Lauantai 25.5.2019

Ensi vuonna supervaalit? – Kaikkonen yhdistäisi kaikki 3, Orpo ei: ”Aikamoinen rysäys”

Luotu: 
26.6.2018 19:00
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti tänään soten lykkääntyvän vuodella, mikä oli iso muutos uudistukseen.
|

Siniset esitti tänään eduskunta-, euro- ja maakuntavaalien yhdistämistä ensi vuonna. Samaa on ehdottanut jo aiemmin demarikonkari Eero Heinäluoma.

Siniset toi kantansa esiin eduskuntaryhmien kokousten jälkeen. Niissä hallituspuolueet sitoutuivat soten uuteen aikatauluun. Lue lisää: Hallituksen kohtalo ratkesi: Juha Sipilä sai tuen sinisiltä ja kokoomukselta

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ei innostunut kolmien vaalien yhdistämisestä.

–Se ei minua innosta. Se on aikamoinen rysäys. Jätetään se ehkä enemmän sitten puoluesihteeripöydän mietittäväksi, Orpo sanoi.

Sen sijaan keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen piti henkilökohtaisesti ajatusta hyvänä, joskin huomautti, että asiasta täytyy keskustella muiden puolueiden kanssa.

Kaikissa eduskuntaryhmissä oltiin pettyneitä soten aikataulun lykkääntymiseen, joka johtui liian tiukaksi käyneestä aikataulusta lakipaketin käsittelyssä eduskunnassa.

–Koko kansakunta on kyllästynyt tämän asian vatvomiseen, kukaan ei toivo että tämä venyy. Mutta jotain hyvää tässäkin on, nyt voimme yhdistää euro-, eduskunta- ja maakuntavaalit. Näin saamme tehokkuutta vaaliprosessiin, sinisten puheenjohtaja Sampo Terho sanoi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei ottanut kantaa kolmien vaalien yhdistämiseen, vaan totesi, että kyseessä on eduskunnan asia.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Kajander

Jos on pakko yhdistellä, niin eduskuntavaalit kannattaa pitää erillään myös siksi, että niissä on todennäköisesti suurin äänestysprosentti - niin valitettavaa kuin onkin, että EU-vaalit ja maakuntavaalit eivät osaa äänestäjäkunnasta kiinnosta. Jos kaikki kolme ovat samassa, joudutaan vaalien tuloksia odottamaan pitkälle aamuyöhön.

Niko Kaistakorpi

Eduskuntavaaleissa ja maakuntavaaleissa on suurelta osin samoja teemoja ja edellisen eduskunnan sekä hallituksen päätösten toimeenpanoa. Siirtyyhän suuri osa valtaa eduskunnalta maakuntien päätettäväksi. Eduskuntavaalien eurovaaleja suurempi äänestysprosentti hyödyttäisi myös ensimmäisten maakuntavaalien kattavuutta.

Ehkäpä juuri siksi Sipilä on vaatinut vaaleja toukokuulle 2019. Keskusta on galluppien mukaan saamassa pataan eduskuntavaaleissa ja sama äänestysaika heijastuisi myös maakuntiin. Luulen tämän olevan Sipilän vaatimuksen taustalla.

Eurovaaleilla ja maakuntavaaleilla ei ole mitään yhteistä ja ihmettelen halua yhdistää ne.