Lauantai 25.5.2019

Keskustalaiselta täystyrmäys Krista Kiurun valiokunnalle: ”En ole koskaan kokenut vastaavaa”

Luotu: 
28.6.2018 11:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Keskustan Aila Paloniemen mukaan hän ei 15 eduskuntavuotensa aikana ole nähnyt yhtä kaoottista valiokuntatyötä kuin Krista Kiurun (sd.) johtamassa sote-valiokunnassa tänä keväänä.
|

Hallituspuolue keskustan kansanedustaja Aila Paloniemi, eduskunnan sote-valiokunnan varajäsen, antaa rankan arvion valiokunnan työskentelystä keväällä sen ollessa sote-uudistuksen valmistelun keskiössä.

Sote- ja maakuntauudistuksen voimaantulo on siirtynyt alkuvuoteen 2021, koska asian käsittely on kesken sote-valiokunnassa. Keväällä paljon valiokunnassa istuneen Paloniemen mukaan voimaantulon viivästys ”johtuu keskeisesti siitä, että sen käsittely eduskunnassa, ennen muuta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, on viime kuukausina edennyt poikkeuksellisen hitaasti”.

Hän ei tiedotteensa mukaan halua nimetä syyllisiä, mutta valiokunnan puheenjohtajan, oppositiopuolue SDP:n Krista Kiurun, hän nostaa erikseen esiin. Paloniemi miettii, onko koko eduskunnan valiokuntatyötä syytä uudistaa kevään tapahtumien vuoksi.

– Eduskunnan työjärjestyksen mukaan ”valiokunnan tulee ilman aiheetonta viivytystä käsitellä sinne lähetetyt asiat.” Hyvällä tahdollakaan ei voi valitettavasti sanoa, että tätä olisi noudatettu sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, Paloniemi sanoo tiedotteessaan.

– En viidentoista eduskuntavuoteni aikana ole koskaan aiemmin kokenut yhtä kaoottista valiokuntatyötä. Valiokunnalla ei ole ollut minkäänlaista suunnitelmaa siitä, miten se asioita käsittelee ja missä tärkeysjärjestyksessä, kuinka paljon asiantuntijoita kuullaan ja milloin ryhdytään tarvittavien mietintöjen valmistavaan keskusteluun.

Paloniemen mukaan kunnollisen suunnitelman puuttuminen on johtanut siihen, että ”samoja asiantuntijoita kuullaan toiseen ja jopa kolmanteen kertaan peräkkäin, keskustelut asiakokonaisuuksista eivät muiden valiokuntien tapaan ala ja lopu ja valiokunnan jäsenten puheenvuorot ovat saattaneet kestää jopa 45 minuuttia”.

 – Kunkin valiokunnan puheenjohtajalla on aivan kriittinen rooli siinä, että asiat käsitellään valiokunnassa huolellisesti, mutta ”ilman aiheetonta viivytystä”, kuten eduskunnan työjärjestyksessä todetaan. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan nykyinen puheenjohtaja ei ole tähän syystä tai toisesta pystynyt. Lisäksi hän on omavaltaisesti useaan kertaan estänyt valiokunnassa äänestyksen kannatetuista esityksistä, Paloniemi sanoo Krista Kiurusta.

Paloniemen mukaan eduskunta voisi järkevöittää valiokuntatyötä ja ohjeistaa valiokuntien puheenjohtajien velvollisuuksista osalta tiukemmin. Lisäksi hän antaisi esimerkiksi puhemiesneuvostolle nykyistä selvemmän oikeuden puuttua valiokuntien työhön, ”jos siellä käsiteltävänä olevat asiat eivät etene asianmukaisella ja eduskunnan työjärjestyksen edellyttämällä tavalla”.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

"viivästys ”johtuu keskeisesti siitä, että sen käsittely eduskunnassa, ennen muuta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, on viime kuukausina edennyt poikkeuksellisen hitaasti”."

Uutinen kertoi kuitenkin että ko.

”Valiokunta ohitettiin täysin tylysti hiljentäen”

Eduskunnassa on käsitelty tänään valtion julkisen talouden suunnitelmaa vuosille 2019–2022. Juvonen kritisoi sitä, ettei suunnitelmassa arvioida sote-uudistuksen taloudellisia vaikutuksia julkisen talouden tilaan.

– Sote-uudistuksen vaikutukset julkiseen talouteen on jätetty arvioimatta,"

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/252033-kansanedustaja-arja-juvosen-raju...

Risto Nikander

Politiikka tekevät politiikot, sekä hallituspuolueen ja opposition.
Kyse ei ole ollut kansalaisten parhaasta pitkiin aikoihin. Ehkä oppositio ja eräät kokoomus politiikot tekevät palveluksen kansan, veronmaksajien hyväksi tällä kertaa. Sotessa kun on kyse lehmankaupoista.

Katri Nikander

Samassa yhteydessä olisi voinut arvostella myös puoluetoverinsa Hannakaisa Heikkisen epäasiallista käyttäytymistä asiantuntijakuulemisten aikana: kaalin rouskuttelu, teatraalinen ilveily ym. ei todellakaan kuulu järkevään valiokuntatyöskentelyyn - kerran Paloniemi peräänkuuluttaa valiokuntatyöskentelyn järkevöittämistä.

Seppo Simonen

Tämä onkin mielenkiintoisaa kun meillä on saatu kokokoon demokraattinen enemmistö hallitus ja se tekee lakiehdotuksia niin laki tulee voimaan äänestäen yksinkertaisella enemmistöllä ellei se ole perustuslaki ehdotus.

Taasen valikunnat ovat parlamentaalisesti kokoon pantuja ja vaikka valiokunnassa on enemmistö jäsenistä hallituspuolueesta niin päätöksen näyttää pitävän olla yksimielinen opposition jäsenten kansa tämä on outoa sillä hallitus on tällöin vähemmistön vanki.
Valiokunta päätösten pitäisisi olla demokraattinen äänestysbenemmistö päätöksiä mutta ei jos sattuu olemaan opposition puolen puheenjohta on enemmistö hänen mielivallan alla.

.

Jussi Keinonen

Vaikuttaa siltä, että SDP uhrasi Krista Kiurun poliittisen uran. Demokraattisen prosessin jarruttaminen – teki sen kuka tahansa – on niin vaarallinen tie, että monet äänestäjät jossakin vaiheessa ymmärtävät sen. Eivät tietenkään kaikki.

Arvattavasti palkitaan puolueen taholta virkanimityksellä. Näin tämä käy.

Mikael Nygård

"Hallituspuolue keskustan kansanedustaja Aila Paloniemi, eduskunnan sote-valiokunnan varajäsen, antaa rankan arvion valiokunnan työskentelystä keväällä sen ollessa sote-uudistuksen valmistelun keskiössä."

Nyt K€pu on laittanut valiokunnan varajäsenen kritisoimaan valiokuntatyöskentelyä. Mitäköhän se varsinainen jäsen ajattelee tästä... vai onko hän ollut niin paljon poissa ettei hänellä (kuka lieneekään) ole mitään annettavaa valiokunnalle?

Tero Mölsä

Eihän tässä pitkään aikaan ole muusta ollut kyse kuin opposition jarrutuksesta.
Kiuru on riittävän häikäilemätön politikoija, jolta tuntuu tämä onnistuvan. Valitettavasti valiokunta ei ole työjärjestyksen mukaisella tavalla päässyt etenemään ja tekemään päätöksiä, mistä nyt kärsii koko eduskunta ja uudistusta odottava sosiaali- ja terveystoimi.Paloniemen ja monen muun edustajan havainnot ovat ihan oikeita ja odottaa sopii, että eduskunta oman arvovallan takiakin puuttuu tällaiseen toimintaan.
Uudistus on välttämätön ja on hyvä, että yli vuosikymmenen ajan yritetty uudistus tämän enemmistöhallituksen toimesta saadaan toteutettua.

Veli-Pekka Moisalo

Sipilän hallituksen toimintatapana on ollut runtata enemmistöasemallaan esityksiään läpi. Yleensä tapana on ollut parlamentaarinen kuuleminen, joka olisi suurissa kysymyksissä välttämötöntä, koska ne ulottuvat vaalikausien yli. Kitkaa on ollut myös etujärjestöjen kanssa.

Valiokuntahässäkän aikana konkretisoituu ylimielisen asenteen riskit ja demokraattinen järjestelmä on itsepuolustuksessa. Valiokunnat eivät ole hallituksen orgaaneja. Ne edustavat kaikkia kansanedustajia.

Miksi valiokuntakäsittelyn aikataulusta ainoastaan Kepun edustajat ovat hysteerisen huolestuneita?