Lauantai 25.5.2019

Juha Sipilä vahvisti: Pohjois-Afrikan ”maihinnousukeskuksilla” laaja kannatus EU:ssa

Luotu: 
25.6.2018 08:21
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tervehti pääministeri Juha Sipilää sunnuntain epävirallisessa kokouksessa.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on vahvistanut, että torstain EU-huippukokouksessa saatetaan päättää EU:n ulkopuolelle perustettavista keskuksista, joissa seulotaan esiin suojelun tarpeessa olevat turvapaikanhakijat. Loput tulijat lähetetään kotiin.

EU harkitsee yhteistyön lisäämistä Pohjois-Afrikan maiden kanssa ja niin kutsuttujen alueellisten maihinnousukeskusten perustamista mahdollisesti Marokkoon ja Tunisiaan. Keskuksista palautettaisiin suoraan kotimaahansa sellaiset henkilöt, jotka olisivat liikkeellä taloudellisin perustein ja joilla ei olisi suojelun tarvetta.

Pääministeri Sipilä kertoi maahanmuuttoa ja turvapaikkapolitiikkaa koskeneen mini-huippukokouksen jälkeen Brysselissä sunnuntaina, että alueelliset maihinnousukeskukset saivat laajaa kannatusta. Hänen mukaansa kokouksessa puhuttiin aika paljon Afrikan maiden kanssa tehtyjen kumppanuussopimusten toimivuudesta ja käytiin läpi maita, joiden kanssa yhteistyötä pitäisi tehdä.

– Tunisia ja Marokko esimerkiksi nostettiin Libyan lisäksi esille, Sipilä sanoi Kauppalehden mukaan.

Lue tarkemmin: Turvapaikanhaku: EU:n uusi suunnitelma vuosi julki – tällainen on Suomen hallituksen linja

Sipilän mukaan yhteistyö YK:n pakolaisjärjestö UNCHR:n kanssa turvaisi sen, että olot keskuksissa olisivat asialliset. UNCHR:lla on hänen mukaansa kokemusta myös turvapaikkatarpeen selvittämisestä kiintiöpakolaisjärjestelmässä.

Sipilän mukaan mitään päätöksiä maihinnousukeskusten sijainnista ei tehty, ja siitä on erilaisia kantoja, pitäisikö niiden sijaita EU:ssa vai EU:n ulkopuolella. Myös Suomen kanta asiaan on auki.

Sipilä uskoo, että alueelliset maihinnousukeskukset virtaviivaistaisivat turvapaikkajärjestelmää ja järjestelmä olisi myös inhimillisempi. Hänestä nykysysteemiä vaivaa monimutkaisuus, kun vain pieni osa rajan yli tulleista saa turvapaikan.

Pakolaislinjaansa koventanut Italia esitteli kokouksessa omat suunnitelmansa turvapaikkaongelman ratkaisemiseksi.

LUE LISÄÄ:

Sisäministeri Mykkänen: Turvapaikkajärjestelmä on tullut tiensä päähän

EU-johtajat puivat maahanmuuttoa – Italia esittää Dublinin sopimuksen korvaamista: ”Takaan teille, että tulee radikaali muutos”

Riita maahanmuuttajista repii Eurooppaa – Juha Sipilä: ”Juhannussuunnitelmat muuttuivat”

Spekulaatio kiihtyy Saksassa: Angela Merkel voi kaatua turvapaikkariitaan

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Satu Lassila

Nimenomaan. Miksi turvapaikanhakijoiden pitäisi jäädä köyhien tunisialaisten vaivoiksi? Heillä on tarpeeksi ongelmia omastakin takaa. Tunisia velottaa tästä palveluksesta EU:ta raskaasti, mutta ihmisoikeuksia se ei pakolaisille takaa. Hyvin halpamainen ratkaisu, samaa luokkaa kuin ympäristöjätteiden kippaaminen köyhiin maihin käsiteltäväksi.

Jonny Wadd

Kyllä EU maksaa meidän verorahoista riittävästi tunisialle. Turha sotkea ihmisoikeuksia tähän asiaan. Suomalaisilla ei ole ollut mitään oikeuksia verrattuna maahamme saapuviin turvapaikka turisteihin. Vihreät .. oiva tilaisuus tarttua jätteiden dumppaamiseen, sen sijaan että tuhoatte suomen pakolaispolitiikallanne.

Pertti Kostiainen

Taitaa tulla vaan uusi jakelukeskus josta raijattaan porukkaa ympäri Eurooppaa ykkösluokassa ja sinä maksat.
EUn hommat ovat vain eliitin kusetus touhuja, puhutaan kauniita mutta kyykytetään omia köyhiä ja demokratiasta viis veisataan.

Eero Pekonen

HS kertoo tänä aamuna, että Nigeriassa ainakin 86 tapettu viljelijöiden ja paimentolaisten yhteenotoissa, Malissa heimotaisteluissa kuollut 32. Kysymys kuuluu, jäätkö odottamaan seuraavaa heimotaistelua vai lähdetkö maihinnousukeskukseen? Afrikan hallitsematon väestönkasvu on saatava loppumaan, muu ei auta. Höpinät meidän yhteisistä eurooppalaisista arvoista on kerta kaikkiaan lopetettava. Kaikki paukut on pistettävä perhesuunnitteluun ja tyttöjen koulutukseen.

Mauri Lindgren

Afrikan seuraavien vuosikymmenten hillitön väestönkasvu johtuu suurimmalta osin siitä,että lapsikuolleisuus on laskenut dramaattisesti samoin eliniänodotus on nousst lyhyessä ajassa parikymmentä vuotta.Tämäkö on saatava loppumaan?
Syntyvyyskertoimet ovat jo rajussa laskussa. Yhden käden sormet riittävät laskemaan ne maat,joiden kertoimet ylittävät koko maapallon keskiarvon 50 vuotta sitten.

Pasi Anttila

Vaarallinen tie tuo arvojen hylkäys. Se koskee meinaan muutakin kuin pakolaiskysymystä. Varakkaat kokevat uuvuttavana ja epäoikeudenmukaisena maksaa köyhien elämistä, he voivat sanoa "höpinät meidän yhteisistä suomalaisista arvoista on kerta kaikkiaan lopetettava". Turha siinä on sitten itkeä "eikö me ollakkaan samassa veneessä". Niin se metsä vastaa kun sinne huutaa.

Erkki Malinen

Ei auttanut jatkuva syyttely Venäjän sotkeutumisesta EUn asioihin ja sen hajottamisesta. Kyllä sen tekee EU itse maahanmuutto kysymystä se ei pysty ratkaisemaan. Se on vaikea tunnustaa että Orpan oli alunpitäen oikeassa, eihän mikään systeemi pysty näitä valtavia ihmisvirtoja vastaanottamaan. Ainoa ratkasu tähän on niinkun Eero aiemmin totes väestönkasvu pitää saada aisoihin, ja se on koko maaliman olemassaolon kannalta tärkein asia se ratkaisee myös ilmastoasiat. Mutta tätäkään asiaa ei pystytä ratkaisemaan siitä pitää uskonnot huolen, eli maalima on patti tilanteessa ainut pelastus on maalimanlaajunen epidemia joka tappaa.

Gun-May Arffman

Miksi lähdetään koko ajan siitä ajatuksesta, että näitä ihmisiä tulee rahdata eurooppaan? Turva alueilla näille ihmisille voisi antaa tehtäväksi elämän aloittamisen omatoimisesti siellä paikallaan, josta muodostuu kylä ja ihmismäärän kasvaessa kylästä tulee lopulta kaupunki missä on liike elämää. Tämä olisi näille ihmisille inhimillisempää, kun ovat lähempänä omaa kulttuuriperinnettä ja tapojaan. Tällainen ajattelu ei toimi, että eurooppalaisten tulisi elättää tulijoita, se johtaa ongelmiin kantaväestön kanssa ja yhteiskuntarauha häiriintyy lopulta.

Erkki Laitinen

Ajatuksesi on aivan oikean suuntainen. Se vain kysyy suunnattomasti rahaa. Se ei ole paljon henkeä kohti siellä, mutta väkeä on tuhottomasti. Toinen ongelma on korruptio. Ne rahat menevät muiden kuin tarvitsevien taskuhin. Lopulta tukea paikallisten olojen kehittämiseen ei olla valmiit maksamaan. Tähän ei ole helpoja ratkaisuja, jos niitä yleensä on ollenkaan.

Pirjo Hokkanen

Odotamme mielenkiinnolla milloin nämä keskukset saadaan pystyyn Tunisiaan ja Marokkoon? Vuonna 2050? Libya ei niitä ilmeisesti halua etenkään rannikkoalueilleen. Ja afrikkalaiset naiset tekevät miljoonia lapsukaisia lisää niihin rahdattaviksi. Eikö tulisi halvemmaksi viedä sinne vaikka tonneittain e-pillereitä?

Rauno Kujala

Hölmöläisten touhut hölmölässä (Eu) senkun jatkuu, kunnes hölmöistä eräällä tulee oivallus, ettei akateemisesti koulutettuja maailmankansalaisia tarvitsekkaan kutsua kylään. Absurdi ja epätodellinen näytelmä, mille ei loppua näy. Fixit.

Jaakko Karki

Näihin pakolais- ja maahanmuuttoasioihin on yksinkertainen ja tehokas ratkaisu EU tasolla. EU säätää lain tai direktiivin joka säätää että pakolaisstatuksen EU alueella voi saada ainoastaan anomalla se joko YKn pakolaisleirin osastolta (tai omassn maassaan sijaitsevien ulkomaan lähetystöjen kautta).
Näiden YKn keskusten rahoittaminen on paljon halvempi, ei tarvitse perustaa mitään uusia leirejä ja tämä menettely lopettaisi kokonaan ihmissalakuljetuksen ja siihen liittyvän mafian miljardibusineksen. Lisäksi tämä eliminoisi tämän laittomasti EUn aluella pyörivän laittomien satojen tuhansien armeijan, ja poistaisi opportunistisen elintasoturismin mahdollisuuden.
Laillisten maahanmuuttajien, kuten työperäisten maahanmuuttajien, perheiden yhdistämiseen liittyvien maahanmuuttajien, aitpjen siirtolaisten jne tulee anoa maahantuloa olemassaolevia laillisia kanavia käyttäen.
EUn tulee myös säätää laki joka stipuloi että laittomasti rajan ylittänyt ei saa milloinkaan laillista asemaa maassa, rekisteröidään sormenjälkineen ja muine identiteetin varmistuksineen ja sen jälkeen karkoitetaan välittömästi omalla kustanuksellaan takaisin rajan yli.