienen ihmisen hätä, Ripatti jatkaa.

Hän sanoo toivoneensa tilanteeseen muutosta, kun osa kansanedustajista tutustui kotihoidon arkeen hoitajien työparina vuonna 2017.

–Nyt 1,5 vuotta myöhemmin ainakaan minun korviini ole kantautunut konkreettista muutosta kotihoitajien olosuhteisiin. Kutsumustyö, joka on tärkeää ihmisen ihmiselle tekemää työtä ei kuitenkaan tehdä ja kehitetä pelkillä juhlapuheilla, Ripatti kommentoi.

Hän korostaa, että työntekijän ajattelun ja toimintatavan muutoksen rinnalla tarvitaan myös motivoivaa ja kannustavaa palkkausta ja riittäviä henkilöstöresursseja.  

–Se, mikä nyt maksaa, tuottaa itsensä tulevaisuudessa taloudellisena ja inhimillisenä pääomana moninkertaisesti takaisin. Lähi- ja sairaanhoitajien palkkaukseen tarvitaan samanlaista kuntakohtaista intohimoa ja intensiteettiä, kuin tällä viikolla Vantaa ilmoitti nostavansa lastentarhanopettajien surkeaa palkkausta muuttorahalla höystettynä, Ripatti toteaa. 

Hän sanoo, että tällä hetkellä kiire ja tarkoituksellinen aliresurssointi kotihoidossa aiheuttavat hoitajille stressiä, ahdistusta ja kiristää työilmapiiriä.

–Ei voi välttyä mielikuvalta, että päättäjät käyttävät härskisti hyväksi hoitoalan nöyryyttä ja kiltteyttä. Julkisessa keskustelussa syyllistetään toistuvasti hoitajia ja ihmetellään puutteita asiakaspalvelussa. Kukaan ei kuitenkaan ihmettele niitä olosuhteita, joissa esimerkiksi kotihoidon työntekijät päivästä toiseen puurtavat.

Lue myös:

Kansanedustaja teki työvuoron kotisairaanhoidossa: ”Päivä oli rankka ja ajatuksia herättävä”

Lähihoitajien liitto toivottaa kansanedustajat tervetulleiksi töihin – ”Viimeksi ei tullut kukaan”

12 kansanedustajaa ottaa haasteen vastaan: Menee päiväksi töihin vanhusten palvelukeskukseen

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Rosti

Kotihoitajan työ on raskasta ja kuolema on aina silmien edessä kuin Raatteen tien korpisoturilla,mutta palkitsevaa,lopullinen palkka tosin maksetaan rajan toisella puolella, jossa raskaan työn raatajat siirtyvät heittämällä ykköspodiumille,politiikkojen ja byrokraattien ohi.Kriitikko sanoisi,niin,niin,mutta jos on materialistinen maailmankatsomus.Hyvä ystävä oli sinun katsomuksesi mikä hyvänsä niin palkka maksetaan sinun tekosi eikä sinun maailmankatsomuksesi mukaan.Keep smiling ,please.

Kaarlo Erjala

Kokemuksestani tiedän, että kunnallisillä kotihoitajilla riittää kiirettä. Sitä vaan ihmettelen, miksi yksityistä kotihoitoa ei käytetä enemmän kunnallisen asemesta. Kokemukseni mukaan yksityiseltä kotihoitoyritykseltä saa tilaamaansa palvelua. Varsin monilla on myös varaa yksityiseen hoitoon.