Keskiviikko 20.2.2019

Kokoomuskonkari epäilee: Korvataanko ”maailman paras” jollain muulla sotessa?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.6.2018 14:54
Päivitetty: 
28.6.2018 14:59
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Korvataanko maailman parhaaksi arvioitu Suomen nykyinen sote-järjestelmä sotessa turhaan uudella, epävarmalla järjestelmällä, pohtii Raimo Ilaskivi.
|

Korvataanko hallituksen sote-uudistuksessa parasta korkeintaan hyvällä, pohtii ylipormestari, kokoomuksen pitkäaikainen vaikuttaja Raimo Ilaskivi Puheenvuoron blogissaan.

Ilaskiven mukaan eri hallitusten 12 vuoden sote-yritykset ja nykyisen eduskunnan sekä pääministerin toistensa syyttely eivät anna hyvää kuvaa suomalaisen demokratian toimivuudesta. Lisäksi Ilaskivi kertoo ihmettelevänsä erityisesti jättiuudistuksen puutteellisia kustannusarvioita.

– Henkilökohtaisesti olen koko ajan kysynyt, mistä perimmiltään on kysymys. Parannetaanko terveyspalveluja? Vai ajetaanko kahden suureen kompromissia, lehmänkaupaksikin nimitettyä, kuin käärmettä pyssyyn, Ilaskivi pohtii keskustan ja kokoomuksen sopimusta maakunnista ja valinnanvapaudesta.

– Jos eivät kustannuserät ole vielä selkeästi eriteltyjä, ei ole  lopullisesti selvillä tulopuolen rakennekaan. Nyt valtion pussista. Sittemmmin ehkä oma maakuntavero, kolmas veroporras nykyisen kahden lisäksi. Tasaverona kunnallisveron tapaan vaiko progressiivisena kuten valtion tuloverokin? Taloudelliset vaikutukset ja rasituksen sekä tulonjakautumisen painopisteet – ei näistäkään ole tietoa, hän ihmettelee.

Viimeisimpänä epäilysten herättäjänä Ilaskivi nostaa esiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) tiedotteen kesäkuussa julkaistusta laajasta kansainvälisestä tutkimuksesta. Sen mukaan Suomen julkisen terveydenhuollon laatu ja tulokset ovat vertailussa maailman parhaat, mutta kustannukset vertailumaita selvästi pienemmät. Suomi on palveluiden laadun osalta samalla viivalla Islannin, Norjan, Alankomaiden, Luxemburgin, Sveitsin ja Australian kanssa, mutta on parantanut tulostaan.

– Me olemme paras ja meillä toimivuus halvinta. Erinomaista! Mutta tämäkö sitten halutaan korvata sotella, jonka tuloksista emme etukäteen tiedä emmekä kustannuksistakaan. Haloo, päättäjät! Olisiko vakavan harkinnan paikka? Mihin maakuntia oikein tarvitaan – paitsi uusia virka- ja luottamuspaikkoja synnyttämään? Valinnanvapaus puolestaan synnytetään nostamalla yksityislääkärikäynnistä maksettavaa kelakorvausta tuntuvasti sen sijaan että nyt puhutaan vain sen poistosta! Eli: ollaanko parasta korvaamassa hyvällä – tai sellaiseksi kuvaillulla, Ilaskivi miettii.

Sote-virkamiehet kuten Päivi Nerg ja sosiaali- ja terveysministeriön viestintäpäällikkö Eriikka Koistinen ovat kiirehtineet huomauttamaan, että Lancetissa julkaistusta tutkimuksesta huolimatta kaikki ei ole aurinkoista Suomen sote-järjestelmässä. Yhtä lailla on tutkittu, että terveydenhuollon eriarvoisuus on Suomessa poikkeuksellisen suurta.

– Tämä tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että tarpeeseensa nähden rikkaat ja hyväosaiset käyvät lääkärillä useammin kuin köyhät ja huono-osaiset, Kelan tutkimusblogissa on kerrottu.

Juuri tähän eriarvoisuuteen puuttuminen on yksi sote-uudistuksen tärkeimpiä tavoitteita.

 

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kalevi Salonen

Erittäin positiivista, että Kokoomuksen Ilaskivellä on selkärankaa. Useimmat muut ovat nahkansa markkinamallille myyneet, mutta korvauksista ei ole tietoa.

Sipilä onneton meni vielä vakuuttamaan miten tärkeää on saavuttaa kolmen miljardin euron säästöt ja vahvisti kuvaa selkärangattomuudestaan. Leikkauksia hallituksen sote aiheuttaa, mutta aitoja säästöjä ei tule.

Jonny Wadd

"Sokea Reettakin" tietää että sote on erittäin kalliiksi tuleva epäonnistunut luomus. Maakuntauudistus on toinen esimerkki järjen vastaisesta, mutta kepulle sopiva esimerkki jolla saadaan iso mutta tehoton hallinto, samalla kun ihmiset muuttavat asutuskeskuksiin. Tällä tavalla saadaan kupattua rahat maakuntiin.
Kaikissa olosuhteissa nämä luomukset puretaan tulevien hallitusten toimesta.

Pasi Käyhkö

Hei, ensi kevään eduskuntavaalit tulevat olemaan "sotevaalit". Nyt terveydenhuollon tulevaisuutemme on riippuvainen myös meistä äänestäjistä.
Paljon on ensi keväänä pelissä. Itselläni näyttää jo nyt siltä, että puolue vaihtuu.

Matti Loikkanen

Ilaskivi "Henkilökohtaisesti olen koko ajan kysynyt, mistä perimmiltään on kysymys. Parannetaanko terveyspalveluja?"

Kysymys on perimmiltään siinä, että nykyiset "maailman parhaat" terveyspalvelut maksavat liikaa. Talousbuumi on menossa, mutta valtion velka vaan kasvaa. Miten selvitään seuraavasta lamasta, jos suuntaa ei muuteta.

Matti Loikkanen

Valtiolla on paljon ylipaisutettuja menoja. Terveydenhuolto on yksi suuri menoerä, joten on syytä epäillä, että siellä olisi aika paljon karsittavaa. Vaikka sanotaan Suomen terveydenhuollon olevan "kustannustehokkainta" koko maailmassa, niin parannettavaa varmasti olisi. Vai mitä?

Koko sote-keskustelu näyttää olvan pahasti tuuliajolla, kun paljon kokenut politikkokin kyselee, että mitä on tekeillä.

Kysyn vielä kerran, että miten sueraavasta lamasta selvitään, ellei mitään tehdä. HALLOO!

Antti Latvala
Vastaus kommenttiin #11

Ja sinun reseptisikö olisi mennä Amerikan markkinamalliin, jossa terveyden kustannuksella kiristetään huipputaksoja? Koitas nyt ajatella, että valtiolla on muitakin menoja kuin terveysmenot - terveydenhoito on välttämättömyys ja valtio olemme me.

Pasi Käyhkö

Valtion menojen kasvu johtuu aivan jostain muusta kuin terveydenhuollon kuluista.
Esim. miksi meillä edelleen tuetaan valtavilla summilla maataloutta vaikka näillä asteilla ei tahdo viljely onnistua. Saamme tarvittavan tuontituotteista.
Toinen on turhan korkeat yritystuet.
Vain muutaman esimerkin mainitakseni. Ruotsihan ei maksa maataloustukia kuin n. 50milj.€/vuosi

Pekka Kohonen

Jos Suomen terveydenhuolto on jo maailman parasta (ainakin kustannustehokkuuden kannalta), niin sitä lienee mahdotonta parantaa... muutkaan eivät onnistuneet. Mutta toisaalta Suomi voisi käyttää myös hieman enemmän rahaa terveydenhuoltoon. Niin kauan kuin siitä on hyötyä. Mutta puheet tehostamisesta pitäisi unohtaa kokonaan.

Mauri Lindgren

Kaikille tasa-arvoinen tavoitettavuus ,missä paikka jonossa muodostuu hoidon tarpeen mukaan maksaa Saksassa 15% bruttopalkoista ja valtio maksaa sairaskassoille sen lisäksi satasen kuussa työttömästä.Ei potilasmaksuja eikä hoitovakuutuksia.

Seppo Simonen

Siis hinta ja laatusuhde on maailman paras, onko tämä on ymmärrettävä siten että kun meidän terveydenhoitokustannukset per asikas vaihtetellee kunnittain on 1500 € kustannus suhteessa 6000 € kustannuksiin on laatuasia. Siten 1500 €-lla saat 1500 €-on laatuista palvelua ja 6000 €-lla saat 6000 €-on laatuista palvelua, siten hinta ja laatu on suhteessa oikein.
Olisi nyt toivottavaa että alan tohtorit ja dosentit avaisisivat hieman tutkimusta.

Matti Auer

Todellisuudessa Kepua ei sote-uudistus juuri kiinnosta, mutta hallituksessa Kokoomuksen kanssa tehty kauppa maakuntauudistuksen ja valinnanvapauden kanssa, tekee tästä paketin, jota on pakko ajaa kustannuksista riippumatta läpi ennen hallituksen vaihtumista. Maakuntauudistus on Kepun 100-vuotinen märkä uni ja valinnan vapaus Kokoomuksen märkä uni, jotka molemmat ovat vain tekninen poliittinen päämäärä, ei todellisia toimia Suomen kansan parhaaksi.

Markku Koivisto

Yhtenä vertailukohtana oli myös terveyspalvelujen saatavuus (vai millä nimellä se oli). Kuinkahan noissa vertailumaissa jonotetaan sitten, vai rahallako siellä on saatu nopeutta aikaan kun noin kalliita meihin nähden ovat. No, siihen rahapuoleen ei meillä kuulemma ole varaa kun ei nykyiseenkään kustannuskehitykseen.

Veikko Punkka

Tämän Suomen suurimman uudistuksen kyseenalastajiin liittyy yhä useampi vaikuttaja.On kuten pormestari Vapaavuori on todennut suoranainen velvollisuus tuoda esiin ihmettelyt tämän muotoisen uudistuksen järkevyydestä.Koska todella ohkaisilla hartioilla valtaapitävät perustelevat tavoittelevansa jotain millä ei ole kansan enemmistön tukea on oikeutettua kysyä kuten tohtori Ilaskivi antaa ymmärtää kenen asialla hallituksen valtapuolueen johtoryhmät ovat.Näin kaikkiin kansalaisiin kohdistuvan ja suuria kustannuksia vaativan reformin käsittelyn tulee olla tulevan eduskuntavaalin 2019 pääteemana .Silloin saadaan demokratian mukainen eteneminen sosiaali ja terveyspalvelujen muutostarpeelle.Maakuntauudistus saakoon myös siinä yhteydessä parlamentaarisen päätännän.

Harri Tapani

"Korvataanko ”maailman paras”

Tarkoitus on kait myydä se ja alka arahastaa sillä vaika se tietenkää n ei saisi olla julkisen palvelun tarkoitus ollenkaan, se rahastaminen, vaan tuottaa mahdollisimman hyviä palveluita kohtuu halvalla ja siinä yleensä auttaa se että kuluissa ei ole sijoittajille tulevaa voittoa mukana.

Heikki Rosti

Pienen kansakunnan terveydenhoito nykytekniikalla ei muuta voi ollakkaan kuin ns kustannustehokkain.Mutta vähemmällä pitää saada enemmän.Se on pointti,kun reuna-alueen kansakunnan huoltosuhde muuttuu -merkkiseksi ja tekijöiden osaamistasoa pitää saada parannettua,että koko kansakunnan kustannustehokkuus paranee.