Keskiviikko 20.2.2019

Viljelijät tyytyväisiä juhannuksen sateisiin: ”Näinhän ei saa kesälomalaisille sanoa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.6.2018 12:35
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    MTK arvioi viljasadon pienenevän tänä vuonna 20–25 prosenttia.
|

Lämmin alkukesä hellii lomalaista, mutta viljelijöille kuivuus aiheuttaa harmia. MTK:n vilja-asiamies Max Schulman arvioi viljasadon pienenevän tänä vuonna 20–25 prosenttia.

–Vaikka nyt lähtisi säätyyppi vaihtumaan, kyllä siellä kasvusto ottanut jo aika pahasti nokkiinsa, Schulman sanoo.

Kuivuuden lisäksi viljelyalat jäävät tänä vuonna jonkin verran edellisvuotta pienemmiksi. Luonnonvarakeskuksen yliaktuaarin Anneli Partalan mukaan keskimääräinen viljasato on viime vuosina ollut jonkin verran yli 3,5 miljardia kilogrammaa. Viime vuonna sato jäi 3,4 miljardiin kilogrammaan.

Eniten kuivuudesta ovat kärsineet rannikkoalueet ja Varsinais-Suomi, jossa on satanut huomattavasti tavallista kesää vähemmän.

–Se on hieman vastakohtaa viime kesälle, kun satotasot laskivat ja sade kiusasi Itä- ja Pohjois-Suomessa, Partanen sanoo.

Herkempiä kuivuudelle ovat kevätviljat eli ohra, kaura, vehnä. Partasen mukaan syysruis ja -vehnä ovat selvinneet alkukesästä hyvin samoin kuin härkäpapu ja herne. Kuivuus myös heikentää viljan laatua.

Partasen mukaan kehnoa viljasatoa voidaan joutua korvaamaan tuonnilla. Vaikutukset ulottuvat myös kotieläintiloille, joilla voi olla huolta rehun riittävyydestä.

–Nautoja voidaan laittaa teuraaksi, mikä vaikuttaa maitoon ja maitojalosteisiin. Myös sianlihantuotannossa käytetään paljon viljaa rehuna, Partanen sanoo.

Asiantuntijat toivovat säätyyppiin pikaista muutosta. Maan pintakerros saisi vettyä täysin. 

–Viljelijät toivovat erittäin sateista juhannusta. Näinhän ei saa kesälomalaisille sanoa, mutta jos vaikka paistaisi yöllä ja sataisi päivällä, niin kaikki olisivat tyytyväisiä, MTK:n Schulman sanoo.

Lue myös: Ilmatieteen laitos julkaisi lukuja juhannusmyräkästä: ”Kovin puuska 32,5 m/s, 24h sademäärä 41 mm”

Jaa artikkeli:

Kommentit