Sunnuntai 26.5.2019

Kokoomusvaltuutettu huolestui: Menettääkö kokoomus valinnanvapauden? – ”Eduskuntavaaleista tuli juuri sote-vaalit”

Luotu: 
27.6.2018 08:50
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Saako Juha Sipilä maakuntansa, mutta Petteri Orpo ei valinnanvapautta, pohtii espoolainen kokoomusvaltuutettu.
|

Kokoomuksen espoolainen kaupunginvaltuutettu, lakimies Kai Lintunen tuo blogissaan esiin huolensa kokoomukselle tärkeän soten valinnanvapauden kohtalosta seuraavan hallituksen käsissä.

Lintunen katsoo, että alkuviikon tapahtumien myötä eduskuntavaaleista tuli juuri sote-vaalit. Pääministeri vahvistaa tänään keskiviikkona eduskunnalle antamassaan ilmoituksessa, että soten ja maakuntien aloitus siirtyy vuoteen 2021.

– Sipilän hallitus ehtinee syksyn ja talven mittaan säätämään sote-lait, joita tänään siis lykättiin. Keväällä 2019 ei muusta puhutakaan kuin elämästä vuosisadan uudistuksen maaliin sohimisen jälkeen, Lintunen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Tähän liityy merkittävä mutta, Lintunen jatkaa blogiaan.

– Uudistuksen voimaantuloon vuoden 2021 alusta on pitkä aika. Lakeja tulee voimaan porrastetusti pitkin matkaa. Jos seuraavien eduskuntavaalien 2019 voittaja olisi puna-multa (demarit ja keskusta), onkin poliittisesti varsin todennäköistä, että maakuntauudistus tulee, mutta valinnanvapautta ei, hän kirjoittaa.

– Kuvitteellisen puna-multa -hallituksen olisi kovin helppoa tarttua erityisesti ideologisesti herkkään valinnanvapauteen ja puhaltaa se ulos kentältä. Ei tarvitsisi kuin vedota siihen, ettei kyseinen lainsäädäntö koskaan ehtinyt edes toimeenpanoon, ja että kansan juuri vaaleissa antamalla mandaatilla mennään.

Tällöin keskusta saisi maakuntansa ja SDP ”vanhan malliset julkiset palvelunsa”, Lintunen toteaa, ja käytännössä sote-uudistus alkaisi alusta ilman valinnanvapautta.

– Valinnanvapauden turva olisi oikeastaan vain se, että kokoomus olisi seuraava pääministeripuolue. Vaalien kakkospaikaltakin olisi hallitusneuvotteluissa aika hankalaa tehdä valinnanvapaudesta hallituskysymystä. Vaalit voittaakseen kokoomuksen tulisi onnistuneesti vääntää suomalaisille rautalangasta, miksi valinnanvapaus on keskeinen osa sote-uudistusta, Lintunen kirjoittaa.

Lue myös: Nyt puhuu ”hääräilystä” syytetty Ben Zyskowicz: ”Kenenkään ei pidä olla huolissaan”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Arto Lähteelä

Kyllä tukevat eduskunta vaalit ovat Sote vaalit.
Ne on pidettävä erillään Maakunta hömppä vaaleista.
Emme tarvitse lisää byrokratiaa veronmaksajien taakaksi.
Lisää lääkäreitä ja hoitajia terveyskeskuksiin.
Siinä korjaus ja vuosien Sote huijaus seis.

Seppo Simonen

Petteri Orpo totesi tänä aamuna MTV huomenta Suomi ohjelmassa että sotelait saadaan tänävuonna valmiiksi ja maakuntavaalit on sitten EU vaalien yhteydessä toukokuussa. Jotenkin jäi sellainen kuva että Petteri Orpolla oli tilanne hallinnassa ja Antti Rinne joutui tilille jarru roolistaan Orpolle ja Kaikkoselle.