Maanantai 20.5.2019

Ehdotus: Työn perässä muuttaville jopa tuhansien eurojen helpotus – vapautus asuntokaupan varainsiirtoverosta

Luotu: 
26.6.2018 15:05
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Varainsiirtovero heikentää työvoiman liikkuvuutta. Nyt asian ratkaisuksi ehdotetaan verohelpotusta.

Perussuomalaiset kansanedustajat Sami Savio, Toimi Kankaanniemi ja Ville Vähämäki ehdottavat työn perässä muuttavien vapauttamista asuntokaupan varainsiirtoverosta.

Kolmikko on tehnyt asiasta eduskunnassa toimenpidealoitteen. Aloitteen mukainen vapautus koskisi ”työpaikan perässä oman työssäkäyntialueensa ulkopuolelle” muuttavia henkilöitä, jotka ostavat muuton yhteydessä asunnon uudelta kotipaikkakunnaltaan.

– Asumisen ja liikkumisen kalleus vaikeuttavat työllistymistä uudella paikkakunnalla. Vuokra-asuntojen heikon saatavuuden lisäksi ostajan asuntokaupassa maksama varainsiirtovero hankaloittaa entisestään työn perässä muuttamista, Savio sanoo tiedotteessa.

– Erityisesti kasvukeskuksiin työn perässä muutettaessa varainsiirtoverosta vapauttaminen voisi tarkoittaa useiden tuhansien eurojen helpotusta asunnon uuden työpaikkansa lähistöltä ostavalle työntekijälle. Tämä olisi merkittävä kädenojennus ahkeralle työnhakijalle, Kankaanniemi toteaa.

Tiedotteen mukaan kansanedustajat vapauttaisivat henkilön varainsiirtoveron maksamisesta esimerkiksi silloin, kun tämä ostaa asunnon uudelta työssäkäyntialueeltaan toistaiseksi voimassa olevan tai vähintään puoli vuotta kestävän määräaikaisen työsopimuksen saadessaan. Varainsiirtoveron määrä on nykyään 2-4 % asunnon velattomasta kauppahinnasta, ellei kyseessä ole ensiasunnon ostaja.

Varainsiirtovero vähentää tutkitusti muuttoja ja vaikuttaa kielteisesti myös työmarkkinoiden toimintaan. Lue lisää: Nyt se on tutkittu: Varainsiirtovero kurittaa Suomea

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Paananen

Tuskinpa muutaman tuhannen heivaus mitään merkitsee. Ei sitä ensimmäisenä omistusasuntoa olla hankkimassa kun paikkakuntaa vaihdetaan. Miksi niitä halpoja vuokra-asuntoja ole saatavilla. Maakunnat tukevat ruuhkasuomen asumista miljardeilla kun työssäkäyvien palkka ei riitä vuokranmaksuun. Vapaavuorikin kouhottaa asioiden parissa, jotka eivät hänelle kuulu. Hoitaisi työnsä.

Tapio Lehtimäki

Tyypillinen poliittinen ratkaisu, jossa yritetään sekä syödä että säästää piirakka.

Ai sitä vääntöä, kun asunnonostaja yrittää saada verottajan hyväksymään asuntokaupan syyksi työn perässä muuttamisen - varsinkin, jos uusi asunto sijaitsee jossain muualla kuin kasvukeskuksessa.

Ainoa oikea ratkaisu olisi varainsiirtoverosta luopuminen ilman älyttömiä reunaehtoja.