Lauantai 25.5.2019

Hallituskumppani tyrmää kokoomusministerin pakolaisidean: ”Ei järkeä käytännössä eikä edes teoriassa”

Luotu: 
25.6.2018 13:20
Päivitetty: 
25.6.2018 13:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Eurooppaministeri Sampo Terho (sin.) vastustaa sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) ehdotusta turvapaikanhaun korvaamisesta kiintiöpakolaisuudella.
|

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja, eurooppaministeri Sampo Terho vastustaa kiivaasti hallituskumppaninsa, sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) ehdotusta turvapaikkapolitiikan uudistamisesta.

Mykkänen ehdotti viime viikolla kirjoituksessaan ja Uuden Suomen haastattelussa, että nykyinen rajat ylittävän turvapaikanhaun järjestelmä lopetettaisiin, mutta samalla Euroopan unioni sitoutuisi moninkertaistamaan vastaanottamiensa kiintiöpakolaisten määrän.

Vielä toistaiseksi hallituksessa vaikuttavan eurooppaministeri Terhon mukaan tämä ”ei käy”.

– EU-kiintiöpakolaisten määrän 10-kertaistamisessa ei ole järkeä käytännössä, ei periaatteessa, eikä edes teoriassa, Terho ilmoittaa blogissaan.

Mykkänen ehdotti EU-maiden nykyisen pakolaiskiintiön kymmenkertaistamista, mikä tarkoittaisi noin 250 000 pakolaista vuodessa nykyisen 25 000 pakolaisen sijaan. Nykyisin turvapaikanhakijoita tulee vuosittain Eurooppaan joitakin satoja tuhansia, enemmän kuin Mykkäsen esittämä kiintiö olisi, mutta vain osa turvapaikanhakijoista voi jäädä.

– Maailman pakolaiskriisiä ei ratkaista kymmenien tuhansien, satojen tuhansien tai edes miljoonien ihmisten ottamisella Eurooppaan. Mykkäsen avaus vain vahvistaisi nykyisiä raskaita ja toimimattomia järjestelmiä, ja vastaavasti lykkäisi niitä uudistuksia, jotka väistämättä ovat edessä, Terho katsoo.

Esimerkiksi Suomi ottaa tänä vuonna 750 kiintiöpakolaista, joten määrä kasvaisi joihinkin tuhansiin Mykkäsen ehdotuksessa. Terhokin huomioi, että Mykkäsen ehdotus ei automaattisesti merkitsisi Suomen pakolaiskiintiön kymmenkertaistumista, koska osa EU-maista ei nykyisin ota kiintiöpakolaisia lainkaan. Terho pitää kuitenkin tuhansien pakolaisten lisäystä liiallisena.

– Perheenyhdistämiset huomioiden humanitaarisen maahanmuuton määrä nousisi jopa kymmenillä tuhansilla ihmisillä, hän väittää.

– Määrä ei ole kestävä Suomen julkistalouden kannalta. Väestönsiirrot eivät myöskään ratkaise niitä lähtömaiden kriisejä ja ongelmia, joiden vuoksi Eurooppaan hakeudutaan.

Terho kannattaa koko turvapaikkaprosessin siirtämistä EU:n ulkopuolelle. Tähän liittyvä hanketta onkin vireillä EU:ssa, joka harkitsee niin sanottujen maihinnousukeskusten perustamista EU:n alueen ulkopuolelle unionin sisällä tapahtuvan turvapaikkaliikehdinnän vähentämiseksi.

– Vapautuvat resurssit voidaan käyttää hädänalaisten auttamiseen lähtöalueille ja niiden läheisyydessä, joilla tälläkin hetkellä suurin osa maailman pakolaisista on. Samoin on tuettava sellaisia rakenteita, joilla luodaan kehitysmaihin koulutusta, työpaikkoja ja hillitään väestönkasvua, Terho uskoo.

Lue lisää: Sisäministeri Mykkänen: Turvapaikkajärjestelmä tullut tiensä päähän – hallitsematon rajanylitys lopetettava

Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Hämäläinen

Eurooppalaiset äänestäjät ovat nousseet nyt vastarintaan heidän luottamuksensa ja kansakuntiensa edut pettäneitä johtajiaan vastaan.

Nykyinen taloudellinen ja valheellinen muuttoliike tyrehtyy nyt hyvin nopeasti.

Mykkänen ehdotus 250000 kiintiöpakolaisesta jää pian historian lehdille. Räikeänä esimerkkinä sulasta hulluudesta ja puhtaasta vastuuttomasta idioottimaisuudesta.

Kale Bogdanoff

Kaiken järkevintä olisi laittaa rajat totaalisen kiinni, että elintasopakolaisten tulo loppuisi.
Ja selvänä esimerkkinä laittaa joukko palautukset afrikkaan takaisin. Jos joku haluaa tulla
eurooppaan, siis sen maan konsulaatista viisumin hakuun omassa maassaan.
Näinhän tämä on esim. Venäjän kansalaisille.

Hannu Rautomäki

Tajuaahan sen sokea Reettakin, että elintasomatkailijoita maailmalla riittää saapumaan EU-maiden veronmaksajien elätettäviksi niin kauan kuin vastaanotetaan.
EU:sta ja Suomesta ei ole maailman sosiaalitoimistoksi, ja kylmä tulee vielä eteen kun alkeellinen itsesuojeluvaistokin puuttuu.

Miten maahan pyrkivien todelliset taustat pystytään selvittämään, kun nykyisinkin monikieliset nettisivustot antavat ohjeita, kuinka maahanmuuttovirkailijoille tulee valehdella turvapaikan saamiseksi?
Supo on uutisoinut tarkastavansa taustat, mutta sehän on tietenkin soopaa, kun sillä ei ole mistä tarkastaa.

Jaakko Karki

Sampo Terho on oikealla asialla, koko turvapaikkaprosessi tulee siirtää EU:n ulkopuolelle.
Kiintiöseikkailulla ei ratkaista mitään ongelmaa, voidaan vain siirtää "tuomiopäivää" vähän tuonnemmaksi. Kun niitä kiintiöitäviä on tulossa esimerkiksi "vain" 100 miljoonaa, niiden ylläpitämiseen ei koko EUn rahkeet riitä. Kustannukset ovat noin EUR 1 miljoona päätä kohden elinkaaren aikanaan, mikä tekee EUR 100 000 000 000 000 eli EUR 100 triljoonaa. Sen alla koko hyvinvointialu EU tulee luhistumaan aivan varmasti.

Jaakko Karki

Näihin pakolais- ja maahanmuuttoasioihin on yksinkertainen ja tehokas ratkaisu EU tasolla. EU säätää lain tai direktiivin joka säätää että pakolaisstatuksen EU alueella voi saada ainoastaan anomalla se joko YKn pakolaisleirin osastolta (tai oman maansa ulkomaan lähetystöjen kautta). Näiden YKn keskusten rahoittaminen on paljon halvempi, ei tarvitse perustaa mitään uusia leirejä ja tämä menettely lopettaisi kokonaan ihmissalakuljetuksen ja siihen liittyvän mafian miljardibusineksen. Lisäksi tämä eliminoisi tämän laittomasti EUn aluella pyörivän laittomien satojen tuhansien armeijan, ja poistaisi opportunistisen elintasoturismin mahdollisuuden.
Muiden laillisten maahanmuuttajien, kuten työperäisten maahanmuuttajien, perheiden yhdistämiseen liittyvien maahanmuuttajien jne tulee anoa maahantuloa olemassaolevia laillisia kanavia käyttäen.
EUn tulee myös säätää laki joka stipuloi että laittomasti rajan ylittänyt ei saa milloinkaan laillista asemaa maassa ja karkoitetaan omalla kustanuksellaan takaisin rajan yli välittömästi.

Tapio Mäkeläinen

Mykkänen pitää siirtää vihreisiin ja ottaa Kokoomukseen Jussi Niinistö tilalle.
Olikohan Mykkänen yhtään miettinyt tätä ulostuloaan.
Kannatan työperäistä muutoa mutta tämmöisiä massoja emme pysty hoitamaan.
Keskittyidivät nyt Soten läpivientiin.

Raimo Hakala

Miten tämä luottamushenkilöjoukko selviytyisi elintasopakolaisten täysihoidon järjestelystä, kun sotekaan ei onnistu osaamattomuuden vuoksi? Puhumattakaan työpaikkojen luomisesta joka ei onnistu. Sen sijaan aktivointi rangaistus tehtiin hyvin nopeasti. Se tarkoittaa aktiivista työnhakua vaikka työpaikkoja ei ole. Mutta onhan siinä tekemistä työnteon sijaan. ja byrokratiallakin on työtä lukiessaan hakemuksia. Byrokratiaan tulee lisää "työpaikkoja" vaikka hallitusohjelmassa sanotaan rakenteiden ja byrokratian purkamisesta. Kaikki kokemus kun on vain valtion rahojen jaosta.