Keskiviikko 22.5.2019

Näkökulma: Hiipuuko demarien vauhti – onko kärki liian kapea?

  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva

Onko SDP:n kärki sittenkin liian kapea, onko puheenjohtaja Antti Rinne liian yksin, kysyy Juha Ristamäki.

IL-US -kannatuskyselyn merkittävin havainto on, että SDP:n kannatusliuku näyttäisi jatkuvan. Huhti-toukokuussa mittauksemme antoi demareille 21,8 prosentin kannatuksen, nyt ollaan 1,6 prosenttiyksikköä alempana.

Muutos kyllä mahtuu virhemarginaalin sisään, eivätkä HS:n ja Ylen mittaukset tue ainakaan vielä sitä, että kannatus olisi trendinomaisesti laskussa. Se selviää, kun uusia mittauksia tulee.

Joka tapauksessa IL-US-kannatusmittauksen kehitys demarien osalta on pohtimisen arvoinen.

Lue myös: IL-US-kysely: Kokoomus aivan SDP:n kannoilla – Onko keskustan kannatusalho nyt nähty?

***

Demareilla oli keväällä päällä hyvä vauhti. Puolueen poliittinen koneisto tuotti solkenaan avauksia Suomen uudistamiseksi. Oli oppivelvollisuuden pidentämistä, toisen asteen maksuttomuutta, tulevaisuuden sosiaaliturvamallia ja niin edelleen.

Nyt vauhti on hiipunut ja sitä kautta ehkä myös julkisuus. Eikä ollut nyt puoluekokousta, mistä olisi saanut lisäpotkua.

SDP näyttää tänään yhtenäisemmältä kuin koskaan nykyisen puheenjohtajan Antti Rinteen aikana. Eduskuntaryhmän riidatkin on lakaistu maton alle.

Mutta onko puolueen kärki sittenkin liian kapea, onko Rinne liian yksin? Oppositiopuolueen ongelma tietysti on, että sillä ei ole ministereitä, jotka pysyvät väistämättä julkisuudessa tehtäviensä kautta.

***

Viime aikoina Rinteen lisäksi demareista ovat eniten julkisuudessa olleet kansanedustajat Timo Harakka ja Krista Kiuru.

Harakka taistelee kokoomuksen kanssa lähinnä verotuskysymyksistä. Kiuru puolestaan johtaa sote-valiokuntaa, jonka työ on monestakin syystä mennyt solmuun.

Kiurun osalta julkisuus on todennäköisesti kääntynyt niin päin, että demarit nähdään uudistuksen jarruttajana, ei kansalaisten terveyspalvelujen pelastajana.

***

Mielenkiintoista on muutenkin nähdä, millaiseen tulokseen Rinteen johtaman SDP:n tiukka vastustus soten valinnanvapautta kohtaan johtaa.

Täytyy muistaa, että iso osa demarienkin äänestäjistä on työterveyshuollon piirissä eli yksityisten terveysyhtiöiden asiakkaina. Jakavatko puolueen kannattajat samat pelot sote-uudistuksesta kuin puolueen johto?

***

Jos demarien kannatus ryhtyy junnaamaan noin 20 prosentin paikkeilla, niin puolue voi aina luottaa siihen, että hallitus ja eduskunta onnistuvat syksyllä vielä kerran aiheuttamaan sote-myrskyn.

Mikäänhän ei takaa, että sote menisi vieläkään läpi. Maakuntien rahoitus- ja EU:n notifikaatiokysymykset ovat edelleen sen luokan kysymyksiä, että niihin voi Juha Sipilän hallitus vielä kompastua.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ei hiivu vauhti, eikä kärki ole kapea. Kun tilannetta tarkemmin analysoidaan, kärkiä on kaksi: Aktiivimalli I ja Aktiivimalli II.

Miksi tähän on lähdetty? Miettikääpä? Mikä hallituspuolue pistetään vaihtoon tällä aseistuksella? Niin juuri, vastasit ihan oikein.

Ja miksi näin? Jotta soten valinnanvapaus ei toteudu, mutta maakuntauudistus toteutuu. Tämä käy päivä päivältä yhä ilmeisemmäksi.

Mikä muu toteutuu? Tai ei toteudu?

Eläkeläiset saavat lisää 100 euroa/kk ja Aktiivimallit I ja II perutaan perustuslain vastaisina.

Onko meillä sitten hyvin - jää nähtäväksi...

Ehdottaisin edelleen parlamentaarista sote-maku-työryhmää - muuten edellä kerrottu toteutuu väistämättä.

Seppo Simonen

Aivan näin kuten Pasi sanoo, viellä myllytetää sotea. Kun 6 hallitusta työstänyt ja 5 mallia ollut sotesta käsiteltävänä tämä on nyt toteuttamiskelpoinen. Suoraan kansalaisten nähtäviin tulee uudet sotekeskukset eri palvelun tuottajan tarjoamina vaihtoehtoina yhdenvertaiseen parempaan ja nopeampaan hoitoon pääsynä koko maassa.

Muutoin kansalainen ei oikeastaan huomaa muutosta sillä maakuntauudistus on hallinnon modernisointia nyky digtalisaation vaatimuksiin. Muutoksen huomaa jatkossa kunnalliverotuksen jopa puolittumisena.

Sosialidemokraatit ovat vain jarruttaneet ja luoneet lisäkustannuksia viivästyttämmällä soten maaliin tuloa muun muassa Timo Harakka julistaa että estämme kaikin keinoin soten maaliin tulon, Krisra Kiurun toiminta sosiaali ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan on öykärimäistä eikä siedettävää.