Sunnuntai 26.5.2019

EU:sta painava varoitus: Varautukaa pahimpaan – Trump ajamassa suhteet karille

Luotu: 
28.6.2018 09:14
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk varoittaa EU:n ja Yhdysvaltain suhteiden heikentymisestä.
|

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kehottaa EU:n johtajia ”varautumaan pahimpaan” Euroopan ja Yhdysvaltain suhteiden kehityksessä. Tusk ei kiertele sitä, että varoituksena syynä on presidentti Donald Trump.

Tusk on lähettänyt EU:n huippukokouksen alla jäsenmaiden johtajille kirjeen, jossa hän muistuttaa transatlanttisten suhteiden huonon tilan olevan yksi kokouksen aiheista, vaikka päähuomio keskittyykin nyt maahanmuuttopolitiikkaan.

Tuskin mukaan Trumpin politiikkaa on yhä enemmän ristiriidassa EU:n arvojen kanssa. Hän toteaa, että Euroopan kovasta yrityksestä huolimatta länsivaltojen yhtenäisyys on uhattuna ja EU:n ja USA:n suhteet valtavan paineen alla ”Trumpin politiikan vuoksi”.

– Uskon, että samalla kun toivomme parasta, meidän täytyy olla valmiita varautumaan pahimpiin skenaarioihin, Tusk kirjoittaa.

Kirjeestä kertova Deutsche Welle listaa merkittävimmiksi ristiriidoiksi Yhdysvaltain irtautumisen Pariisin ilmastosopimuksesta sekä Iranin ydinsopimuksesta ja Trumpin aloittaman tulli- ja kauppataistelun.

Lisäksi Tusk toivoo EU-maiden johtajien hyväksyvän torstain ja perjantain huippukokouksessa päätöksen unionin ulkopuolisten ”maihinnousukeskusten” edistämisestä. Tarkoituksena on siirtää turvapaikkahakemusten käsittelyä ja turvapaikkaliikehdintää EU:n rajojen ulkopuolelle ja kuljettaa mereltä pelastettavat siirtolaiset unionin sijasta ensin maihinnousukeskukseen.

Jäsenmaiden päämiehistä koostuva Eurooppa-neuvosto on EU:n ylin päätöselin.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Keskinen

Voi voi, eikö Trump olekaan taipunut eliitin jatkuvasti kasvaviin vaatimuksiin. Pitääkö hän kiinni vaalilupauksistaan; no se on varmaan outoa, koskapa täällä ei ole tapana pitää mitään, mitä on vaaleissa luvattu. Esimerkkinä Juha Sipilä.

Harri Tapani

"Trumpin politiikka on yhä enemmän ristiriidassa EU:n arvojen kanssa. "

Ehkä olisi hyvä jollain tapaa tarkastella ja päivittää niitä EU:n arvoja, ne kun taitavat olla hieman ristiriidassa monien eurooppalaistenkin arvojen ja mielipiteiden kanssa ja kovan kritiikin kohteena jo vuosikausia muutenkin.

Risto Nikander

Aivan oikein. Kansanedustajat ja EU parlamentin jäsenet ovat ajaneet omia etujaan ja siinä sivussa ovat kansalaisten arvot täysin unohtuneet. Eu on saanuta aikaan finannssikriisin, KRIM kriisin ja vasta pakolaiskriisi sai sen edes teoriassa muuttamaan hiukan politiikkaansa. Sekin vasta, kun Merkel'in ja vastaavien asema alkoi olla uhattuna.

Eli omia etuja siinäkin ajettiin ja ajetaan.

Risto Nikander

Mitenkähän mahtaa loppujen lopuksi olla. USA on elänyt kauan velaksi, mutta jossain vaiheessa usko dollariin loppuu. Jossakin vaiheessa usko euroonkin saattaa hävitä, koska EU on ajanut itsensä siihen tilaan jossa se nyt on. Viisaat maat ovat pitäneet valuuttansa ja menestyneet. Esim. Englanti on on päättänyt lisäksi myös luopua EUn jäsenyydestä.

Pekka Kohonen

EU saattaa päinvastoin olla liian tehokas ajamaan EU-maiden etuja. Etenkin kauppa asioissa. Pieniä maita on helpompi kovistella kauppaneuvotteluissa... Vaikka eihän hän mistään mitään tiedä, joten vaikea sanoa mitä päässä liikkuu...

Seppo Saari

"Tuskin mukaan Trumpin politiikkaa on yhä enemmän ristiriidassa EU:n arvojen kanssa."
Tusk voisi katsoa silmäänsä.
Monen eurooppalaisen mielestä "EU:n politiikka on yhä enemmän ristiriidassa EU:n arvojen kanssa."

Risto Nikander

Onko sinulla tosiaan jäänyt huomaamatta, että Suomi on vain pieni osa EU:ta ja Suomen vihreiden pysyminen kannatusmittauksissa hyvällä tasolla on vain Suomen syrjäisen sijainnin ja typerien äänestäjien ansiota. Miten on käynyt vihreiden isoissa keskisen Euroopan entisissä länsimaissa. Itäisen keskisen Euroopan maat eivät ole siihen edes koskaan sortuneet.
Ja jos viimeistään Merkelin aikojen hätä olisi pitänyt avata jo viimeistenkin suhteellisuuden tajuttomien silmät.