Perjantai 24.5.2019

Kuva: Työtön, näin täysin karenssit ovat muuttumassa – Lindström tarkensi, mitä ”aktiivimalli 2” tarkoittaa

Luotu: 
28.6.2018 10:53
Päivitetty: 
28.6.2018 11:02
 • Kuva: TEM
  Kuva
  Suunnitellun aktiivimalli kakkosen tuomia muutoksia työttömyysturvan karensseihin esitellään työministerin kuvissa. Seuraavaan kuvaan pääset klikkaamalla nuolta.
 • Kuva: TEM
  Kuva
  Suunnitellun aktiivimalli kakkosen tuomio muutoksia työttömyysturvan karensseihin esitellään työministerin kuvissa.
 • Kuva: TEM
  Kuva
  Suunnitellun aktiivimalli kakkosen tuomio muutoksia työttömyysturvan karensseihin esitellään työministerin kuvissa.
|

Ennalta kritisoitu työttömien ”aktiivimalli kakkonen” tarkoittaisi myös erittäin merkittävää muutosta työttömyysturvan karensseihin, tiedotti työ- ja elinkeinoministeriö torstaina.

Aktiivimalli kaksi on viralliselta nimeltään omatoimisen työnhaun malli. Työnhakijalta edellytettäisiin enintään neljän työmahdollisuuden hakemista kuukaudessa vastineena työttömyysturvasta. Työministeri Jari Lindström (sin.) kertoi torstaina, että siinä missä töiden hakemisen velvoite kiristyisi ja painottuisi, vähenisivät työnhakijan muut velvoitteet.

Hallitus valmistelee nyt näitä muutoksia työttömyysturvan seuraamusjärjestelmään eli niin sanottuihin karensseihin. Muutokset on tiivistetty ylläoleviin kuviin, joita ministeri Lindström esitteli tiedotustilaisuudessaan.

Jos työnhakija ei hakisi työtä työllistymissuunnitelmassa edellytetyllä tavalla, häntä muistutettaisiin työttömyysetuuden vastikkeellisuudesta. Jos hakijan menettely toistuisi, hänelle asetettaisiin kestoltaan porrastetusti karenssi tai työssäolovelvoite.

– Pois käytöstä jäisivät nykyiset karenssit, jotka liittyvät tarjotun työn hakematta jättämiseen, työllistymissuunnitelman laatimisesta kieltäytymiseen, työllistymissuunnitelman toteuttamatta jättämiseen, työllistymistä edistävästä palvelusta kieltäytymiseen ja työllistymistä edistävän palvelun keskeyttämiseen, ministeriö tiedottaa.

Nykyisin tarjotun työn hakematta jättämisestä seuraa suoraan 60 päivän karenssi ja työllistämissuunnitelman teosta kieltäytymisestä vähintään 30 päivän karenssi. Porrastetussa mallissa annettaisiin ensin muistutus, sitten 10 päivän karenssi, sitten 20 päivän karenssi ja lopulta työssäolovelvoite, jos menettely toistuu. Varmasta työpaikasta kieltäytymisestä kuitenkin seuraa jatkossakin 90 päivän karenssi (nykyisin 30 tai 90 päivää), mutta tämä koskisi jatkossa vain kokopäiväisiä töitä, ei osa-aikaisia.

Nykyisin työttömien työnhakijoiden tulee ministeriön mukaan hakea TE-toimiston tarjoamia työpaikkoja työttömyysturvan edellytyksenä lyhyelläkin varoitusajalla.

– Uusi malli jättäisi enemmän tilaa työnhakijan omille valinnoille. Työnhakija päättäisi itse, mitä hänelle sopivaa työtä hakee ja milloin, kuitenkin kuukauden tarkastelujakson puitteissa, ministeriö kertoo.

Ministeriön mukaan aktiivimalli ykkösen ja kakkosen seuraamukset eivät mene päällekkäin eli työtöntä ei rangaista tuplana.

– Samasta tilanteesta kuten esimerkiksi työn hakematta jättämisestä ei seuraisi sekä karenssia (seuraamus omatoimisen työnhaun laiminlyömisestä) että työttömyysturvan alentamista (aktiivimalli). Tämä kaksinkertainen seuraamus on estetty jo voimassa olevassa laissakin, ministeri kertoo.

Tämä johtuu siitä, että mahdollisen karenssin päätyttyä aktiivimallin tarkastelujakso alkaa alusta, ja jos etuutta oli ehditty alentaa ennen karenssia, se palaa normaalin suuruiseksi.

Hallitus lähettää omatoimisen työnhaun mallia koskevan hallituksen esityksen lausuntokierrokselle.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mauno Strandén

Aika erikoista jos ihmiset ei osaa hakea töitä jota tietävät osaavansa! Minä hain aina itse ja usein vielä uudelle alalle, ensin aina haettava uusi työpaikka sitten sanoutuu entisestä irti, eihän sen pitäis olla vaikeaa.. Välillä yrittää itse, siitä vaan on hankalaa sanoutua irti!

Esa Väyrynen

Pitää olla se kortti ja tämä kortti jne. joita työttömillä ei ole. Koska työttömällä EI ole näitä kortteja, ei hän voi hakea "realistisesti" kyseisiin hommiin. Kuitenkin se on näemmä jokaisen oma ongelma, ettei ole saanut näitä 0% hyödyttävista korteista itselleen ja työttömällä ei ole mahdollisuutta suorittaa niitä ns. "kursseja" ainakaan omin resurssein.
Nyt JL, olet listalla, ole hyvä.

Kalervo Niementaus

Itse pidän suorastaan loistavana tätä ominaisuutta, ettei karenssin lisäksi pudoteta tätä päivärahan suuruutta. Jos ensin menisi päivärahat nolliin ja siihen tulisi vielä 4,65%n alennus, niin siinähän olisi voinut käydä niinkin, että työtön joutuisi maksamaan omistaan Kelalle/liitolle.
Hyvä Lindström, susta tulee vielä.
PS työttömyys laskee nollaan yksinkertaisella menetelmällä. Poistetaan jokainen työtön rekisteristä. Eri asia miten nämä työttömät siten saavat elantonsa, mutta se tuskin on näiden aktiivimmallienkaan kohdalla tarkoitus.

Lissu Rantanen

Hmmmm....asun saaressa, 110km lähimpään kaupunkinnin matkaa enkä omista autoa. Enkä tietokonetta, enkä älypuhelinta. Enkä ole enää eilen syntynyt vaan kohta 55. Bussi käy kerran viikossa. Mitähän työtä mule löytyisi ja mitä työpaikkaa hakea niin, etten joudu muuttamaan kotoani? Saaressa on työtä, mutten sairauksieni takia pysty niitä tekemään. Helphelp....